Emma overrasket i klubbmesterskapet

      Kommentarer er skrudd av for Emma overrasket i klubbmesterskapet

Klubbmesterskapet 2019 er i gang, med 26 deltagere, noe som har vært et normalt antall de senere turneringene.

Som vanlig ble det relativt store ratingforskjeller i partiene, men det er nesten alltid en eller annen overraskelse i disse førsterundene. Denne gangen var det Emma som imponerte ved å holde Vidar til remis i et langt tårnsluttspill, der hun sto bonde over, men ga en bonde for å få sitt eget tårn i spill. Sluttspillet balanserte på en knivsegg, men holdt seg stort sett innenfor remisgrensen. Vidar gjorde dog en feil i trekk 42, som kunne ført til tap om Emma hadde funnet beste fortsettelse, men hun var opptatt av å bytte av tårnene, og partiet var dermed effektivt remis ved beste spill fra begge.

På førstebordet kjempet Jon Holtan Øverbø godt mot Jon Rørvik, men Jon R fikk etter hvert et markant overtak, og Jon Ø brukte etter hvert for mye tid, og tiden gikk ut i vanskelig stilling.

Svein Erik gikk for Leningrad varianten i Bird, mot Villum. Objektivt sett er ikke dette den beste åpningen mot erfarne spillere som vet hvordan man spiller mot dette oppsettet, men har du ikke møtt Bird før, er det ikke helt enkelt å finne gjendrivelsen over brettet. Villum stilte seg greit opp i åpningen, selv om det ikke er det vanligste å fianchettere svartfelteren i disse stillingstypene. Han fikk etter hvert problemer med plasseringen av hvitfeltsløperen, noe som førte til at Svein Erik fikk et par tempo for mye, og etter hvert fikk han også trykket sammen Villum, slik at han sto veldig trangt, og etter 13. e5 ble det vanskelig å forsvare svarts stilling. Siden Harald ikke har spilt på en stund, og Helmer har byttet hvitreportoar, får ikke de unge samme trening med å spille mot Bird, som for noen år siden. Etter Svein Eriks inntreden, er det bare å finne fram Bird bøkene fra hylla igjen.

Karl Anker er et nytt bekjentskap fra Kongsberg, sammen med Jon Ø. Det siste året har begge disse guttene hatt stor fremgang, og Karl Anker viste i sitt parti mot Kent at den som skal slå han, må være skjerpet hele partiet gjennom. I dag ble Kent litt for lett, men han kommer nok sterkere tilbake når rusten er fjernet.

Thorgrim fikk opp en meget god stilling mot Morthen ut av åpningen, men gikk seg vill i komplikasjonene i midtspillet. Hadde Morthen funnet det elegante 26. … Df4, kunne Thorgrim bare gitt opp, men etter at støvsugeren hadde vært over brettet, oppsto det et likt sluttspill som Morthen klarte å tape.

Et annet parti som svingte stort, var partiet mellom Tias og Tore. Først spilte Tore seg opp en nesten vunnet stilling, før han bukket dame og senere tillot Tias å bytte bort dame for 2 tårn, noe som ga han en komfortabel fordel i sluttspillet med 2 tårn mot løper og springer, men to/tre merbønder for Tore. Med litt mer sluttspillerfaring, og litt bedre tidsbruk ville nok Tias vunnet dette, men når han bukket det ene tårnet ble det i stedet tap.

Roger plukket nok en gang fram Londonsystemet mot Renate, og prøvde å kjede henne i hjel. Hun spilte relativt fornuftig i åpningen, og hadde muligheten til å få en varig fordel etter Rogers 13. Ld3. I stedet for å slå løperen, slo hun heller en bonde på g3, og ga bort partiet.

Nykommeren Knut Marius fikk seg en sterk motstander i Thomas, og måtte strekke våpen relativt fort. Han får nok helt klart muligheten til å ta poeng i turneringen når motstanden blir mer overkommelig.

I det siste partiet som ble spilt, viste Benjamin seg vesentlig mer rutinert enn Julian, men det er bare for Julian å se fremover. Det vil komme mange muligheter til poeng etter hvert.

Resultatene og oppsett for neste runde kan finnes her: http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=KlubbmesterskapKonnerud2019-Konnerudsjakklubb

Partiene med enkle computeranalyser kan finnes her: http://www.sjakknytt.no/partier/liste/turnering/KlubbmesterskapKonnerud2019-Konnerudsjakklubb