Spenninga er igang

      Kommentarer er skrudd av for Spenninga er igang

Da var 3 runder unnagjort i A gruppa og 2 i B og C. Det begynner å bli noen som skiller seg litt ut, men ingenting er avgjort enda og alt kan fortsatt skje.

Gruppe A runde 2
I denne runden ble det spilt 2 partier. Vidar var oppe mot Jon og som så mange ganger før var spillerne relativt fredelig innstilt. Det startet som en type reti, hvor brikkene fort forsvant fra brettet. I det 23. trekket fant spillerne ut at de hadde spilt lenge nok og tok remis. 
Det andre partiet i denne runden var Aryan mot undertegnede. Det skulle vise seg å bli like spennende som det var på papiret, når svart i det 16. trekket bukka offiser. 

Gruppe A runde 3
Karl Anker mot Aryan startet som en Caro kann hvor hvit valgte en noe spekulativ og lite spilt variant. Dette kunne svart best og opparbeidet seg en liten fordel og enklere stilling å spille. Hvit klarte allikevel å holde seg i partiet og stillingen jevnet seg etterhvert ut igjen. 25. Tfe1 ble upresist da dette gir svart mye å spille på i form av bindinger og omplassering av løperen. Det gikk fra vondt til verre med 28. Td3. Da blir bindingen på løperen for mye og hvit må gi materiell. Dette var godt kjempet av Karl Anker som viser at han skal kunne gi mye motstand i den tøffe A gruppa.

Jon mot Pål startet som en engelsk hvor svart svarte med keres varianten som er ett oppsett med e5 og c6. Dette gir en krig om sentrum og som i dette partiet en blokkering av sentrum. Hvit vant etterhvert en kvalitet og selv om svart prøvde å skape problemer på de hvite feltene førte hvit det trygt i mål. 

Christian mot Vidar startet som en Caro Kann. Det utrolige med dette partiet er at det kunne ha vært over allerede i det 10. trekket når hvit spilte 10. c4. Da har svart mulighet til å spille 10…d4 11. Lg5 f6 12. exf6 gxf6 13. Lf4 d3 og løperen til hvit er fanget. Svart spilte ikke dette, men holder på en liten fordel. Bare trekket etterpå kunne svart ha fått en ekstra bonde ved å ha spilt 11… Lxf2 12. Txf2 exd5, men gjør ikke dette og hvit får intiativet.  Etter dette holdes partiet gående før hvit tar over og får vinnende sluttspill med tårn for løper og 2 bønder. Tårnet er veldig aktivt og skulle her ha plukka bønder. Med 35.Tc1 slipper svart inn i partiet igjen og det bølget så mellom remis og seier for hvit før svart regner feil. Det påfølgende bondesluttspillet er greit vunnet for hvit.

Partiet mellom Benjamin og Thorgrim startet som en utradisjonell engelsk. Når hvit så velger å ikke ta tilbake bonden som står i slag får svart en fin bonde over. Hvit klarte deretter å skape full forvirring ved å støte i sentrum. Dette svarte svart feil på og måtte etterhvert gi materiell og senere partiet.

I tillegg til 3. runde spilte Svein Erik mot Emma i deres 9. runde parti. Dette startet som en akseptert kongegambit. Når Svein Erik fikk muligheten til å ofre kvalitet måtte han faktisk bes to ganger. Dette hadde vært spillbart i trekk 16, men han tok heller muligheten i trekk 18. Påfølgende stilling er ifølge komputer helt lik, men vanskeligere å spille for svart, da kongen lett havner i trøbbel. Når svart finner det i seg å spille 19…cxd6 er partiet derimot fort over. Dette var ikke en enkel situasjon og med mye å passe opp for er det vanskelig å se alt.

Med variabelt antall spilte partier kan man tolke lista som en vil, men det er fortsatt muligheter for å rote det til eller rette opp inntrykket alt ettersom. 

Gruppe B runde 2
Håvard mot Viktor starta som en engelsk. 12. b4 er en overseelse fra hvit. Hvit tenker her at svarts løper er innesperra, men glemmer å telle antall brikker som angriper denne bonden. Det glemte ihvertfall svart som skulle ha med seg mest mulig bønder for offiseren og valgte den tapende varianten 12… Sxb4 istedenfor å vinne bonde med 12… axb4. 20. Dc2 er en feil da hvit må spille c5 for å forhindre dette fra svart, men denne ideen så ingen av spillerne. 27. Te8 ville avgjort partiet, men når brikker står i slag er det ofte det vi fokuserer på. Hvit valgte  å gi tilbake løperen for bøndene og utligne med 27. Lxa6. Når hvit hadde mulighet for å matte i 3 med 29. Dxf8 Kxf8 30. Td8 De8 31. Txd8 matt. Etter dette overså hvit bare vinst en gang til før partiet ebbet ut i remis.

Steffen mot Geir F var det bare svart som hadde muligheter til å vinne. Allerede i trekk 10 var det trøblete for hvit når han åpnet opp egen kongestilling, men svart klarte ikke å utnytte muligheten og partiet endte remis.
Geir T mot Villum starta som en siciliansk, men hvit forlot tidlig kjente stier og forsvant ut i skogen, hvor ting fort ble mørkt. Når han som Steffen lot kongen bli luftig måtte ikke Villum bes to ganger før han utnyttet dette. 

Gruppe B Utsatte

Roger mot Håvard starta som London, noe som er blitt Rogers varemerke. I dette partiet fikk svart en enkel og grei stilling hvor det bare var svart som kunne vinne. Det å være presis i disse sluttspillene er derimot ikke lett og når svart ikke fant riktig vei ebbet partiet ut i remis.

Kjetil mot Viktor endte opp i en Torre oppstilling etter mye om og men. Etter 14. trekk har hvit utspilt svart og trenger bare å spille mot kongen til svart. Kjetil syntes nok dette ble litt skummelt og valgte ett langt tyggere spill med fin fordel. Når begge noen trekk senere spiller på konge angrep har hvit det vinnende angrepet, men velger å begynne å bytte av og tilby remis.

Gruppe C runde 2

Geir K mot Tias starta som en uvanlig Larsen. Hvit fikk etterhvert stor fordel og det så ut som han var i ferd med å utnytte dette da det kom noen ufordelaktige bytter som utlignet partiet. Svart sto fortsatt bonde under, men når hvit slipper svart inn på 2 raden har svart snudd partiet og førte det trygt i mål. 

Per Arne mot Julian starta som en ganske unik c4 åpning. Videre ble det en tur med berg og dalbane. Partiet snudde mange ganger og begge parter bukka dronning i løpet av partiet. Julian var stort sett ikke i tapsfare og vant til slutt dette svingende partiet.

Trym mot Erik Alfred starta som prøysisk, men i prøysisk er det viktig at svart spiller 4… d5. Dette fører til en interessant stilling, men liten fordel til svart. Dette kjente ikke svart til og da røyk det materiell.

Gruppe C utsatt

Odd Ivar mot Geir K. I relativt upløyd mark måtte begge spillere bruke hode fra start. Gjennom ett vippende parti hadde begge spillere fordel, men ingenting som var helt avgjørende. Mot slutten ebba partiet ut mot remis når Odd Ivar dessverre bukka dronning. Han viste uansett at han spilte jevnt med gruppas høyeste ratede og kommer til å bli en farlig motstander i denne gruppa, når han får vent seg til det fysiske brettet.

Alle grupper har hatt store eller små overraskelser og disse kommer det til å komme flere av når høsten fortsetter. Resten av partiene og resultatlister kan finnes her