Det snur, det snur tiddelibom

      Kommentarer er skrudd av for Det snur, det snur tiddelibom

Denne onsdagen ble det spilt 6 partier. Det ble også spilt ett parti torsdag. Fleste partiene hadde det til felles at de gikk fra vunnet for den ene til den andre og kanskje til og med tilbake igjen. 

Gruppe A
Det ble spilt ett parti fra runde 10 og ett fra runde 12.

I ett av de store oppgjøra i denne gruppa møttes Jon og Christian.  Dette starta i en engelsk slik som vi er vant til å se Jon i. Her får hvit tidlig mye rom og den enkleste stillingen å spille. Etter 13… Ld7 er spørsmålet til enhver tid hvor mye bedre hvit står. Dette fordi svart ikke hadde råd til ett passivt trekk i denne stillinga. Mot trekk 20 har svart fått ut brikkene og begynt å spille imot. Stillinga har derfor utligna seg. Problemene til svart begynner med 22… f6. Dette fører løper paret til sin rett og gir hvit mange ting å spille på. Hvit forbedra stillingen sakte men sikkert etter dette og utnytta de sterke løperne til å vinne partiet. Jon er nå 1/2 poeng bak Christian, men har ett parti mindre spilt. Så spenninga stiger betraktelig.

Det andre partiet i denne gruppa var runde 12 partiet mellom undertegnede og Thorgrim. Også her starta partiet med 1. c4. Svart hadde derimot planer om å utfordre treneren i det han akkurat hadde undervist i, nemlig b3/b6 strukturer. Hvit valgte å ta opp hansken å spille ett ambisiøst system med d4 og e4. 4… d5 er derimot ikke riktig da hvit kan spille 5. cxd5 exd5 6. e5. Dette ødelegger løperen til svart og gir generelt gode sjanser for hvit, men etter å ha tenkt i 10-15 min og bare huske at det var noe galt med d5, men ikke hva. Så valgte jeg å spille mindre forpliktende videre. 9… c6 er ett slikt trekk som gir hvit all verdens tid og man trenger ikke å gjøre noe forhasta eller overilt. Den tanken var tydeligvis borte i trekk 12 når hvit spiller Kf2, dette er ikke veldig dårlig, men svakere enn det trygge og gode rokade trekket som fortsatt gir hvit en grei fordel. Når dette følges opp av nok ett overmodig valg i form av 13.g4 har hvit mista alle hemninger. Svart svarte på dette på en sunn og god måte. Etter 16…Sh5 er stillingen relativt lik når hvit tror han er glup å spiller 17.sxe6. Det ser ut som hvit har full kontroll dette er jo tross alt ett skinnoffer, problemet er at det ifølge computeren ikke er hvit som ofrer men svart. Beste varianten er 17. Sxe6 fxe6 18. Lxe6 Kh8 19 Lxd7 Lxe4. Her står svart på randen av vinst og fordelen består i trykket mot hvit sin konge. Når svart valgte å gi kvaliteten med 17…De8 og så gi hest få trekk senere var det derimot Hvit som kunne ta imot poenget. 

Gruppe B runde 7

I denne gruppa ble det spilt 3 partier. 
Kjetil mot Villum starta som en London, hvor svart valgte å svare med ett b6, d6 og g6 system. Svart fikk med e5 bruddet sitt tidlig kontroll over partiet og låste av bondestrukturen slik at han kontrollerte alle brudd muligheter selv. Partiet vippa mellom vunnet og fordel svart fram til svart får spilt 23… La6. Etter å få bytta av løperen for den defensive springeren åpner stillingen seg litt opp og svart kunne begynne på bonderov. Dette var en fortjent seier til Villum.

Viktor mot Øivind starta som en siciliansk hvor svart valgte en veldig uvanlig variant. Dronningen blir tidlig ett angrepspunkt og hvit har etter de første 7 trekkene stor fordel. 8. 0-0 utnytter ikke nok at dronningen fortsatt står utsatt til, derimot ville 8. Sa3 satt presse på b5 og svart må nå bare reagere på hvit sine trekk istedenfor å skape noe selv. Hvit holder på en grei fordel ganske lenge, men når sjansene går fra han er ikke svart like vond å be. 18. Lc2 blir for passivt i en stilling som krever at hvit er på. Når svart sitt press mot e bonden blei stort nok falt den.  Etter dette balanserer det mellom stor fordel svart og likt i en del trekk fram til 28. Sxg6. Svart holder fordel med Tg8, men hvit har her skapt konkrete sjanser og ved 29.Txd6 er det fortsatt komplisert nok til at svart kan trå feil. 29.Df5 var derimot trekket som tillot slaget på g6. Nå står svart offiser over og det burde være greit, selv om stillingen fortsatt bærer preg av en utsatt svart konge. 31. Txd6 er brilliant da denne ikke kan slås det gjorde dog svart. Hvit fulgte opp feil da han skulle ha spilt 32. Dxf6 ikke Dxd6. Grunnen er at han får begge offiserene ved å slå på f6, men bare en om han slår på d6. Stillingen er nå utsatt, men fortsatt fordelaktig svart. Den avgjørende feilen kom i trekk 34… Ld5. 35. Da7 ville ha holdt fordelen pga. bindingen på tårnet. Istedenfor måtte svart gi dronning for 2 tårn, men 3 bønder under var dette nok for hvit til å vinne.

Partiet Steffen mot Geir T starta som en forsiktig e4 e5, hvor hvit stiller seg opp med bønder på c3 og d3. Svart var her den mest ambisiøse med sitt 7… d5 brudd. Etter dette var det svart som stod best og etter 14. Tad1 utnytta svart effektivt muligheten for å vinne en springer. Stillingen var kliss vunnet fram til han bukka offiseren tilbake med 23.Df5. Bonde over og straks 2 bønder over var fortsatt partiet vunnet for svart, men litt lenger ble partiet. Når partiet ble lenger kom også muligheten for bukker og 36… Dd6 var en ny offisers bukk. Nå kunne hvit komme inn i vunnet sluttspill. Sluttspillet er vunnet så si hele veien, men 60.Lc2 var en stygg overseelse. Etter 61. Lxf5 skulle svart vært mer tålmodig å spilt 61.g4. Gir en bonde til, men sørger for at både g og f bonden faller. Kongen til svart rekker hjem til forvandlingsfeltet. Løper og randbonde er nemlig remis når løperen ikke kan kontrollere forvandlingsfeltet. Siden svart ikke kjente til dette forsvaret fant han heller ikke g4 i ett parti hvor tross alt remis ville gitt en slags midtdeling. Men all ære til hvit for å ikke mentalt gi opp og til og med vinne partiet.

Gruppe C

I gruppe c var det egentlig den siste runden, men siden ett parti i denne runden var spilt og ikke mange kunne, ble det ett utsatt runde 5 parti istedenfor.
Julian mot Hugo åpna som en spansk, hvor svart spilte det uvanlige Df6. Dette er slike trekk mån bør unngå da de gir flere svakheter enn styrker. Det var hvit som styrte dette partiet og sto til vinst, med ett klart unntak. 29. Sh5 truer matt i en og er som det ser ut ett godt trekk, men svart kan svare med 29… Se2 sjakk. Dette gafler kongen og dronninga og ville ha vunnet partiet. Når svart ikke fant dette fulgte hvit mesterlig opp og vant partiet fullt fortjent.

På torsdag ble toppoppgjøret mellom Trym og Tias spilt. Dette partiet har jeg ikke sett, men ut ifra ett resultat perspektiv kunne det ikke blitt mer spennende. Trym slo Tias og med dette har Tias, Trym og Geir avgitt hvert sitt poeng mot hverandre. Dette gjør at partiene deres mot andre vil avgjøre, men vinneren blir en av disse, da den eneste andre som kan oppnå 5 poeng er Erik Alfred, men han har alt tapt for Trym innbyrdes. Spenninga er til å ta og føle på. Her er det også sikkert mange som ønsker å kjempe om en plass på pallen, for der er det fortsatt mange kandidater igjen. 

Resultatene kan finnes her