Favorittenes kveld

      Kommentarer er skrudd av for Favorittenes kveld

Denne kvelden var unik på flere måter, men kveldens store overraskelse var at det ikke var noen overraskelser. For denne kvelden var det ikke noen fordel å være underdog.

Gruppe A runde 7

Jon mot undertegnede startet som en trekkomkastning til engelsk. For når motstanderen din også spiller  den samme åpningen vil man jo ofte styre dem inn i en variant av eget valg. Hvit valgte derfor 1. e4 c5 2. c4. Og etter litt triksing er man inne i en variant av symmetrisk engelsk. I denne åpningsduellen får begge parter opp en spillbar stilling, men å trekke 11… Se8 funka dårlig da hvit kan støte med 12. d4. Etter slagvekslinger har hvit best og enklest stilling å spille. Når 15… b5 kom var det bare for hvit å slå av og skape en fribonde på randen, denne ble vanskelig for svart å stoppe og hvit ble stående til vinst. 

 

Christian mot Emma ble en kongeindisk. Svart valgte en variant hvor man ikke støter med c5, men med e5 noe som gir en binding på springeren. Dette er vanligvis ikke noe problem, men ble det når svart valgte å spille 10… De7. Da bruker man ett tempo på ikke å forlate bindingen. I denne typen stillinger er ett tempo ofte katastrofalt. Det var det også her da hvit setter i gang ett fullt kongeangrep. Hvit forvaltet fordelen godt, men etter en langrokade får svart praktiske sjanser. I trekk 22. blir hvit for utålmodig å spiller hxg6. Dette gir svart konkrete motspillsjanser. Svarts avgjørende feil kom med 26… Lh8. Dette ble for passivt og hvit avgjør få trekk senere. 26… Tc8 hadde derimot fått med tårnet og skapt gode angrepssjanser. Da hadde begge kunnet vinne partiet. Emma er igjen så nære noe, og viser at hun er en fighter som ikke gir seg uten kamp. Christian har på sin side 100% score.

Svein Erik skulle opp mot Aryan og valgte derfor å spille spansk. Når angrepsspilleren valgte å spille den forsiktige avbyttevarianten i spansk var det nok flere enn meg som begynte å lure. Svart ønska ikke å gjøre partiet for kjedelig og valgte derfor å rokkere langt. Med 12… f5 prøver svart å skape ubalanse i strukturen til hvit. Svein Erik som den aktive spilleren han er gikk for den fristende varianten 13. Ld4 Sf6 14. e5. Denne varianten er helt klart fin for hvit, men vanskeligere å spille enn det enkle og mer forsiktige 13. exf5. Etter dette klarte svart å sette hvit på prøve og hvit kom med 2 suboptimale trekk på rad. Dette ga svart den fordelen han trengte til å avgjøre partiet.

Thorgrim mot Vidar starta som en london for hvit, mot ett b6, d6 og e6 oppsett for svart. Dette er den typen oppsett som ser relativt harmløst ut, men har relativt lett for å bli farlig. Hvit gikk i det 9. trekket inn for masseavbytter i midten. Dette gikk svart med på da det var svart som kom ut av dette med aktive brikker og sentrumskontroll. Svart fikk en utpost på d3 og utnytta  de aktive brikkene på fint vis. Her ble hvit pakka sammen av en godt spillende Vidar.

Gruppe B runde 5

Kjetil skulle opp mot Roger, noe som betydde at kongen av London skulle spille svart i sin elskede åpning. Det som startet som en klassisk London gikk over i mer allment territoriet da man går inn i en klassisk Carlsbad struktur. 10… h6 11.h3 viser at Konnerudsyndromet er kommet tilbake. Dette er noe vi har sett mye av tidligere, slike unødvendige luftetrekk som gir vekk tempo. Computeren liker de så dårlig at den sier at fordelen er på over 1 etter h6. Den liker h3 like lite og stillingen er da tilbake i balanse. Slike trekk bør bare gjøres hvis nødvendig da de lett kan bli angrepspunkter. Etter dette får svart bytta av brikker og får en overlegen bondestruktur. Når han kommer inn i tårnsluttspillet er det umulig for hvit å beskytte alle svakhetene sine og svart vinner. Roger klarte dermed å sette press på Villum i det som ser ut som kampen om 1. plass. 

Viktor mot Geir T starta som spansk, hvor svart velger å gå for steinitz forsvar. Dette er ett legitimt men litt passivt forsvar og hvit sin beste sjanse regnes for å være 6.d4 da dette utnytter den litt passive stillingen til svart. Dette er dog spillbart for begge parter. Hvit er den som er nærmest fordel ut av åpningen og i trekk 15… går det galt for svart da han bukka offiser. Hvit viser litt usikkerhet i hvordan han skal avgjøre, men holder fint på fordelen fram til trekk 56. Her har hvit ofra offiseren, men med 2 bønder over er sluttspillet egentlig vunnet. 56. Tc5 tillater Ke4. Stillingen etter dette er inennfor remis grensa da bondestrukturen og svarts aktive konge gjør at det er mulig å holde remis. Dette fant ikke svart, men stillingen hadde uansett vært praktisk vanskelig.

Gruppe C runde 5

Her ble det bare spilt ett parti. Dette var Per Arne mot Trym. Selv om Trym ikke har spilt mye tidligere har han med sitt spill vist at han er favoritt i denne gruppa. Partiet starta som c4, men kan ikke sies å være tradisjonell teori. I trekk 5. tillater hvit svart å spille 5… d4. Etter dette står svart nesten til vinst allerede, men overser i flere trekk muligheten til å spille d3 å vinne offiser. Svart holdt fortsatt på en nesten vinnende fordel. Men i trekk 14. går det ordentlig galt for hvit da svart vinner tårn. Etter dette var resten plankekjøring for svart. Trym med 4/4 har gitt seg selv ett favorittstempel og det store spenningsmomentet er hva Tias får til i sine utsatte partier. 

C gruppa har bare 2 runder igjen, men i realiteten har nesten alle minst 3 partier igjen. 
Resultater kan finnes her.