Størst i byen og Buskerud

      Kommentarer er skrudd av for Størst i byen og Buskerud

Klubbmesterskapet startet i går opp med rekorddeltagelse i «moderne tid». Med 30 deltagere, er vårt klubbmesterskap årets største i Buskerud sjakkrets. (Drammen 26, Hønefoss 20 og Modum 10) I tillegg kan det komme til enda et par deltagere fra neste runde.

De eneste gangene i klubbens historie det har vært flere deltagere i klubbmesterskapet, er i 1966 da man spilte i 4 grupper og hadde 34 deltagere totalt. Dessuten var det 31 deltagere fordelt på 4 grupper i 1967.

Som vanlig med Sveitseroppsett var det relativt stor forskjell i spillestyrke mellom motstanderne i 1. runde, og det var ikke rom for mange overraskelser. Selv om mange av de lavest rangerte bød på god motstand, ble det seier til den høyest rangerte motstanderen i alle unntatt et parti.

Rundens store overraskelse var det 14 åringen Benjamin som sto for, i sitt første langsjakkparti. På forhånd mente han at det var lynsjakk han kunne, men i partiet mot Egil disponerte han tiden godt, og vant en bonde i åpningen. Den beholdt han fram til overgangen til sluttspillet, der han vant enda en bonde. I et dobbelt tårnsluttspill med to bønder over hadde han gode sjanser på seier, men Egil forsvarte seg seigt, og fikk til slutt inn en evigsjakk som sikret remis.

Jon spilte med sorte brikker mot Christoffer, som valgte spansk. Sakte men sikkert fikk Jon overtaket og plukket bønder. Etter hvert ble bondemajoriteten såpass stor at Christoffer ikke kunne hindre at Jon fikk ny dronning og ga seg.

Vidar hadde god kontroll mot Torfinn. Selv om Torfinn prøvde seg med et desperat kongeangrep, holdt Vidar hodet kaldt og vant greit.

Anders A hadde svart mot Leidulv, og fikk bra press med sin Grunfeld. Leidulv måtte etter hvert gi tårnet bonde mot Anders svartfeltsløper, og når han etterpå gikk med på damebytte var partiet i realiteten over.

Fjerdebordsoppgjøret mellom Kristian Z og Emma var på papiret spennende til tross for ratingforskjellen. Dessverre for Emma møtte Kristian opp med en spekulativ åpningsvariant, og avant tidlig offiser på grunn av Emmas utsatte konge. Dermed ble det en relativt grei seier til Kristian.

Robert spilte greit og trygt i åpningen mot Terje, men fikk nok litt panikk mot Terjes fremmadstormende bønder på kongefløyen, og ga materiell for å prøve å komme seg unna angrepet. I slike situasjoner lar ikke Terje seg be to ganger, og han vant i stor stil.

Morthen var tilbake etter en liten spillpause, med svart mot Anders E. Dessverre var det litt mye rust i systemet enda, og Morthen brikker forsvant litt for fort fra brettet. Får Morthen noen partier i fingrene igjen, blir han nok skummel utover i turneringen.

Espen er også en junior som spilte sitt første langsjakkparti, mot Thorgrim. Han spilte trygt og godt i åpningen, men spilte litt for fort i midtspillet, og tillot Thorgrim å plukke et par bønder litt for lett. Dermed vant Thorgrim, men Espen kommer helt sikkert til å plukke poeng senere i turneringen om han får orden på tidsbruken.

Helmer var oppe mot sin elev Amanda, som spilte klokt og byttet brikker, så de kom til et relativt jevnt sluttspill, der Amanda etter en liten unøyaktighet mistet en bonde. Det var fortsatt ikke noen krise, men når hun spilte litt for aktivt, og sperret inne sitt eget tårn, så Helmer kunne vinne det, var det slutt. Med litt mer nøyaktighet i sluttspill vil også Amanda komme til å hente poeng i dette selskapet.

Mathias møtte Tormod fra Hønefoss, og så noen spøkelser i åpningen, som førte til at han mistet offiser tidlig. Det utnyttet Tormod maksimalt og vant fort.

Tormod Thingstad fra Hønefoss er en hyggelig tilvekst i klubbmesterskapet.

Tias kom fra gode opplevelser i NM i hurtigsjakk og lynsjakk, og møtte en fersk Drammensspiller ved navn Thomas. Dessverre var Tias fortsatt i lynsjakkmodus, og hadde plussiden langt ute i midtspillet. Til tross for det sto han godt fram til han bukket en bonde og deretter kvalitet fordi han ikke tok et ekstra blikk på stillingen. Dermed kunne Thomas innkassere sin første seier over brett i en klubb. Ryktene skal dog ha det til at han dagen før i sitt aller første klubbparti i Drammens sto til klar Vinst mot en såpass bra spiller som Håvard Aarvik-Hansen, før han overså en en passant og tapte hele partiet.

Det siste partiet i runden var spilt på forhånd mellom Pål og Roger. Pål spilte dansk gambitt, men Roger kom ut av åpningen med bonde over og god stilling. Pål kjempet i motbakke hele partiet, fram til Roger ble litt passiv og unøyaktig og først ga tilbake bonde, uten at det i seg selv ga tapsfare. Verre var det at han slapp Påls tårn inn i sin egen stilling på bonderov. På veien gikk han inn i en selvmatt som Pål ikke fant, men det var likevel nok til at Pål kunne innkassere seieren.

Dette tegner til å bli en spennende turnering, der de ferske spillerne allerede biter fra seg, og de erfarne som møter dem i starten kan prise seg lykkelige over at de ikke møter dem senere. Jeg gleder meg allerede til fortsettelsen!

Resultatene finnes på TS: http://tournamentservice.com/standings.aspx?TID=KlubbmesterskapKonnerud2017-Konnerudsjakklubb

Der kan dere også finne alle partier fra runden. Det er mye å lære av å se på egne og andres partier. Dette gir også mulighet til å forberede seg på hva neste motstander spiller i åpningen.

Pål har også kommentert noen av partiene på bloggen sin: http://sjakktrening.blogspot.no/