Rating, bare et tall

      Kommentarer er skrudd av for Rating, bare et tall

På onsdag starta klubbmesterskapet for 2022. Nytt av året er en åpen gruppe og en lukka gruppe for de under 1500 i rating. Denne gruppa ser ut til å ha vært populær da de fleste som hadde lov valgte å spille i denne gruppa. Totalt ble det 28 spillere i turneringa med 12 i åpen og 16 i under 1500.

Åpen gruppe

I den åpne gruppa ble det totalt 12 spillere, noe som betyr at det spilles berger (alle mot alle). 10 av spillerne er ratet over 1500, mens Andreas og Halldor valgte å prøve seg i denne gruppa. Godt er det, for som partiene deres viste var dette et godt valg. I denne gruppa ble det også 2 utsatte og de 3 høyest ratede spillerne er enda ikke kommet i gang med turneringa.

Dag mot Andre starta som en avbytte caro kann. Spillerne manøvrerte seg deretter rundt i en karlsbad struktur, hvor hvit raskest kom i gang med sin plan ved å angripe på kongefløyen. Dette skapte en spennende stilling hvor begge spillere hadde sjansen. I trekk 18 fant hvit det sterke offiser offeret på h6. Etter dette var stillingen lik, men med mest sjanser til hvit. Dette vises i partiet når svart velger å gå med kongen mot midten av brettet istedenfor å prøve å barrikadere seg på h7. Etter dette står hvit til vinst. Når hvit så i trekk 26, 27 og 28 overser at han skulle ha bytta bort sin siste lette offiser for den sterke springeren på e4, blir partene enige om remis i en lik, men spennende stilling. 

Anders mot Andreas ble alt annet enn rating tallene kunne fortelle. Svart spilte en spennende grandprix variant mot hvit sin engelsk. Enda undertegnede spiller denne varianten med svart selv fra tid til annen, var svart absolutt med på notene. Fra trekk 12 er det svart som styrer partiet med moderat til stor fordel. Når hvit så tillater en halvåpen g fil rett mot egen konge blir vondt fort verre. Svart spiller veldig godt i den kommende fasen av partiet og får satt en sterk løper på d5, samt en sterk springer på e4. Presset øker mot hvit sin stilling og fordelen blir større og større før svart i det 35. trekket initierer en trekkgjentakelse. På dette tidspunkt sier computeren at svart har en fordel på -8. Problemet med disse stillingene er at man må spille partiene helt ut, ofte uten noe materiell overvekt. Det kan da være vanskelig å vurdere stillingene når man er midt oppe i det. Undertegnede slapp med skrekken og Andreas viste at han hører hjemme i denne gruppa.

Thorgrim mot Villum var et parti hvor hvit overrasket alt i første trekk. Med 1.b4 fikk man ifølge hvit selv hans første orangutang parti i langsjakk. Åpningen var en suksess da man etter 15 trekk var i en stilling som var lik, men lettest å spille for hvit. Når svart så gjorde en feil med 16… Tfd8 tok hvit muligheten til å spille seg inn i stillingen til svart og så seg ikke tilbake. Et flott parti av hvit.

Svein Erik mot Halldor starta som en kongegambit. En Svein Erik spesial, men svart virka ikke redd og det ser ut som at svart hadde en fin overraskelse med det uvanlige 4… Lb4. For allerede i neste trekk gjorde hvit feil med d3. I det 6… trekket skulle svart så bare rokert og hatt tilnærmet vinnende stilling. Istedenfor jevna partiet seg ut fram til trekk 13. I trekk 13. bukker hvit med 13. Se5 og i enden av varianten må han gi en offiser. Dette burde ha vært slutten på spenningen, men med trekket 22… Lh5 går vurderingen fra -4 til +9. Når hvit så ikke ser 23. Txg7 er partiet over og partiet gis opp 2 trekk senere.

I åpen gruppe klarte ingen av rating favorittene å vinne, noe som viser at disse tette gruppene kommer til å gi mye spenning framover og ingen enkle partier. 

Under 1500

Det er her flertallet i Konnerud Tempo ligger og når det er blitt så langt opp til klubbens beste spiller på nesten 2200, er det fint å kunne boltre seg med jevnere spillere. Her var det færre overraskelser, men partiene var mye jevnere enn resultatene tyder på.

Nåkkve mot Roger starta som det solide Colle systemet, men Nåkkve hadde allikevel klare intensjoner. Hvit sin fordel er allerede vinnende i trekk 14. Med 16. dxc6 ville partiet vært over, men hvit står uansett til seier. Fordelen holder helt til trekk 32. Offiser under for 2 bønder krever at man spiller konkret og det er ofte en fordel å unngå avbytter. Derfor er 33. Td6 en dårlig ide og svart tar over fordelen. Det blir jevnt til vinnende fordel svart fram til trekk 46. I sitt 48. trekk kunne vit bytta dronninger og ofra offiser nummer 2 for så å gå inn med en bonde. Når dette ble oversett var partiet over og svart vant.

Steffen mot Bjørn Stian starta som en fransk , hvor svart raskt tok over. I det 13… trekket kunne svart ha rokkert. Da ville det på sikt bli vanskelig for hvit å holde på den beryktede e5 bonden. Istedenfor holder svart liten fordel store deler av partiet. I det 27… trekket overser svart en gaffel som ikke direkte vinner materiell, men i løpet av 4 trekk har hvit fått den materielle fordelen som er nok til å vinne partiet. Nok ett parti som snudde og Bjørn Stian viste at han kommer til å bli skummel i fortsettelsen. 

Erik Alfred mot Geir F starta som en dronning gambit. Svart fikk raskt bedre brikker og lettere stilling å spille. Dette presset økte og endte med at hvit måtte gi 3 bønder. Derfra var det enkelt for svart å vinne partiet. 

Tore mot Hugo starta som en forsiktig italiensk. Når svart prøvde å spille for hardt på i trekk 10 fikk hvit fort en fordel og i trekk 16 kunne han innkassere en offiser. Allikevel må partiet berømmes for en kjempevakker matt hvor hvit ofrer dronning for å matte. Tores retur til langsjakken kunne ikke ha starta bedre, og han viste at han ikke har glemt hvordan han spiller sjakk.

Per Arne mot Helmer starta som en merkelig siciliansk hvor svart spiller både e6 og g6. Når hvit svarer på dette med b3 blir den litt merkelige overraskelsen plutselig sterk, og det er svart som i oppfølgingen styrer partiet. I trekk 15. går hvit i strupen på svart med Dh6, som ville vært et sterkt trekk hvis det ikke var for at det hang en offiser med sjakk. Uten sjakken ville hvit hatt matt trusler, men med sjakken får svart tempoet han trenger til å komme seg unna en offiser over. Partiet blir langt, men svart gir aldri fra seg fordelen og vinner fortjent. 

Øivind mot Sam starta som en noe teoretisk Ponziani, hvor hvit har mulighet for stor fordel flere ganger ved å spille mer aggressivt og prøve å utfordre svart sine trekk mer. Ett eksempel på dette er etter 6… b5 skulle hvit ha spilt 7. a4 istedenfor rokade.  Da ville hvit hatt momentum. Istedenfor ebbet partiet etter hvert ut, før svart fikk muligheten til å ta over. SÅ seint som i trekk 30… vill Dd8 gitt fordel svart med plan å sende dronningen over på kongefløyen. Når svart bukker tårn i trekk 32… får partiet en ganske brutal slutt. Sam viste i partiet at han kan spille jevnt med noen av de sterkeste i denne gruppa. 

Mads mot Håvard noe så sjeldent som en bird. Denne litt uvanlige åpningen var ekstremt populær på Konnerud for 10- 15 år siden. Dette virka godt da det på tross av noe rufsete åpnings spill ga vinnende stilling allerede i trekk 15. Når hvit gikk for avbytter blir stillingen lik. Trekk 19. Td1 er en feil da det overser det sterke Lf3 som vil vinne partiet. Istedenfor gikk svart inn i et bedre sluttspill hvor han kunne vise sin rutine og manøvrerte seg til seier. Mads viste i dette partiet at han kommer til å bli en skummel spiller i en gruppe hvor det ikke er langt fra bunn til topp. 

Eneste partiet hvor ratingen ikke ga vinneren var Geir mot Stine. Dette skyldes at Stine ikke har spilt, siden før turneringene på Konnerud ble fide ratet. Disse spillerne er nok egentlig veldig jevne. Dette ga et kaotisk og jevnt parti hvor begge kunne ha vunnet på et tidspunkt. Åpningen gav stor fordel hvit og med en bonde ekstra må man konstatere at hvit hadde mest åpningssuksess. Partiet snur så rundt trekk 18 hvor svart får initiativ og etter hvert fordel. Fra trekk 30 er partiet velspilt fra begge sider og derfra og ut er remis et faktum. 

Denne gruppa som spilles med 9 runder sveitser kommer til å bli jevn og det vil ikke sjokkere undertegnede uansett hvem som stikker av med seieren her, men at de med 1 seier har kommet best ut av startgropa og har alt i egne hender.

Som vanlig finnes resultatene og partiene i turneringsservice her
I åpen gruppe kan man se når man møter alle, da alle til slutt spiller mot alle.