Så var langsjakken tilbake

      Kommentarer er skrudd av for Så var langsjakken tilbake

Etter en vårsesong som avslutta i mars, var det endelig tid for å returnere til brettet for langsjakk. I en tid med mye usikkerhet har det endt opp med berger grupper, noe som gir økt forutsigbarhet og fleksibilitet. Vi spiller i 3 berger grupper inndelt etter nivå. Med ett varierende antall spillere i de forskjellige gruppene. 

Gruppe A
Gruppe A sin største overraskelse kom allerede før start. Gruppa var klar som en 11 runders berger da Aryan Tari meldte sin interesse. Så slik kom det i stand ei gruppe med 13 spillere og 13 runder inkludert Walkover. I denne gruppa er det like stor ratingforskjell fra nummer  8 til 13, som det er fra høyest ratede til lavest ratede i de andre gruppene. Dette gir gode muligheter for store overraskelser.
Stor favoritt i denne gruppa er som sagt norgestoer Aryan Tari med 449 poengs margin. Dette gir bare spillerne i A gruppen mer å hige etter. Morsomt er det at Konnerud sin klubbturnering for første gang kan skilte med deltakelsen av en GM.

Emma starta med hvit mot Aryan. Partiet starta som en siciliansk, hvor hvit ble litt unøyaktig og måtte spille med en konge plassert under press i midten. Dette ble ett parti hvor svart viser forskjellen på stormestere og hobbyspillere gjennom posisjonell nedspilling av hvit. Emma skal ha applaus for å ha kjempet tøft med en dårlig plassert konge og ikke før i trekk 31 hadde svart klart å innkassere materiell. 

På neste Bord hadde undertegnede hvit mot Pål. I det som starta som hollandsk, men som ble en noe unormal Grand Prix ble det store komplikasjoner. Når hvit får spille 11. d4 er det stor fordel. I trekk 25. har svart pakka inn egen dronning, men hvit begynte å bruke mye tid. 30. Dxg6 slipper svart inn i partiet igjen og det påfølgende sluttspillet er innenfor remis grensa. Når hvit får bytta løpere er det påfølgende tårnsluttspillet med aktivt tårn vunnet.

Karl Anker mot Vidar starta som skandinavisk. Her fikk hvit tidlige problemer med kongen og måtte etterhvert gi materiell i ett parti svart hadde god kontroll på.

Rundens lengste parti ble Jon mot Thorgrim. I en engelsk tok hvit raskt føringen og opparbeidet seg en veldig god stilling. Dette ebbet etterhvert ut i ett relativt likt parti. Inn i det påfølgende sluttspillet fikk hvit en bonde. Dette førte til ett spill på 2 resultater som også veksla mellom å være innafor remisgrensa og i favør hvit. Trekket før slutt er svart balanserer svart på denne grensa og hvit har endelig funnet en plan å spille på, når svart dessverre bukka matt. Thorgrim viste i dette partiet at han ikke skal bli noen overkjøring selv om han er ratet i bunnsjiktet og kommer sikkert sterkere tilbake.

I partiet mellom Benjamin og Svein Erik ble det også engelsk. Her fikk benjamin en fin stilling og hadde bedre plasserte og koordinerte brikker en Svein Erik. Så kom det noe uforklarlige 20. Kf1 som gir svart initiativet han trenger til å snu partiet og få til ett godt koordinert angrep som endte med matt. 

Gruppe B

Dette er en veldig tett gruppe hvor alle kan slå alle. Høyest ratet i gruppa er Roger med bare 200 poeng ned til Kjetil er dette en gruppe som kommer til å bli spennende å følge. I denne gruppa ble 2 av 5 partier spilt.

I partiet mellom Øivind og Geir T ble det en ganske utradisjonell åpning. Svart ga i det 16. trekket dronning i en slagveksling som endte med at hvit hadde dronning og springer mot 2 tårn. Hvit fikk etterhvert plukka bønder og når svart ga ett av tårnene var partiet over.

Villum mot Steffen ble ett parti hvor svart styrte store deler av partiet og viste prov på meget godt spill. Hvit ga 2 bønder for ett noe overfladisk angrep. Angrepet ble etterhvert mer reelt, men dette måtte han gi ett tårn. Trekket før slutt står derfor svart til kliss vinst, men velger feil vei for kongen og går rett i matt. 

Gruppe C

I denne gruppa blir det vanskelig å forutsi noe som helst. Det skal spilles 7 runder mellom 8 spillere. Geir K er høyest ratet i denne gruppa med 3 uratede spillere. Av disse spilte Trym i den litt kortere klubbturneringa vår og viste prov på godt spill. Erik Alfred er en spiller som returnerer til brettet etter over 20 års pause. Odd Ivar har på sin side spilt en del på nett, men overgangen fra nett til brett er ikke alltid enkel. Det ble denne onsdagen spilt 2 partier i denne gruppa.

Partiet mellom Hugo og Trym startet som en lukka siciliansk. Her fikk svart tidlig ett intiativ og innkasserte en kvalitet og 2 bønder. Etter dette styrte svart det trygt i havn.

Partiet mellom Erik Alfred og Per Arne startet som akseptert dronning gambit. Her måtte hvit tidlig gi offiser, men begynte raskt å spise bønder. Når hvit så kunne inkassere en kvalitet var hvit i førersetet.

Som man kan lese i denne oppsummeringa er det jevne grupper og muligheter for en spennende turnering i dager hvor folk bare ønsker å kunne spille litt brettsjakk. Resten av partiene ligger i TS sammen med resultatene og oppsettet for resten av turneringa.