Svindlernes konge

      Kommentarer er skrudd av for Svindlernes konge

Nå begynner man å se konturene av noen som stikker seg ut i de forskjellige gruppene, men grunnet utsatte er det fortsatt store usikkerhetsmomenter. 

Gruppe A Runde 5, utsatte og framskutte partier

I denne gruppa ble det spilt 4 partier, men bare ett fra runde 5.
Svein Erik spilte mot Vidar i det som starta som en uvanlig fransk. Hvit får tidlig press og bedre stilling, med det skal mye til for å holde på fordelen. Etter dronning byttet så det ut til at partiet gikk mot en tidlig remis. Dette var ikke svart enig i og spilte videre mens han prøvde å få noe ut av ett litt bedre sluttspill. Dette viste seg å være en god taktikk da hvit feilplasserte tårnet sitt med 27.Te2. Etter dette kunne svart presse bøndene på dronningfløyen framover og innkassere ett hel poeng.

I ett utsatt parti spilte Emma mot undertegnede, og begge kom forberedt. Etter 14 trekk er stillingen fortsatt veldig kjent. Men i fortsettelsen valgte hvit kanskje ikke den beste måten å spille på. Dette endte i ett sluttspill hvor svart presser på vinst med 40 minutter ekstra på klokka. Dette ga hvit en uheldig situasjon da hun måtte være ekstremt presis med under 5 minutter på klokka. Dette viste seg å være vanskelig og svart klarte å bryte hvits forsvar.

Thorgrim spilte sitt 2. runde parti mot Christian, noe som startet som en reversert siciliansk. I denne åpne stillingen lukka hvit tidlig hvitfeltløperen sin inne bak egne bønder, noe som ga svart mer spillerom og en mer harmonisert stilling. Stillingen holdt allikevel mer eller mindre likevekt fram til trekket g4. Dette gir full blokkering på hvite felter og en luftigere stilling som må forsvares. Dette ga svart tid til å mobilisere tårnene sin og få ett avgjørende overtak. 

Karl Anker spilte mot Benjamin i deres 10. runde parti. Partiet starta som en skandinavisk men gikk fort ut på ukjente stier. I kjent stil prøvde begge spillere å grumse til vannet, men det holdt seg relativt oversiktlig lenge. Etter 17. trekk valgte hvit å gå for lang rokade i en stilling hvor det sannsynligvis var tryggere å ikke rokere, men plassere kongen på f2. Etter dette var ikke svart vond å be og pøste på med brikker på dronning fløyen. I angrep mot angrep var det bare svart som hadde vinnersjanser og angrepet ble gjennomført på mesterlig vis.

I A gruppa er det ekstremt stor forskjell på hvor mange partier man har gjennomført grunnet utsatte og 3 walkover. Verd å merke seg er at storfavoritten Aryan har 3/3 samme som Christian, mens Jon har 2,5/3. Stor positiv overraskelse er Benjamin som har 2,5/4 mot ypperlig motstand i denne tøffe gruppa. 

Gruppe B runde 4

Her ble 4 av 5 partier gjennomført, noe som må sies å være en god dag.
Rundens toppoppgjør var Øivind mot Villum. Begge hadde 2/2 før dette partiet, men det skulle raskt endre seg. Dette startet også som en slags skandinavisk. Svart vant allerede i trekk 12 en bonde. Etter dette så han seg aldri tilbake og bytta partiet ned i vunnet tårnsluttspil som ble ført trygt i havn. Her viste Villum hva som bor i han og med en så trygg gjennomføring viste han alle hvem som er spilleren å slå i denne gruppa.

 

Håvard mot Helmer starta som en Engelsk hvor svart tydelig var på ville veier. Allerede etter 7 trekk hadde hvit stor fordel, men når han ikke tok bonden som sto i slag utlignet stillingen seg. Svart velger videre å låse av stillingen, noe som ga hvit alle sjansene og liten risiko. Hvit klarer sakte men sikkert å bygge stillingen og har en fin fordel når svart ut av det blå setter tårnet i slag. Endelig satt det for Håvard som har hatt store problemer med å avgjøre partiene sine. 

Geir T mot Kjetil starta som en uvanlig variant der hvit møtte skandinavisk med d4 og bestemte seg for å spille en uvanlig gambit. Etterhvert som stillingen utvikla seg er det liten tvil om at svart fikk fordel. I det 13… trekket bestemte svart seg for å trekke løperen istedenfor å spille framover. Dette ga fra seg intiativet og utlikner partiet. Stillingen veksler videre mellom lik og fordel hvit. Det ender i en stilling hvor svart fortsatt er med, men har en isolert trippelbonde. Hvit får videre ett tårnsluttspill som balanserer på kanten mellom vunnet og remis. Når svart bytter tårn fører hvit partiet trygt i havn. 

Kveldens lengste parti oppsto mellom Roger og Geir F. Prestisjeoppgjøret mellom de 2 kollegene kunne ikke ha vært mer dramatisk. Roger åpna med en overraskelse da han valgte bort sin kjære London mot 1.g3. Dette overraska ihvertfall Geir som starta med å tenke. At dette ikke funka for Roger er nok ingen hemmelighet, da begge spillere var ute på dypt vann etter få trekk. Svart var den som etterhvert fikk en trygg liten fordel som han kunne bygge videre på. Roger gir i trang stilling kvalitet, men fikk noe spill for dette. Derimot var 20.Dxa5 ikke helt heldig da han gir en løper og ender opp tårn under.  Utrolig nok var ikke dette enden på visa. Svart Bukka seg nemlig inn i remis stilling før han tok valget å bytte løpere. Når løperene ble bytta tok hvit over og vant etter skikkelig svindling. Så kveldens konge får bli Roger svindlernes konge.

I denne tette gruppa leder Villum med 3/3. Dette er også eneste gruppe hvor alle har tatt poeng. Gruppa har nok minst forskjell i spillestyrke og alle kan være en potensiell trussel. Roger har 2 utsatte mot Øivind og Villum som kan være 2 nøkkelpartier slik denne gruppa har utvikla seg, men ingen skal utelukkes her. 

Gruppe c runde 4

I denne gruppe ble det spilt 2 partier og 1 utsatt. 
Geir Kvalsvik mot Per Arne ble en Larsen. Denne stillingstypen beherska hvit veldig godt og skapte en komplisert stilling med bindinger begge veier. Plutselig ga svart dronning for tårn og offiser. Videre klarte hvit å få kvalitet som ga dronning mot to offiserer. Dette spilte hvit godt og avgjorde.

Hugo mot Erik Alfred starta som Italiensk. Denne kjente hvit best og fikk brikkene sine bedre plassert. Dette gjorde at hvit fikk mulighet til å ofre en offiser på kongestillingen til svart. Stillingen er da objektivt sett lik, men vanskeligere å spille for svart. Når svart går inn i ett matt nett var partiet over, men ikke mer enn at hvit overså matt i 1 for istedenfor gå for matt i 5.

Julian spilte mot Trym i deres utsatte parti. Dette starta som en komplisert Siciliansk. Etter en taktisk overseelse fra hvit røyk det en bonde, men når han skulle forsvare neste bonde røyk tårnet og matt. Dette er desverre sånt som skjer, men Julian kommer garantert sterkere tilbake. 

I denne gruppa har Trym 3/3 og spenninga står i hva Tias klarer med foreløpig 1/1. I tillegg følger Hugo og Geir med 2/3.

Alle resultater og partier finnes her