Kampsjakk i 4. runde

      Kommentarer er skrudd av for Kampsjakk i 4. runde

I 4. runde av klubbmesterskapet var vi kommet så langt at de høyt ratede spillerne møtte hverandre, og partiene ble jevnere, noe som gjorde at flere parti varte lenger.

På førstebord var det Anders og Svein Erik, som gjorde opp i et engelskparti. Anders har en stund variert åpningsreportoaret med hvit, men valgte sitt trygge c4 når han skulle opp mot en tøffere motstander. Partiet var jevnt, men i løpet av partiet overså Svein Erik to skikkelige kølleslag. Først overså han muligheten 18. … SXa3. Deretter overså han det totalt vinnende 25. … Dc5. Etter den siste overseelsen var partiet effektivt remis, og det endte med trekkgjentagelse i trekk 35

Partiet mellom Jon R og Vidar på andrebord, var oppgjøret mellom de to høyest ratede spillerne i turneringen, og de innbyrdes oppgjørene har mellom disse to, på Konnerud har alltid endt remis tidligere. Denne gangen var virkelig Jon på krigsstien og spilte hele midtspillet på Vidars isolerte sentrumsbonde, og hadde en liten men markant fordel. I overgangen til sluttspillet fikk Vidar utjevnet stillingen, men i et manøversluttspill med like mange bønder, og tårn til begge, sammen med springer for Jon og løper for Vidar, spilte Vidar et par suboptimale trekk. Da lot ikke Jon seg be to ganger, og snappet et par bønder før han fikk en tredje bonde med bytte av tårn. Dermed var det bare sjarmøretappen igjen før han kunne innkassere helpoenget.

Andre og Emma møttes i et kongeindisk parti, der Andre fikk romfordel, og mer aktivt spill. Han klarte dog ikke å vinne noe materiell, eller skape stor nok ubalanse, før han brøt gjennom på dronningfløyen rundt trekk 40. Da hadde begge dårlig tid, og Andre turte ikke annet enn å bytte av tårnene, og gå inn i et ulike fargede løpere sluttspill, med like mange bønder. Da endte det opp i remis, noe Emma nok kunne være mest fornøyd med. Etter 4 runder har hun 3 poeng, og ligger an til å sanke med seg over 80 ratingpoeng.

Partiet mellom Tore og Benjamin ble aldri helt spennende. Tore fant aldri den rette planen for å spille mot Benjamins skandinaviske åpning, og sto vel egentlig til tap allerede etter 10 trekk. Når Benjamin ikke spilte på sitt mest effektive, tok det litt mer tid enn nødvendig, men Tore takket for kampen i trekk 28.

Thomas og Roger spilte begge litt uortodokst i åpningen, men partiet ble jevnt, og begge hadde sine sjanser til å få fordel. Etter litt frem og tilbake endte Roger opp med et overtak, det var vanskelig for hvit å spille mot. -dette førte til en solid bukk, med 31. Td3. Da måtte Thomas velge mellom å gå matt, eller gi mye materiell, og han ga opp etter Rogers Tc1.

Jon Ø spilte dronninggambitt mot Kent, og partiet var jevnt, helt til Kent bukket offiser med 30. … Dd7. Da var det bare snakk om teknikk for Jon, og han spilte sikkert inn helpoenget.

Karl Anker fortsatte å spille spekulativt mot Villum. Grob er sjelden sunt i langsjakk, men kan fungere som overaskelsesvåpen mot en uforberedt motstander. Villum ble nok litt for passiv, og tillot etter hvert at Karl Anker kom inn i stillingen sin på kongefløyen, etter lang rokade. Når Villum så gikk for matt, var han et tempo for sen, og Karl Anker kunne slå et tårn med sjakk.

Thorgrim ble for sterk for Abdulrahman, i en lukket siciliansk. Som tidligere ble Abdulrahman for omstendelig i åpningen, noe Thorgrim utnyttet effektivt, og vant materiell.

Tias spilte sterkt i Pirc, mot Bjørn. Han utnyttet forbilledlig at Bjørn gikk på for hardt med bøndene på damefløyen, og ikke fikk rokert. Tias spilte seg rundt bøndene, og bygde opp et sterkt angrep på majesteten som sto fast i sentrum. Allerede i trekk 20 hadde Bjørn fått nok, og kastet inn håndkledet..

Undertegnede spilte noe han ikke kunne som svart, ble effektivt straffet av Torfinn, og bukket en springer. Da var det bare å gi seg etter 12 trekk. Begge nykommerne, Geir og Knut Marius fikk med seg sine første helpoeng denne runden, etter seiere mot henholdsvis Renate og Julian.

Etter 4 runder er det kun Jon R som ikke har avgitt poeng, og han kan komme opp på full pott med seier mot Anders i deres utsatte parti. Svein Erik har 3,5 poeng, etter remisen mot Anders, mens Anders og Andre teoretisk kan komme opp på 3,5 om de skulle vinne sine utsatte partier.

Som tidligere nevnt ligger Emma foreløpig an til å hente med seg 86 ratingpoeng, mens Jon Ø og Benjamin ligger an til å plukke med seg 56, respektive 51 ratingpoeng. Dette betyr at ungdommen virkelig har tatt opp kampen med de etablerte.

Resultater finnes på Turneringsservice