Gruppe A runde 2-7

      Kommentarer er skrudd av for Gruppe A runde 2-7

Her kommer en liten rapport for de foregående rundene. Dessuten har jeg under kommentert et parti fra hver runde.

Runde 2-7

Tabbelen viser at Christian har 5/5. Han har spilt fine partier og virke for øyeblikket som den største kandidaten til turneringsseier. Christian har igjen både Jon og Vidar. Spesielt partiet mot Jon kan fort bli et nøkkelparti.

Undertegnede har 4/6 siden jeg også har spilt runde 8 mot Svein Erik. Det besynderlige her er at de 3 seierne alle er på over 40 trekk, mens de 2 remisene og tapet er på under 40 trekk. Dette vitner om større vansker for å avgjøre partier raskt og en litt for stor optimisme om egne sluttspill ferdigheter. Allikevel viser de samme tallene at det ikke er lurt å gi opp og ta remis. Selv døde remis sluttspill kan vinnes.

Vidar har 3,5/5 og har spilt noe ustabil sjakk. Et veldig fint og instruktivt parti mot undertegnede. Derimot litt heldig mot Gunnstein. Rundt forventa foreløpig. Er største utfordreren til Jon i kampen om klubbmester tittelen. 

Jon har 3/4 og ser foreløpig ut til å være Christians mest seriøse utfordrer om turneringsseieren, han ser også ut til å være favoritt i kampen om klubbmester tittelen. Det er dog vanskelig å forutse stort da det er noen med 4 partier spilt og de med opp til 7 partier spilt.

Villum med 3/5 ligger foran skjema, da han allerede har slått Jon. Dette var litt av et parti, som vi skal se på under. Villum så relativt fornøyd ut når han var ferdig med dette partiet. Før det var turneringa rundt forventa, men en seier mot en slik spiller kan ofte være med på å gi en liten boost.

Thorgrim har 3/7, men har fortsatt en god start. Han har unnagjort de 4 høyest ratede og var veldig nære en remis mot undertegnede. Når det så kom et ulovlig trekk i en remis stilling, førte dette til at tårnet måtte flyttes og byttes. Dette ga dessverre tapt sluttspill etter en fantastisk innhenting.

Andreas har 2,5/7, noe som er bra når man er en av de lavest ratede. Han har etter remisen mot undertegnede også to seiere mot Halldor og Svein Erik. Ingen tvil om at valget av gruppe var riktig, når man kan spille slik sjakk.

Odd Gunnstein har 2/4. En seier mot Andreas, remis mot Vidar og undertegnede er bra resultater. Når tapet da var for klubbkamerat Christian som har full pott, ser dette ut som en turnering hvor alle muligheter er åpne. Han må bare ha mindre respekt, da han bare ved å fortsette fra sluttstillingene i de 2 remis partiene ville ha sjanse på 2 poeng istedenfor 1.

Svein Erik har 2/6, med muligheter for forbedring. Formen i senere seriesjakk runder og i partiet mot Dag viser at Svein Erik kan være på vei tilbake i form. Når man har en spillestil som denne mannen finnes det ikke noe midt imellom. Det er enten fulltreffer eller helbom. Dette gjør at man er spesielt farlig når formen sitter og det kan se ut som den er på vei tilbake. Han har også slått Villum, som har vist at han blir farlig i de gjenværende partiene.

Halldor har 1/6. Han viste hva som bor i han i første runde og trenger bare en liten stang inn istedenfor stang ut før det blir flere poeng. Skal bli morsomt å se hva han klarer i de gjenvørende partiene. Som lavest ratet har han fordelen av at presset alltid ligger på motstanderen.

Dag har 1/5 eller 1,5/6. I poeng sammendraget er det 1/5 da han som alle andre vil få walkover seier mot Andrè. Grunnen til at ½ poenget vises i  TS er at dette partiet skal rates, det skal dog ikke telle i turneringssammenheng.

Andrè har dessverre måttet trekke seg.

 

 

Runde 2

Opphav for mange spennende partier. Denne runden så et veldig svingende pari mellom Dag og Vidar. Fra trekk 10. har svart utlignet og har i midtspillet liten til moderat fordel. Stillingen balanserer lenge på en knivsegg, men er i materiell balanse. I trekk 36. spiller hvit Se4 og inviterer til en rekke slagvekslinger som resulterer i offeret av en løper. Stillingen i trekk 39… er i balanse etter hxg6 40. Df6. Her er det lett å gå seg vill i komplikasjonene, når svart spilte 39… Tf8 ville hvit hatt vunnet stilling etter 40. Lxh7 Kxh7 41.Tc3. Kongeangrepet til hvit vil være avgjørende. Når hvit istedenfor spilte 40. Lh5 er det svart som har en brukbar fordel, men stillingen er fortsatt komplisert. Etter 45. trekk har svart en vinnende fordel, men det er fortsatt mulig å gå feil. 45… Dd5 snur partiet rundt, nå har hvit knusende stilling. Hvit følger godt opp og har i trekk 54. matt i 6 med Tf8. Stillingen er fortsatt vunnet etter trekk 55, men 56. Te8 snur partiet og gir igjen svart stor fordel. Svart har komplett vunnet stilling i trekk 59… med c3, men Dh4 og gir hvit muligheter til å komme tilbake. Da regner hvit seg bort og partiet tapes på tid. Dette var litt av et parti med store muligheter til begge.

Runde 3

Svein Erik mot Christian starta 1. e4 c5 2. Sc3 a6 3. a4 Sc6. Dette er vanligere enn man skulle tro, men blei fort en veldig uvanlig fusjon mellom fransk og siciliansk. Hvit har etter 11. trekk en suksessfull stilling. Litte bedre og mye sjanser. Istedenfor å gå for det naturlige 12. Le3 gikk hvit i kjent Svein Erik stil for 12. g4. Dette trekket i seg selv er fint og gir en pluss minus lik stilling. Denne stillingen blir derimot fort veldig krevende å spille. Hvit fortsetter sin marsj på kongefløyen og svart prøver å få til noe på dronningfløyen. 19. Df3 ville holdt partiet i balanse da dronningen kommer seg ut av den potensielle bindingen. 19. c4 ville også gitt like sjanser, men er ekstremt komplisert. Derimot er 19f6 en tabbe og man kan følge partiet for å se hvorfor. Svart utnytter denne tabben på mesterlig vis og vinner fulltfortjent ett flott parti.

Runde 4
Vidar mot undertegnede ble et interessant, men kort parti. Vidar starta med Sf3, Dette går fort over i et mer d4 landskap. Etter 10 trekk er stillingen i balanse. Da bestemmer svart seg for å spille på kongefløyen med 11… f5. Trekket er ikke dårlig i seg selv, men gjør det vanskelig å spille for svart. Stillingen holder allikevel balanse fram til 17. f4, når jeg overser exf3 bukker, sånn som i partiet. Derimot hadde Df5 eller De6 vært trekk som holdt stillingen i balanse.

Runde 5
Kompisene Halldor og Andreas møttes i denne runden for første gangen i langsjakk. Partiet startet som en omkast til London. Svart velger tidlig å sette bøndene på lyse felt. Dette gjør kanskje svart sin hvitfelter dårlig, men hvit sin blir enda svakere. Etter at hvit spiller 13.e4 får svart stor fordel og holder denne fram til trekk 18…  De6. Dette var ikke bra, derimot hadde De7 eller Dc7 holdt fordelen greit. 24. Df3 ville holdt stillingen i balanse, da Sd5 ville blitt pressa. 25. De2 ga svart noe tilnærmet vinnende fordel, bare ble bedre og bedre. 30. Kh8 ville sluppet unna sjakkene og holdt på fordelen. Derimot var det å gi tårnet på løperen en remis stilling. Det som følger er en sekvens hvor hvit gir svart vunnet stilling og svart ikke finner riktig trekk. Siste og avgjørende feil er 37. b4. Dette trekket tillater enpassent. Det å flytte tårnet eller sjakke med dronninga hadde fortsatt vært remis. Stillingen er fortsatt  vanskeligst å spille for hvit, og svart har uansett størst sjanser til å vinne.

Runde 6

Undertegnede mot Odd Gunnstein ble et engelsk forsvar fra svart med tidlig Lb7. Denne åpningen karakteriseres av at svart mot c4 eller d4 spiller b6  og e6 samt Lb7. Hvit får tidlig sperret av løper diagonalen og et sterkt sentrum. Etter 11 trekk har hvit fint utvikla brikker og full kontroll. Brikkene til svart står veldig trangt og gir lite rom for manøvrering. 12. f4 blir litt overambisiøst, bedre hadde være b3 med plan Lb2. Da fullfører man utviklinga og får en stilling hvor det er mange skjulte trusler. Etter 13… La6 er allikevel partiet i favør hvit og hvit kunne ha  spilt Sf2 for å dekke alle problemer. 14. e5 er derimot en overseelse og svart får raskt vinnende fordel. Etter 16. d6 oppstår en merkelig situasjon, hvor svart tilsynelatende er i ferd med å gi opp i vunnet stilling. Før trekket d6 hadde jeg selv vurdert å gi opp, men funnet ut at det var litt tidlig. Svart finner så hammerslaget Lxd6. Stillingen er videre vunnet for svart. Det påfølgende sluttspillet er vunnet med bonde over for svart, men jeg begynner å ane håp når løperen og springeren byttes av, da disse tårn sluttspillene kan være vanskelige å vinne uten nok erfaring. Svart tillater en forenkling av bønder og det er plutselig mulig å se for seg en remis. Litt ut av det blå i trekk 37 tilbyr svart remis. Stillingen er nok veldig nære vunnet for svart, men den er viktigere, så si umulig å tape. Svart kunne derfor ha valgt å spille videre uten stor risiko.

Runde 7

Villum mot Jon starta veldig forsiktig i en d4 åpning. Det ser fra tidlig åpning ut som at hvit velger en forsiktig stil og ønsker at svart må ta risiko for å prøve å vinne. Etter 15 rekk er stillingen balansert, med sjanser til begge. 17. Sd2 er ikke det beste og stillingen skriker etter b5, men dette overser svart. Svart får allikevel an fin stilling når hvit velger å bytte svartfeltsløpere. Svart har nå en klar fordel. Etter 25 trekk har stillingen snudd litt. Nå har hvit en fin stilling og 26. Se4 ville ha vært fint. Istedenfor var 26. Dc3 en feil. 26… Tg5 hadde gitt svart seieren, da stillingen raskt hadde blitt umulig å spille for hvit. Istedenfor gikk svart inn i et sluttspill han hadde fordelen i akkurat når han bytter seg inn i, men det går raskt mot full balanse. Svart spiller videre og velger å ikke ta imot tilbudene om trekkgjentakelse selv om klokken tikker nedover. Med dårligst tid på klokka overspiller han og overser at 52… Tg6 tillater Dc8. Nå styrer hvit, men det er sannsynligvis ikke fullstendig tapt før 57… Ke7. Kf7 eller Kg6 ville gitt muligheter til å prøve å redde seg. Istedenfor går svart trekket senere inn i en matt i 2. Underdogen seira og Villum sto for turneringas største overraskelse når man ser på rating. Med mye motgang i det siste var det på tide at Villum endelig klarte å vise hva som bor i han. Dette var et flott kjempa parti, langt fra perfekt, men viser at man bare må kjempe videre.

Resultater og partier kan som alltid finnes i TS