Berg og dalbane i andre runde

      Kommentarer er skrudd av for Berg og dalbane i andre runde

Andre runde av klubbmesterskapet innebar avvikling av 12 partier, og stinn brakke. Med sveitsersystem, var det fortsatt relativt stor ratingforskjell i partiene, men spillet i mange av partiene gjenspeilet absolutt ikke ratingforskjellene.

På toppbordet møttes Tore og Jon R, med Jon som stor forhåndsfavoritt. I en sicilianerkunne Tore fått en fin stilling i åpningen, men etter å ha spilt både a3, La2 og h3 var det blitt litt for omstendelig, og Jon hadde fått initiativet med svart. Da er ikke han lett å stoppe! Med en avsluttende gaffel på Konge og dame fra Jon, takket Tore for kvelden.

I partiet mellom Roger og Svein Erik hadde Roger hele uken hatt kvaler for hva han skulle spille i åpningen. Når han satt ved brettet kom det som vanlig opp en London oppstilling, noe som var et godt valg i dette partiet. Etter åpningen fikk han en komfortabel stilling, som han holdt gjennom midtspillet. Så var det sluttspillet da. Etter at Svein Erik hadde utlignet stillingen, kom bukken i trekk 45. Med La3 fanget han sin egen løper, og Svein Erik innkasserte seieren fort. Da ble det en liten tur ut i snøen for å kjøle seg ned, for formannen.

Karl Anker var klar ratingfavoritt mot Benjamin, og fikk alt som han ville i åpningen, etter at Benjamin rotet med variantene i skandinavisk. Dette førte til tre bønder over, og overlegen stilling for Karl Anker. Med alt det tunge materiellet på brettet forsvarte Benjamin seg kreativt, mens Karl Anker ble for forsiktig. Når Benjamin vant en kvalitet, var plutselig ikke utfallet av partiet så klart lenger. Kanskje snek det seg inn noen nerver hos Karl Anker, som ikke klarte å finne de optimale trekkene Etter å ha plukket to bønder, sto plutselig Benjamin til vinst, og han konverterte greit fordelen til seier.

Thomas og Thorgrim spilte et parti som lenge sto og vippet, men etter det unøyaktige 22. … Db7 fra Thorgrim, grep Thomas initiativet og førte sikkert partiet til seier.

Stor ratingforskjell var det også i partiet mellom Vidar og Kjetil. Med ratingfavoritten som hvit, ble det ikke noe langt parti. Etter å ha tillatt en avdekker på dama, syntes Kjetil det var nok etter 16 trekk.

Torfinn skulle opp mot Anders og spilte d4. Anders svarte da med sin tveeggede Gruenfeld. I den skarpe stillingen holdt Anders hodet kaldest, og vant greit etter Torfinns offisersbukk.

Helmer og Abdulrahman spilte et litt rotete parti, som led under kaos i notasjonen, men Helmer vant etter hvert greit.

Ekstra gledelig var det å se Bjørn tilbake i manesjen etter en tids opphold. Der var det ikke mye rust. Han gikk offensivt til verks mot fremmadstormende Emma. Han fikk terrengfordel, og kontrollen i den lange diagonalen mot sorts noe utsatte konge. Etter hvert jevnet det seg mer ut, når begge fikk hver sin garderte fribonde, og Emma fikk omdirigert tårnene sine til kongefløyen. I uklar stilling, var ikke Bjørn klar over at det ikke var tilleggstid ved trekk 40, og gikk ut på tid.

Renate kom tidlig under press som hvit mot Kents franske forsvar. Som uerfaren spiller kan det være ekkelt å møte fransk, og dette er nok en åpning alle e4 spillere bør se litt på. Kent fikk sakte men sikkert et kraftig overtak og vant avgjørende materiell, og konverterte fordelen til seier.

Et parti som ble alt annet enn kjedelig, var partiet mellom Jon Ø og Tias. I et russisk parti, med motsatte rokader og massivt kongeangrep fra fra begge spillere, var det Tias som holdt hodet kaldest i komplikasjonene som oppsto, og Jon måte til slutt gi en løper for bonde, for å holde seg flytende. I det påfølgende sluttspillet virket stillingen svært lovende for Tias som hadde god kontroll. Når han ikke fant en direkte vinst, prøvde han å ofre en løper for å få ny dame, men hadde tydeligvis oversett Jons 53. Td1. Etter dette var nok stillingen veldig remisaktig, men med muligheter for begge. Når Tias da valgte å overspille stillingen på seier, klarte han dessverre å gå inn i en matt.

Villum spilte moden sjakk mot Knut Marius, og utspilte han posisjonelt. Til slutt konverterte han det til materiell fordel og seier.

Det siste partiet gikk mellom Morthen og Julian. Her viste Morthen seg som den mest erfarne spilleren, selv om Julian viste prov på taktisk overblikk. Dersom han utvikler det posisjonelle, vil han helt klart kunne ta poeng senere i denne turneringen.

Resultater kan finnes på TS: http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=KlubbmesterskapKonnerud2019-Konnerudsjakklubb

Partiene med enkle computeranalyser: http://www.sjakknytt.no/partier/liste/turnering/KlubbmesterskapKonnerud2019-Konnerudsjakklubb