Med matt i sikte

      Kommentarer er skrudd av for Med matt i sikte

Denne onsdagen var det bare 3 partier som ble spilt. A gruppa går framover med 1 runde per uke, mens B og C gruppa hadde utsatte partier som stort sett ble ytterligere utsatt. I tillegg ble det spilt en hurtigsjakk turnering på bakrommet. 

Emma møtte Jon i deres 6. runde parti. Det startet som en moderne italiensk, en åpning brukt på toppnivå av spillere som Carlsen og Kramnik. Dette er tradisjonelt en åpning hvor man som hvit bygger opp stillingen over tid, før man går på ved kongefløyen eller i sentrum. Når svart spilte det mer utradisjonelle 5… h6 kunne hvit svare med 6. b4 som skaper rom og jager løperen til svart. Hvit får videre tårn og 2 bønder for springer og løper. Stillingen vipper da mellom lik og fordel svart. Dette fordi brikkene til svart lett kommer med i spill og får tilgang til gode felter. I trekk 14 kunne svart spilt 14… d6. Dette skaper ett press på bonden på e5 og indirekte press på kongen som gjemmer seg bak. Man trenger ikke være redd for 15 Lxh6 Dxe5 16. Dxe5 dxe5 siden det er fint for svart, da hvitfeltsløperen kommer ut og brikkene får gode plasseringer. Videre holder stillingen seg relativt balansert fram til trekk 23. I denne stillingen er ikke trekkene lette å finne, men en god huskeregel er å ikke bytte av i pressa situasjoner om motstanderen får flere tempo og angrep. Dette førte til at svart kunne kjøre ett lynangrep mot kongen til hvit og fikk materiell gevinst. Emma viser at hun henger med de sterkeste og poengene er ikke langt unna.

Partiet mellom undertegnede og Svein Erik startet som en engelsk mot e5, f5 oppsett. Første viktige øyeblikk i partiet er etter 9. f3. Her kan svart få en liten fordel i en relativt rolig stilling ved å spille 9… d5. Dette gir en mer stillestående stilling og tid for svart til å forbedre stillingen sin. Etter 9…exf3 åpnes hvit sin stilling opp og offiserene kommer til sin rett. Partiets kritiske og avgjørende øyeblikk kom i trekk 13… Svart kan her utvikle brikkene sine, eventuelt bytte av tårn først. Det som derimot ikke holder er 13… Lf6. Dette gir hvit muligheten til å få med de siste brikkene i ett angrep på kongen. Herfra og ut holdt hvit angrepet gående og avsluttet med matt angrep.

 

Det utsatte 2. runde partiet mellom Roger og Øivind ble også ekstremt spennende. Roger som i forrige uke eksperimenterte med 1.g3 var nå tilbake i d4 land og hans kjære London. Svart valgte en variant med løper på g7, springer på f6 og bonde på e6 og d5. Her blir de svarte feltene svake og hvit kan lett få mye spill på disse. Svarts ide var å kvitte seg med hvit sin svartfeltsløper med 8… Sh5 9. Lg5 f6 10. Lh4 g5. Problemet med denne varianten var at hvit kunne møtt g5 med 11. g4. Dette ville gitt hvit bonde og angrep på svart sin konge. Hvit valgte den tryggere veien videre, men klarte allikevel å finne i seg å spille lang rokade. Etter dette veksler det i lange tider mellom stor hvit fordel og liten fordel, da hvit ikke finner de helt riktige fortsettelsene. I trekk 28… overser svart en vesentlig ting da han flytter tårnet og lar bonden stå i slag for tårnet. Bonden som dekker er bundet opp av løperen til hvit og må beskytte kongen. Etter dette finner hvit avgjørelsen og partiet avsluttes med matt i 4. Etter denne seieren har Roger klart å sette press på Villum ettersom de har igjen sitt innbyrdes parti.

Resultatlistene kan være vanskelig lesing da det er forskjell på antall spilte partier. I A gruppa er det også 4 eller 3 walkover inn i bildet som gjør det vanskelig å forutse helt hva som skjer, men jeg kan prøve å bryte ned listene litt. Dette finner du under. Resultatene i TS og alle spilte partier kan finnes her

Gruppe A 
Her har alle som spiller minimum 3 poeng, da 3 spillere har trekt seg. 
Aryan har 6 poeng og 3/3 med 6 partier igjen
Christian har 5 poeng og 3/3 med 7 partier igjen
Jon har 5,5 poeng og 3,5/4 med 6 partier igjen
Anders har 6 poeng 4/5 med 5 partier igjen
Benjamin har 5,5 poeng 2,5/4 med 5 partier igjen
Svein Erik og Vidar har 6 poeng 3/5 med 4 partier igjen
Emma, Karl Anker og Thorgrim har 3 poeng med 5 partier igjen

Gruppe B

Villum har 3/3 med 6 partier igjen
Roger har 2,5/3 med 6 partier igjen
Helmer har 1/2 med 7 partier igjen
Geir F har 1,5/3 med 6 partier igjen
Håvard og Øivind har 2/4 med 5 partier igjen
Viktor har 1/3 med 6 partier igjen
Steffen og Kjetil har 0,5/2 med 7 partier igjen
Geir T har 1/4 med 5 partier igjen

Gruppe C

Trym har 3/3 med 4 partier igjen
Tias har 1/1 med 6 partier igjen
Geir K og Hugo har 2/3 med 4 partier igjen
Julian har 1/2 med 5 partier igjen
Erik Alfred har 2/4 med 3 partier igjen
Odd Ivar har 0/2 med 5 partier igjen
Per Arne har 0/4 med 3 partier igjen