Spenningen stiger ytterligere

      Kommentarer er skrudd av for Spenningen stiger ytterligere

Berde seint enn aldri sier de, så nå er runderapporten endelig her. Denne kvelden ble det spilt 6 partier. Og spenningen stiger fortsatt

I A gruppa ble det spilt 3 partier fra forskjellige runder.
Runde 11 partiet mellom Benjamin og Jon ble litt av ett parti. Hvit valgte Skotsk en åpning Jon tidligere har fått problemer mot på Konnerud. Ut av åpningen oppsto det en ubalansert stilling begge spillere nok kunne være passelig fornøyd med, og med sjanser til begge spillere bøy Benjamin opp til dans. Etter 18. Lg5 er svart sin fordel klar og han skal bare begrense brikkene til hvit med 18… f6. Når Jon derimot spilte 18… f5 fikk man den motsatte effekten og hvit kunne gi fra seg løper paret for kontroll. Etter lang rokade står hvit fint med mest aktiv stilling og flest sjanser, når svart oppå det hele gjør en stor tabbe med Le6 har plutselig hvit en vunnet stilling. 22. Td6 ville holdt stillingen vunnet, da svart ikke får tårnet i noen av variantene ut at hvit får 2 offiserer for dette. Stillingen her ville vært tilnærmet håpløs og hvit ville hatt mange trekk som holdt på fordelen. Hvit gikk derimot for det som viste seg å bli ett kvalitetsoffer med 22.Td7. Stillingen holder seg jevn en stund før hvit begynner å svikte under for presset det er å stå materiell under. Svart hadde en lettere stilling å spille og spilte bedre enn hvit i fortsettelsen. Jon slapp her unna med skrekken og er fortsatt ubeseira. 

5. runde partiet mellom Christian og Aryan starta som en Caro-Kann. Svart valgte en sjelden variant med Sg6 og push av h bonden. Dette er objektivt sett fint for hvit, men utrolig vanskelig å spille mot, spesielt hvis du ser ideen for første gang. Når hvit får for bytte av svartfeltsløpere er stillingen til svart for første gang bedre. 18. Dg5 var heller ikke det beste da dette gir svart muligheten til å tvinge dronning avbytte og svart får best plasserte brikker som en konsekvens av dette. Når hvit ikke byttet av selv overså han ett taktisk element, hvor det uansett hva ville ryke materiell. Da kunne hvit gi opp partiet.

Det framskutte partiet mellom Vidar og undertegnede ble en Gruenfeld hvor hvit spilte med g3 og Lg2. Svart valgte en uvanlig og skarp variant med 7… Sf6. Dette etter å ha tapt senest i januar mot samme spiller i 7… Sb6 varianten. Allerede i trekk 9 går det ordentlig galt for svart da 9… Da5 er ett skikkelig dårlig trekk. 9… e6 derimot ville skapt motspill og en interessant stilling. Hvit kunne nesten ha avgjort hvis han hadde funnet 11. e5. Istedenfor ble det en ordentlig seigpining av svart. Den avgjørende feilen ble 18… Se4 da dette bytter av mange brikker og gir hvit press mot kongen til svart. Vidar kom med dette opp på 8 poeng med 2 partier igjen. Undertegnede er ferdigspilt med 8 poeng som er en score godt over forventa. 

 

I B gruppa var det klart for runde 8. denne runde ble det spilt 2 partier.
Øivind mot Helmer starta som Caro-Kann når hvit overrasket med den sjeldne f4 varianten. Denne var tydeligvis ikke svart spesielt godt kjent med og valgte ett veldig passivt oppsett. Ut av åpningen har hvit allerede fått vunnet stilling. 11… Sf5 var en stor tabbe av svart. Hvit følger godt opp. 15. g4 ville gitt en vunnet stilling, mens 15 Sd6 ble for utålmodig og jevner ut partiet. 19. Kh1 er første tabben som gir svart fordel. Hvit skulle ha spilt 19. De5. som prøver å holde på bonden. Nå var det svart sin tur til å bygge seg opp så si vunnet stilling. Hvorfor svart ikke spilte det ganske naturlige 24…Te6 kan man jo lure på. Kanskje det var noen spøkelser der, da dette går inn i en verden av bindinger og kompliserte varianter, men når svart får kontroll over e linja vil dette gjøre at svart kontrollerer partiet. Derimot ble 24… Db6 litt passivt og fulgt opp med 25… c5 som jager hvit til f5 med springeren, noe som er ett fantastisk felt. 26… T6d7 ville holdt stillingen sammen. 26… Lxg2 er litt svakere, og gir hvit liten fordel. Dette offeret ville dog gitt gode sjanser da det er hvit som må finne enkelt trekk, mens svart har flere gode trekk. 26. Tg6 er derimot en bukk da hvit kan vinne løperen. Hvit fant så gaffelen, men skulle spilt 28. Sxe5. Dette gir en offiser istedenfor en kvalitet, men gjør også at svart ikke lenger har press mot kongen til hvit. Etter 28.sxg6 er stillingen helt jevn på tross av materiell ubalanse. Presset mot kongen til hvit er sterkt nok til å kompensere for materielle. 30…Dxf5 er en feil da svart kunne likna ut materiellet og fått fordel ved 30… Lxg2 31.kg1 Lh3. Her ville svart hatt løper og 2 bønder for tårnet og det ville vært svart som var nærmest vinst selv om stillingen er innenfor remis grensa. Derimot var 30… Dxf5 samme dronningbytte med en bonde mindre til svart. Dette gir hvit alle vinstsjanser istedenfor. 33… a6 er ett sånt trekk svart ikke gar tid til. 33… Ld5 er bedre da dette skaper motspill og holder stillinga levende. Etter 34… Ld7 kunne hvit ha avgjort med 35. Td5. det å tvinge tårnbytte og skape en fribonde gjør at hvit enkelt ville avgjort partiet. Siden hvit ikke spilte dette balanserte partiet på kanten fram til trekk 40. 40… axb5 holder håpet levende, mens 40… Ld7 bare gir hvit en bonde og når svart spiller 41.. b6 kan hvit vandre inn med a bonden sin. Ett vinglende parti hvor begge spillere sleit med å finne avgjørelsene, men Øivind klarte til slutt å vinne partiet.

Villum mot Viktor starta ut som en avslått kongegambitt. For Villum er i skikkelig fighting humør om dagen og da er dette en flott åpning å bruke. Uttelling for åpningsvalget kom allerede i det 5. trekket da svart valgte å spille Df6. Etter dette blir stillingen vanskelig for svart og kongen havner fort i trøbbel. 12. Te1 lar svart slippe unna de verste variantene og stillingen går fra kliss vunnet til mye bedre. Hadde hvit spilt 12. d4 hadde svart hatt vanskeligheter med å unnslippe sin skjebne. Når de rundt trekk 18 kommer inn i tårn og springer sluttspill er fordelen så godt som forduftet og de stiller begge på relativt likt grunnlag igjen. 27… Kb5 er feil da kongen egentlig står på en fin plass. Nå var det på tide å flytte på springeren. Hvit hadde nå tid til å spille g4 og begynne ett race på motsatt side. 28. Sf5 er godt som noe og fordelen er fortsatt der. Hvit er den som har vinnende fordel ut av bonderacet, 38. Dg7 var feil her. 38. Db3 hadde sannsynligvis gitt vunnet stilling, men å finne vinsten er langt ifra enkelt og partiet hadde fort endt opp med remis uansett. Så her slapp Viktor med skrekken og Roger som ikke spilte jublet nok litt nå da han har muligheten til å ta igjen Villum. Så i denne gruppa steig spenninga betraktelig nå.

I gruppe C ble det bare spilt ett parti, men det har seg også sånn at det dagen før også ble spilt ett parti.
Onsdagens parti var mellom Hugo og Geir K. Dette partiet starta som en lukka siciliansk og før det hadde gått 10 trekk hadde svart fått vunnet fordel og gitt den tilbake igjen. 6. d4 var feil fra hvit da svart hadde mulighet til å sette press og på lang sikt vinne materiell. 8… Dxe5 slapp hvit inn igjen i partiet. 8… La3 setter derimot press på hvit, denne kan ikk slås og etter Dc1 kan svart spille Lb4.  Nå dette ikke skjedde jevna stillingen seg ut. Etter 14 trekk har svart en litt bedre stilling, men etter Lh5 står står svart til vinst siden han kunne spille g6 og angripe begge offiseren til svart samtidig. Etter dette vant svart greit. Dette var Hugo sitt siste parti i denne turneringa, da han også spilte partiet på tirsdag.

Tirsdagens parti var mellom Hugo og Tias. Dette partiet starta som en klassisk italiensk. Når svart spilte 7… Sd4 fikk hvit muligheten til en moderat fordel med g4. Stillingen blir litt åpen, men hvit får til gjengjeld aktivitet og rom. 10. Ld2 er ikke så godt da springeren nå er bundet opp til å beskytte b2 bonden. Se2 eller Kg2 hadde holdt på fordelen. 11. h4 var overmodig og svart skulle ha svart med Dd7 og angrepet svakheten i kongestillingen. 11… h5 var like overmodig og svart ga tilbake fordelen til hvit. Etter 13. Le1 får svart fordelen da dette blir alt for passivt i en ekstremt ubalansert stilling. 14. kg2 bygger bare på problemene og 15 f3 bukker dronning og partiet er vunnet av svart. Hugo avslutta dermed på onsdagen og fikk 2 poeng i denne turneringa. Nok litt misfornøyd med dette, men gode muligheter til å komme sterkere tilbake når klubbmesterskapet begynner i Januar.

Med dette er det fortsatt tre mulige kandidater for 1. plassen og muligheten for en tredeling blei akkurat litt større. Så spørsmålet er hvem som kan stoppe en av de tre kandidatene. I tillegg til disse er jo Erik Alfred en god pallplass kandidat da han har alt i egne hender med 2 partier igjen mot Geir og  Tias. Gruppe C blir bare mer og mer spennende jo færre partier det er igjen.

Resultater kan finnes her