Det tetter seg til i toppen

      Kommentarer er skrudd av for Det tetter seg til i toppen

 

Gruppe A

I A gruppa ble det spilt 2 partier fra runde 9 og ett framskutt fra runde 11.
Christian mot Karl Anker starta som spansk, men svart ønska å få hvit ut av teori. Dette slo tilbake da hvit alt i trekk 6. kunne fått avgjørende fordel med 6. Sxf7. Dette ville ødelagt kongestillingen til svart og vunnet bonde. Istedenfor ga hvit tilbake fordelen noen trekk senere, bare for å få enda mer avgjørende fordel i trekk 11. Etter dette hadde hvit full kontroll. Christian fortsetter med 100% score.

Det andre partiet fra runde 9 var mellom Benjamin og undertegnede. Ut av åpningen var det svart som hadde mest å være fornøyd med. Da hvit i trekk 9 følte det var nødvendig å spille a3 ble han raskt passiv, og i kombinasjon med 11.h4, ble det vanskelig å få til noe som helst for hvit. Hvit klarte allikevel å holde partiet i gang uten noen flere store feil. Dette ga svart en tung oppgave som tenkte seg langt ned på klokka. Etter en lenger avbyttesekvens fikk hvit i trekk 23 muligheten til å holde partiet gående med 23. e4. Dette ville gitt likere stilling og grunnet tida gode sjanser til hvit. 23. Dd4 var derimot nesten direkte tap. Stillingen etter 26. trekk er sannsynligvis vunnet for svart, men med dårlig tid ville hvit fått sine sjanser. Når hvit var så snill å gå på matt i 1 var ikke svart vond å be. Benjamin har uansett hatt en flott start på turneringa og med spillet han viser er det ingen som skal føle seg helt trygge. 

Runde 11 partiet mellom Thorgrim og Emma starta som en London type stilling hvor svart raskt fikk fordel. Stillingen etter 10 trekk er relativt lik, men heller mot svart. Hvit må her avslutte det han har begynt på, ved å bytte løpere med Lxf6. 11. h4 var derimot en tabbe svart straffet effektivt. Hun blei stående igjen 2 bønder over og det endte i ett dobbelt tårnsluttspill. I det 38. trekket bytter de av ett tårn hver og svart står fortsatt 2 bønder over, med vunnet stilling. Svart gjør derimot en feil ved å gi bort begge bøndene for å få skutt h bonden framover. Dette fører til ett remissluttspill som hvit igjen trår feil i. I det 58. trekket har svart fått stilling med tårn og d bonde mot tårn. Kongen til hvit er også kutta av til g fila. Det svart gjorde feil var å slippe til kongen nærme nok bonden. Hadde svart sitt tårn blitt stående i f fila, hadde det vært enkelt å få ny dronning. Denne typen sluttspill er det viktig å trene på og man blir bare bedre i disse gjennom praksis. Etter dette resultatet har begge spillere fått sitt første 1/2 poeng og kan starte på en langspurt. 

Gruppe B Utsatte

I B gruppa ble det spilt 3 utsatte partier.

I partiet deres fra runde 3 møttes Villum og Roger. De 2 ledende spillerne hadde alt å spille for og vinneren her ville ta ett stort steg mot seieren. Ut av åpningen tok hvit styringa og fikk en bedre, samt lettere stilling å spille. Hvit i ett inspirert humør starter på en angrepsmanøver med 13. Tf3. Dette var egentlig litt overambisiøst da svart kunne spilt på motatt fløy eller spille h5. 13… h6 derimot var en tabbe som begynte et mareritt. Hvit fulgte på med rubbel og bit i det som kan karakteriseres som ett meget suksessfullt angrep. Dette ender i sluttspill med løper, springer og tårn til hver, men hvit hadde 5 mot 4 bønder. I trekk 31. tar hvit en uheldig avgjørelse da han bytter tårn, dette gir svart en dårligere, men holdbar stilling. Når de attpåtil i trekk 38 bytter springere og står igjen med ulike farga løpere så det jo dødt ut. Den gang ei, hadde hvit spilt 46. Kd7 og tatt kontroll over forvandlingsfeltet, så hadde han vunnet. 46. c4 var derimot den siste feilen svart trengte for å berge remisen. Etter dette resultatet blir det derfor veldig spennende å følge Roger og Villum i kamp side om side. Dette ga dessuten flere andre muligheten til å ta opp jakten på førsteplassen. 

Geir F mot Øivind starta som en litt utradisjonell d4 åpning. Svart får fint spill og har i trekk 12 ett lite initiativ. 12. Tc8 ville ha utnytta ei åpen linje og svart ville hatt en trygg og god stilling. Svart var derimot inspirert og spilte 12… Dc8 fulgt av 13… Lxh6. Dette var ett litt uheldig offer, da hvit rekker å mobilisere forsvarsressursene sine. Etter damebytte i trekk 16 var ikke lenger hvits konge i fare heller og partiet endte hvil slutt med hvit seier.

Steffen mot Viktor starta som en Trompowski, noe svart virka ukomfortabel med. Hvit fikk derfor tidlig en bonde, men feil kommer sjelden alene og enda en bonde røk før det gikk med en offiser. Steffen fikk en uvanlig lett dag, og Viktor kommer nok sterkere tilbake. 

Gruppe C Utsatte

Geir K mot Trym så på papiret ut til å bli ett spennende parti. Trym har spilt bra og det var helt åpent før møtet med ratingfavoritten i gruppa. Det starta med Geirs favoritt åpning Larsen, og det var svart som i løpet av de 10 første trekka hadde stor fordel. 11… e5 snudde opp ned på dette da svart hadde oversett det taktiske Sf5. Etter dette var det ingen vei tilbake og hvit vant på sikkert vis med matt i det 51. trekket. Med dette resultatet har denne gruppa plutselig blitt ekstremt spennende, og mye kan falle på partiet mellom Tias og Trym.

Hugo mot Odd Ivar starta som en e4 åpning med tidlig Lc4. Partene rokkerte hver sin vei og de veksla litt på hvem som sto best. I en bedre stilling spilte hvit det forsiktige 16. f3. Dette gir relativt lik stilling, men svart får angripe først. Denne muligheten tok svart og viste hva som skjer når man blir passiv i slike stillinger. 22. Sb6 bukker offiser og partiet, men stillingen er så si tapt allerede før dette, da det bare er å pushe b bonden oppover, doble tårn og se hvit sin stilling falle sammen. Dette var ett godt gjennomført parti av svart.

På Tirsdag spilte Julian mot Tias. Partiet starta som en tradisjonell italiensk, noe begge spillere er svært godt kjent med.  Hvit kom best ut, da han tidlig vant en bonde. Hvit ble derimot litt overmodig og ga kongen litt mye luft, noe som var med på å jevne ut stillinga. 18. Sh4 var derimot en uheldig overseelse, da det bukka offiser. Tias har etter dette 2/2 og kan være en potensiell vinner i denne gruppa, men han har mange partier igjen og mye kan skje.

Resultatene kan finnes her