Det er ikke langt fra gull til gråstein

      Kommentarer er skrudd av for Det er ikke langt fra gull til gråstein

Vi er nå ferdige med den 8. runden i gruppe A og den 6. i B og C. 

Gruppe A

I A gruppa ble det spilt ett parti denne kvelden. Det var partiet mellom undertegnede og Christian. Partiet startet som c4, men gikk fort over inn i en avslått dronninggambit. Det endte opp i den tradisjonelle Carlsbad-strukturen. Ut av åpningen og før trekk 20 var det hvit som styrte partiet. 17. f4 ville vært med på å holde fordelen og skapt sjanser på begge fløyer. Dette ville gitt svart problemer med å strekke til i forsvar. Etter 20. b5 er partiet for første gang i svarts favør. Etter 23. Lf1 kunne svart ha spilt Lf5. Dette ville gitt stor fordel da man kan følge opp med Se5. Noe som ville ha pasifisert brikkene til hvit. Når 23. De5 kom kunne hvit ha spilt Se2 noe som ville ha holdt en lik stilling. Det er svart som presser, men hvit har plutselig forsvarsressurser tilgjengelig. Når hvit spilte 24. h3 var partiet brått over da svart kunne ofre på e3. Christian har med dette fortsatt til gode å avgi poeng. 

I B gruppa ble det spilt 4 partier på klubbkvelden. Dessuten spilte Geir T og Helmer tidligere på dagen. Dette betyr at runde 6 er den første fullstendige runden i denne gruppa. I de andre rundene er det fortsatt minst ett utsatt parti. 
Håvard mot Steffen kom igang en time for seint da sistnevnte hadde hatt en tankefeil med klokka. Tankefeil var det ikke i partiet da svart kom godt ut i en engelsk. Han fikk raskt fordel og når hvit overser spidderen på dronning og tårn valgte hvit å gi opp. Når man ser hvor fort ting snur i denne gruppa kan man kanskje si at hvit burde ha prøvd å fortsette med Dxc4. Dette ville gitt kvalitet under, men som vi skal se i kveldens andre partier er dette ingenting.

Geir T mot Helmer starta som en lukka siciliansk. Dette må nok også sies å være dagens parti med flest overseelser i. Dette kan forklares i at stillingene som oppstår er så kompliserte at det blir litt mye å holde styr på. Allerede før trekk 10 kunne svart ha vunnet offiser 2 ganger. Både i trekk 7… og 8… ville e5 gitt vinnende fordel. Det som skjer er at etter at bøndene byttes av må løperen flytte, da kan svart spille e4 og gafle springer og løper. I trekk 12 kunne hvit ha spilt 12. e5 dxe5 13. Se4 Lc6 14. Sxf6 Kf8 15. Se4 Lxe4 16. De3 f6 17. dxe4 fxg5. Dette er en relativt lang variant, men det bør være mulig å se ideen av den og varianten er relativt tvungen. Hvit ville her ha gitt en bonde, men ha mye bedre struktur. Istedenfor er det svart som får en litt mer behagelig stilling. 19. Le7 ville ha vunnet en bonde og igjen gitt hvit stor fordel. Når hvit overså denne muligheten holdt stillingen seg i balanse fram til trekk 27. Når man har løperpar mot springer og løper er det viktig å huske at man vil holde stillingen åpen. 27. e5 var derfor en feil som gjorde at svart var eneste med vinstsjanser i sluttspillet. Når de tok remis var stillingen nesten vunnet for svart. Springeren er i disse avlåste stillingene så god og bøndene til hvit var i tillegg svake. 

Roger mot Viktor starta selvfølgelig med London. Det var svart som var førstemann til å ha fordel. Varianten som leder til bondevinst var dog vanskelig å se enden på. Balansen holdt seg til trekk 19… For da gav svart kvalitet og selv om det tok ytterligere 20 trekk før svart gav seg var det aldri tvil om at hvit kom til å vinne partiet. 

Øivind mot kjetil starta som en litt forsiktig skandinavisk fra begge parter. I trekk 13. vinner hvit kvalitet og det så lenge ut som hvit hadde full kontroll. Fra trekk 31… til og med 35… skriker Computeren etter Db4. I trekk 32 pga hvit sin dronning ville dette gitt så mye aktivitet at stillingen hadde vært lik. Når svart istedenfor i trekk 35… bytter av dronning er partiet i realiteten over.

Villum mot Geir F starta som en akseptert kongegambit. Åpningen endte som en suksess for svart, selv om det fort kunne endt motsatt. I trekk 16… kunne svart ha spilt 16… Txf4 17. Dxf4 Dxf4 18 Lxf4 Sxd4. Etter dette ryker det materiale og hvit kunne gitt opp. Istedenfor ender man opp i en stilling som er litt fordelaktig for svart. 28… Kh5 er den sista avgjørende tabben da svart i en lik stilling overser matt nettet han går inn i. Dette er partiet med dagens største svingning. Villum slapp unna med skrekken igjen og har fortsatt til gode å avgi poeng. 

 

C gruppa runde 6

Partiet mellom Odd Ivar og Per Arne starta som en forsiktig d4 d5 åpning. Når springeren til hvit kommer til c3 er det svart som begynner å få fordel. Ut av åpninga og fram til trekk 13 har svart fått til mest, men når hvit får spille 14. e4 og bytta av i midten er det hvit som tar over styringa. Det er liten fordel hvit fram til trekk 19… Lxe5. Det å bytte av den brukelige løperen og sperre den andre fullstendig inne gir hvit så si vunnet stilling. Problemet til svart er at brikkene ikke er med. Ved å spille 22. a5 hjelper hvit svart med å holde seg i live. 22. La5 ville gitt masse spill mot stillingen og før eller siden ville noe falt. 27. Txd3 var en tabbe fra hvit da svart kunne spilt Txd3 og vunnet løperen. Istedenfor bytta de av dronninger og gikk inn i noe som ble remis. Dette resultatet førte også til at alle har tatt minst 1/2 poeng i denne gruppa.

Erik Alfred mot Julian starta som en uvanlig akseptert dronninggambit. Åpningen virka å være en suksess for hvit når svart i trekk 10 bukka offiser. Dette overså hvit, men svart ga offiseren også i neste trekk og denne gangen valgte hvit å ta den. Etter dette var det plankekjøring for hvit. 

C gruppa har igjen 1 runde, men over halvparten har 4 partier eller mer igjen. Dette gjør det fortsatt vanskelig å forutsi hvordan pallen vil se ut. 

Resultatene kan finnes her