Gruppe A runde 1-5

      Kommentarer er skrudd av for Gruppe A runde 1-5

A gruppa endte til slutt med 12 deltakere og et ratingsnitt på 1824. Med 3 stykker godt over 2000 er det sterk motstand i sikte for de som spiller her, Foreløpig har A gruppa spilt 5 runder. Noen har også spilt partier på forhånd. Dette gir veldig forskjell i antall runder spilt. Dette gjør også at det foreløpig er 3 spillere som skiller seg vesentlig ut. 

Leon et av våre nye bekjentskaper har starta med 3/3. Her spilles det overbevisende sjakk. Partiet hans mot Villum var et parti hvor svart i tidlig midtspillet får initiativet. Dette bruker han til å få en bonde inn i et springer sluttspill. Dette sluttspillet er kanskje objektivt sett remis, men hvit skal spille perfekt. Når svart spilte tilnærmet perfekt i sluttspillet ble det derfor vanskelig for hvit som til slutt ble presset i senk.
Mot Anders S fikk han en åpnings fordel som hvit brukte til å skape masse press. I en strategisk komplisert stilling klarte ikke svart å finne de riktige trekkene og bukka under.
I partiet mot Svein Erik ble det tøffere. Når Svein Erik spilte 11. g4 var kanskje ikke dette det objektivt beste trekket men press det ble det. Dette partiet bølga fram og tilbake som bare Svein Erik sine partier kan. Når hvit ikke fant beste fortsettelse i en taktisk og startegisk komplisert stilling var partiet brått over. 25.hxg6 ble den avgjørende feilen. Leon har med det 3/3

Dmitry fra Ukraina er et annet sterkt tilskudd i turneringen vår. Han har også starta med 3/3 etter å ha slått Villum, Andrè og Andreas. I partiet mot Villum var det tydelig at hvit var best forberedt inn i en c3 siciliansk. I en sjelden variant får hvit en bonde for spill, men svart gjør tidlig små unøyaktigheter og får fort en vinnende fordel som holdes inn. Ikke helt ulikt fikk han med svart mot Andrè en fordel ut av åpningen. Når det er spilt 13 trekk vinner svart en bonde, men computeren gir allikevel en fordel på -2,5. Denne bygger svart videre på og får til slutt flere bønder før han også vinner en kvalitet.
Med svart mot Andreas ble det skandinavisk. Hvit spilte 4.b4 og gambiterer bonden. Dette er en helt grei gambit som gir lik stilling og ubalanse, men når hvit ikke kjente veien videre snudde det raskt. I løpet av 10 trekk har svart fått en vunnet stilling og denne fordelen bare økte fram til hvit ga opp.
Fasit er 3/3 og lite trøbbel foreløpig.

Jon har 2/2, etter å ha vunnet over Pål og Villum. Med svart mot Pål fikk han en bonde i katalansk. Denne bonden klarte ikke hvit å skape nok spill for, og det ble derfor tidlig svart som fikk stor fordel med sine bønder på dronningfløyen. Dette holdt også inn.
Med hvit mot Villum trakk han fram sin vanlige engelsk og ble møtt med grandprix. Svart bestemte seg tidlig for å gå etter strupen, men valgte samtidig å la hvit få fritt spillerom på dronningfløyen. Dette viste seg skjebnesvangert når svart sin bondestruktur ble for svak. På ett tidspunkt valgte svart å gi et helt tårn for å prøve å angripe, men skaden var gjort før dette og angrepet var relativt tamt. Med full pott også på Jon blir det spennende å se utover i turneringa hvem av de 3 som holder dette lengst. 

Vidar har 3,5/4. Han har ikke tapt noen partier, men har i løpet av partiene stått til tap i 3 av 4 partier. Dette viser bare at man ikke må gi opp for tidlig. Med svart mot Svein Erik ble det i en Caro Kann fort trangt. Hvit fikk tidlig sitt aktive spill og sto til vinst fra tidlig midtspill. Det blir noen bytter og svart ser ut til å ha overlevd det verste når hvit skal være fiks i et avbytte. Før han tar tilbake legger han inn en sjakk. Nå kan svart redde løperen og samtidig dekke sjakken. Plutselig er det hvit som vinner partiet. 
I partiet mot Pål spiller Vidar hvit. Han får tidlig stor fordel, før partiet snur 360 grader og svart står til vinst. Dette holder seg inn i sluttspillet, hvor svart har en offiser. Det påfølgende sluttspillet skal spilles og plutselig har hvit utligna. Men svart henger tydeligvis ikke helt med på notene i sluttspillet for plutselig gjøres det en avgjørende tabbe, som gjør at hvit får dronning først. 
Med svart mot Dag spilte han skandinavisk med Sf6 og Sxd5. Svart får tidlig fordel, men bytter dronninger og rokerer langt som igjen utligner partiet. Når hvit i trekk 18. bytter løper mot springer får svart en fordel som aldri blir mindre. Fordelen på over en bonde ligger i et løperpar med stort potensiale. Dette utnytter svart og pusher bønder for å åpne opp. Det ble veldig vanskelig å forsvare seg mot dette og det ender med at svart får avgjørende materiell.

Undertegnede har 2/3. Her kunne det ha stått 0/3 med annen uttelling. I partiet mot Villum tror hvit at han står litt svakere og at offeret er beste mulighet for å holde liv i vinst sjansene. I stillingen før jeg ofrer viser computeren en hvit fordel på over 1. Etterpå er partiet snudd på hodet og svart har -1 i fordel. Etter litt feil spill fra hvit er fordelen til svart vinnende.
Anders S mot Anders A ble en Gruenfeld duell. Partiet bølga lenge rundt likt, selv etter at svart måtte gi en bonde. Under hvit sin tidsnød brukte svart opp all tida si og endte opp i et tapt sluttspill. Grunnet samme tidsnød, klarte hvit å gi tilbake bonden å gi svart 2 frbønder mot 1. Fortsatt hvit som har fordel, men nå kunne det gå begge veier. Så bytta hvit sin fribonde for å skape 2 sammenhengende selv, disse ble hengende for langt bak og plutselig var det svart som hadde snudd partiet til seier.
Med svart mot Andreas var det svart som vant åpnings duellen. I en uvanlig variant i engelsk var svart best kjent og klarte å svekke bøndene til hvit. Herfra spilte svart derimot ikke bra og partiet hopper fram og tilbake, før hvit klarer å få seg en stor fordel. På ny snur dette i hvit sin tidsnød. Hvit har dårlig tid og bukker under for en sterk løper diagonal. Plutselig snur enda et parti til svart seier.

Andrè har 1,5/3 og 50%. Med hvit i første slo han Dag. Dette partiet ble en slags reti/ kings indian attack. Åpningen går fram og tilbake, men ganske tidlig vinner hvit en kvalitet. Herfra spilles det veldig bra sjakk av hvit som bruker kvaliteten til å begrense svart veldig. I trekk 29 har hvit en fordel på 5 i følge computeren, med bare en kvalitet over. Dette kan forklares i at svart er begrenset bakover og ikke har noen reelle planer. Jeg håper at det er skrivefeil på skjemaene som fører til det siste trekket 30.Td5. Dette gir fra seg kvaliteten og svart får muligheter til å redde partiet. Grunnen til at jeg håper at dette er skrivefeil er at svart gir opp. Svart har spilt videre så lenge og når muligheten dukker opp gir han opp? Ingen av spillerne har sagt ifra at dette er feil, men Sd5 ville vært et mer realistik trekk å spille og mer naturlig trekk å gi opp på. 
Mot Anders S spilt han hvit i et kings indian attack som starta fra 1.g3. På tross av navnet var det ingenting ambisiøst med spillet. Begge spillere hadde sjanse på stor fordel og valgte å spille uambisiøse trekk når de fikk mulighetene. I slutt stillingen står det likt, men er fortsatt mye spill igjen. Med slike fredlige intensjoner blir det ikke noe annet enn remis.

Andreas har 1,5/4. Partiene mot Vidar og Anders kunne fort ha endt med seier istedenfor. Partiet mot Pål var et hvit parti hvor han møtte en omkastning med 1…g6 som ble til Pirc. I dette partiet velger hvit en ikke overekspanderende tilnærming som gjør at det blir flere gode muligheter. Hvit får første mulighet til å vinne materiell. Nå han ikke tar bonden står han fortsatt godt, men klarer ikke følge opp. Partiet veksler så mellom vunnet for hvit og svart annenhver gang. Når svart overser 23… Sxe4 så gir han istedenfor bort partiet til hvit. Denne gangen tar hvit imot og følger korrekt opp.

Dag har 1/3. Med hvit mot Svein Erik møtte han den uvanlige khan varianten i siciliansk 2…a6. Denne har sine ulemper, men en av de store fordelene er at få har sett mye på den. Hvit klarte allikevel å få en fin stilling med fordel som hoppa mellom 1-3. Hvit kunne blant annet ha spilt 11.Lxg7. Dette er kanskje bra for hvit ifølge computeren, men helt typisk Svein Erik da han kan få tårnet i den åpne g fila og spille på angrep mot den hvite kongen. Man må overleve for å kunne utnytte materielle. Istedenfor holdt hvit det på sine termer og fikk fort en stilling hvor svart måtte gi kvalitet. Etter dette bar det fort nedover og hvit vant. 

Pål har 1,5/5. Med svart mot Anders S i en katalansk møter Gruenfeld, fikk svart bonden på c4 uten at hvit fikk mye kompensasjon. Hvit kommer innenfor remis grensa når svart bytta dronninger. Svart får igjen vinnende fordel i et sluttspill med likfarga løpere og bonde over. Her hopper partiet vilt mellom remis og seier. Svart har flere muligheter til å vinne men klarer ikke finne vinstplanen. Dette er et utrolig komplekst sluttspill og det å finne planen er lettere sagt enn gjort. Svart var aldri i fare, men klarte ikke finne gjennombruddet og det endte remis.
Med hvit mot Svein Erik i en moderne åpning ble det raskt trangt for svart. Hvit tok sentrum i klassisk måte før han kjørte på med Alpha zero ideen h4 h5 h6. Når svart ikke stoppet bonden fra å nå h6, ble det raskt trangt. Hvit fikk mye rom å spille på og utnytta dette godt. Partiet avslutta med en meget pen matt.

Villum har 1/4. Dette ville vært som normal resultat å regne, hvis ikke det var for at han bare har spilt mot spillere som var forhånds rangert i topp 5. Dette gjør at Villum fortsatt har gode sjanser for en sterk turnering.

Anders S ligger med 2 remiser på 1/4. I noen partier har det vært tapte muligheter og andre skulle han ha tapt. Resultatet er foreløpig litt under forventa, men det er mange partier igjen. Det ligger gode muligheter i spillet. 

Svein Erik har ikke fått resultatene til å sitte. 0/4 er ikke en drømmestart. Allikevel viser spillet lovende ting. Svein Erik spiller ekstremt aktiv og krevende sjakk, hvor det kan gå fra gull til gråstein på få trekk. Han er uansett eneste spiller som har pressa Leon og stillingen var tilnærma vunnet mot Vidar. Svein Erik er ikke langt unna poeng og partiene hans er utrolig morsomme å se på. Vi følger med i spenning

Foreløpig er det vanskelig å si mye, da noen har spilt 2 partier og andre har spilt 5. Det som er sikkert er at det blir mye spennende sjakk i denne gruppa. I runde 6 blir rundens toppoppgjør blir Dmitry mot Jon, også Leon mot Vidar blir et spennende toppoppgjør. Ingen av disse 4 har tapt enda og 3 har til gode å avgi poeng. 
Resultater og partier kan finnes i TS