Forord – en takk for all støtte.
Når jeg vokste opp i Bødalen i Røyken var det helt vanlig at man i familiesammenheng spilte sjakk når man møttes. Min far spilte mye sjakk i oppveksten med sine søsken og mange av mine fettere og kusiner husket ham som en som ofte tok fram sjakkbrettet når de var små og lærte dem spillets finesser. På sementfabrikken på Slemmestad, hvor min far arbeidet i mange år, så ble det med uregelmessige mellomrom arrangert turneringer hjemme hos de ansatte og det var her jeg for første gang fikk gleden av å delta i en sjakkturnering – hvis man kan kalle det for det. Resultatene husker jeg ikke, men jeg fikk iallefall gleden av å slå en av de voksne som deltok den kvelden – Terje Finnerud. En annen kamp jeg husker med stor glede var når jeg slo min fars tvillingsøster, Gunvor Rønning. Gleden ble nok ekstra stor fordi hun hadde veddet 10 kroner på at jeg ikke skulle slå henne.
I tenårene spilte jeg mange kamper mot min far, men hadde aldri noen sjanse til å slå ham. Allikevel var det tent en gnist og interesse for spillet som gjorde at jeg benyttet enhver sjanse til å spille sjakk når jeg begynte på gymnaset, så på den måten har jeg mye å takke min far for.
Når min eldste sønn, Erik Johannes, begynte å spille sjakk og skulle delta under NM i Sandnes sommeren 2005 hadde jeg først ingen tanker om å delta av redsel for å tape alle kampene. Av en eller annen grunn ombestemte jeg meg, og selv om det ble tap i de 3 første kampene så endte jeg til slutt med 4,5 poeng og har siden deltatt i samtlige NM. Både jeg og barna vil i denne forbindelse rette en stor takk til min mor som i denne forbindelse ivrig har støttet oss med å betale hotellopphold, reiser og rikelig med diettpenger til alle NM og andre sjakkreiser . Alt med tanke på å snyte skattemyndighetene for mest mulig arveavgift når den dagen kommer – ifølge henne selv.
Jeg vil også takke min kone, Irene, som tålmodig har støttet at Paul Christian André, Erik Johannes og jeg gjennom mange år har brukt en uke hver sommer, mange helger resten av året og minst en kveld i uka til sjakk. Og til sist barna mine – uten dem hadde jeg aldri fått tillatelse til å bruke så mye tid på denne interessen.
Innledning
Konnerud Sjakk-klubb ble stiftet i 1961 og var således 50 år i 2011. Det har i løpet av disse 50 årene vært svært mange som har spilt sjakk i klubben og enda flere som har gått på et av de mange kursene som en del av klubbens ildsjeler har avholdt både lokalt på Konnerud og i resten av området. Klubben har i løpet av disse 50 årene opplevd både oppturer og nedturer og var på et tidspunkt nær ved å bli nedlagt på grunn av manglende interesse. Opptakten til denne boken var egentlig at vi begynte å nærme oss 50 år og noen medlemmer begynte å diskutere at det hadde vært morsomt å få til en jubileumsturnering i denne forbindelsen. Så begynte undertegnede å tenke litt på muligheten av å få laget en hjemmeside, et prøveprosjekt som i første omgang ble lagt under min private hjemmeside. Etter hvert ble så mye tabeller, historikk og bilder samlet inn at www.konnerudsjakk.no ble etablert som klubbens domene og tanken gikk så videre til å få utgitt en jubileumsbok eller et hefte. Boken vil forsøke å gi et innblikk i klubbens historie ved bruk av bilder, morsomme historier, overblikk over sentrale personer i klubben, en egen del om den viktige damegruppa,, bladet ”Konnerudsjakk”, postsjakk-kamper, deltakelse i turneringer utenfor klubben og en fyldig statistikkdel med tilgjengelige resultater og tabeller fra både ungdomssjakken og voksensjakken.
Vi vil også takke alle som har bidratt til at denne boken har kunnet se dagens lys. Både Olav Kollerud, Kristian Langerød, Ragnar Edvardsen og Helmer Nilsens arkiver har vært til uvurdelig hjelp. Og uten velvillig støtte fra Sparebanken Øst og Kiwanis hadde trykking av denne boken ikke vært mulig.
Litt om naboen til Kristian som lærte ham sjakk.
Hilsen fra kommunen ved gammel sjakkelev ordfører Tore Opdahl Hansen
Våre ledere:med bilder
Harald Hagen var en av initiativtakerne til klubben sammen med Per Tollefsen og dens første formann. Han fungerte også i mange år som klubbens revisor og vant sin eneste tittel i klubben da han i 1964 ble klubbmester.
Rolf Nyborg var formann i 1963/64 og i 1969/70 og har i tillegg hatt flere andre tillitsverv i klubben. På sjakkbrettet nådde han aldri helt til topps, men var en fryktet motstander for noen og enhver og vant blant annet klasse B i klubbmesterskapet i 1962. Nyborg drev i flere år med skolesjakkundervisning og kom under NM på Røros i 1972 på 7. plass i 2. klasse.
Dag Jonassen var formann første gang i perioden 1964-66 og i 1970/71. I tillegg til dette var han også klubbens første representant i skolesjakkutvalget i Buskerud, som ble opprettet i 1968. I 1965 0g 1968 gikk Jonassen helt til topps i klubbmesterskapet og i 1964 vant han for eneste gang høstturneringen i klubben. Han ble også juniorkretsmester i 1965 og fikk æren av å bli den første spilleren som representerte klubben i et NM, i Oslo i 1968. Han bosatte seg i 1971 i Arendal, men hadde fortsatt en sterk klubbtilhørighet og støttet Konnerud Sjakk-klubb som passivt medlem i mange år etterpå.
Odd Normann Thomassen ble klubbens andre formann og fungerte i dette vervet i 1962/63. Han gav seg imidlertid ganske fort med sjakk og var derfor kun medlem en kort periode.
Per Tollefsen var med på å stifte klubben i 1961 og var med på å starte skolesjakkvirksomheten på Konnerud i 1970 sammen med Helmer Nilsen og Jan Andersen. Foruten å være en av klubbens første mesterspillere i kretsen har han blitt klubbmester to ganger, i 1973 og 1985. Også høstturneringen har han gått til topps i en gang, i 1988. I 1971 og 1973 oppnådde han to 7. plasser i 2. klasse i Norgesmesterskapet. Tollefsen nedla et stort arbeide for klubben gjennom mange år, og var dessuten formann i Buskerud sjakkrets i perioden 1967-69. Han var forøvrig arkitekten bak postsjakkforbindelsen med Hovedbanegården Skak klub i Danmark som ble startet opp i 1973.
Olav Kollerud
Roger Løvaas
Del 1 – 1961 – 1969
Konnerud Sjakk-klubb ble stiftet 25. Oktober 1961 på Konnerud Sanitetshus og bakgrunnen for dette var at to lokale ungdommer, Harald Hagen og Per Tollefsen, henvendte seg til Norges Sjakkforbund. Forbundet henviste ungdommene til lokale sjakkorganisasjoner og Buskerud Sjakk-krets ved formann Ralph Helmer Harris hjalp dem i det praktiske arbeidet med å danne en sjakk-klubb. I tillegg kommer Norges Sjakkforbund med en del gode råd og tips angående det å stifte en klubb og henviser til en bok skrevet av Olaf Barda som en god veileder i hvordan man skal organisere oppstarten.
Harris skriver i sitt brev datert 27. september at de er hjertelig velkomne til komme hjem til ham på Åssiden og blir i den forbindelse bedt om å ta trikken til endeholdeplassen og gå videre derfra. Som de fleste vet er trikkebanen i Drammen forlengst historie. Hagen og Tollefsen ble valgt til henholdsvis formann og viseformann, mens de øvrige valgte var sekretær Rolf Jensen, kasserer Ragnar Thomassen og revisor Kristian Langerød.Som materialforvalter for klubben ble Per Tollefsen valgt. Harald Hagen fungerte som turneringsleder i klubbens første turnering som var høstmesterskapet 1961, og ble vunnet av Tore Lindseth.
11. november får klubben avslag fra forbundet på sin søknad om støtte til innkjøp av materiell på grunn av at forbunde for tiden har dårlig økonomi. De anbefaler imidlertid klubben om å ta kontakt med de lokale skolemyndighetene da dette har blitt positivt mottatt andre steder i landet. Ofte har dette skjedd mot at klubbene har stilt opp med kvalifiserte instruktører til skolens elever. Senere vil vi se at Konnerud Sjakk-klubb følger dette rådet og i perioder har instruktører på opp til 6 skoler samtidig i Drammensdistriktet.
Allerede høsten 1961 spilte Konnerud Sjakk-klubb sin første privatkamp mot Drammens Schackklubb. Laget besto av Kristian Langerød, E. Jørgensen, Harald Hagen, Per Tollefsen, Rolf Nyborg og R. Thomassen. Resultatmessig ble ikke kampen noen stor suksess, da kun E. Jørgensen klarte remis i sin kamp mens resten tapte sine kamper. Men langt viktigere var det at klubben og dens medlemmer følte at klubben hadde kommet skikkelig i gang.
Samme høst hadde deltok også 2 av våre juniorer i en kretskamp mellom Drammen og Hønefoss. Harald Hagen klarte remis i sin kamp mot R. Thowsen, mens Jonny Benjaminsen tapte sin kamp
Høsten 1963 var det ny privatkamp mot "Slippen" og også denne gang ble det tap; 2-4. Men det var framgang både spillemessig og resultatmessig, og både Olav Kollerud på 1.-bordet og Kristian Langerød på 6.-bordet vant sine kamper. De andre som deltok var Helmer Nilsen, Dag Jonassen, Harald Hagen og J. Sobota. Året etter var det ny privatkamp mot "Slippen" med samme resultat. Denne gang kom seierne ved Kristian Langerød på 1.-bordet og Jonny Benjaminsen på 3.-bordet, mesn Dag Jonassen, Valdek Kubar, Helmer Nilsen og Birger Johansen tapte sine kamper.
I Buskerudmesterskapet for juniorer stilte Konnerud Sjakk-klubb med 3 deltakere, og Dag Jonassen ble klubbens første Buskerudmester med 4 1/2 poeng. Også Valdek Kubar og Birger Johansen gjorde en hederlig innsats med sin 5. og 6. plass i denne turneringen. Vi har ingen papirer i hende som tyder på noe annet enn at dette er første gang en konnerudspiller vinner en turnering utenfor klubben.
På klubbens første styremøte 27. Oktober ble følgende vedtak gjort;
Kontigenten: Styret ble enige om å ta kr. 1 pr. spillekveld til klubbturneringen tok til.
Søknad til Norges Sjakkforbund om økonomisk stønad til klubben.
Spillemateriale. Styrevedtak at klubbens spillere skulle ta med brett og brikker inntil klubben får en bedre økonomisk stilling.
Styret snakket i tillegg om nødvendige anskaffelser, men ble enige om å vente med dette inntil klubbens organisasjon fikk en fastere form.
Våren 1962 ble Konnerud Sjakk-klubbs første klubbmesterskap avviklet, og denne ble vunnet av Kristian Langerød, som også vant høstmesterskapet samme år. I 1963 gjentok Langerød den bedriften og tok seieren både i klubbmesterskapet og høstturneringen, og lite ante vel både han og alle andre at det skulle gå 47 år før han igjen vant klubbmesterskapet våren 2010. Langerød hadde allerede i mange år vært medlem av Norges fjernsjakkforbund og hadde en 2. plass der i 1943?
Klubbens første lagkamp var en treningskamp mot Drammen Schackklub hvor følgende spillere deltok for Konnerud; 1. Kristian Langerød, 2. Jørgensen, 3. Harald Hagen, 4. Per Tollefsen, 5. Rolf Nyborg, 6.Ragnar Thomassen. Kampen endte med tap 0,5 – 5,5 og ? Jørgensen var den av Konneruds spillere som tok klubbens aller første poeng med sin remis på 2. Bordet.
I tillegg deltok Harald Hagen i en kretskamp for juniorer mellom Drammen og Hønefoss og klarte remis mot R. Thowsen.
Våren 1965 ser den relativt unge klubben ut til i å være inne i sin første krise, og kun 7 deltakerer er med i klubbmesterskapet på våren. Situasjoen er så alvorlig at klubbens ledelse finner det nødvendig å dele ut et skriv i alle postkasser på Konnerud for å markedsføre klubbens tilbud. Her understrekes det at man ikke behøver å være spesielt dyktig for å være med og spille i en klubb og at nye medlemmer vil få god opplæring i sjakkspillets mange finesser. Aksjonen ser ut til å ha vært en stor suksess og allerede under høstturneringen samme år deltar det 17 spillere fordelt på 2 klasser. Sommeren 1965 mottar klubben også et bekymringsbrev fra formannen i Buskerud sjakkrets, Sverre Haugjord, hvor han nevner nevner at det er lenge siden han har hørt noe fra Konnerud Sjakk-klubb og heller ikke vet hvem som er formann i klubben. Allerede i april 1966 får klubben et nytt brev fra Haugsjord hvor han gratulerer klubben med god innsats i kretsserien og uttrykker stor glede over utviklingen i klubben og at det er ekstra gledelig at det er så mange ungdommer med der.
20. januar 1967 sender formann Dag Jonassen et brev til formann i NSF Trygve Waage for å bestille skolesjakkmerker og gir samtidig en liten beskrivelse av aktiviten i klubben. På siste møte før jul hadde formanne i Buskerud Sjakk-krets holdt et foredrag om skole- og ungdomssjakk som beskrives som "meget interessant". Klubben har nå 40 aktive spillere, hvorav over halvparten er skoleungdom. Økonomien beskrives som "så dårlig enkelte ganger at vi har både snudd og vendt på krona før vi leverer den fra oss, men slår oss til tåls med det, at det er ikke bare vi som har dårlig økonomi." Ungdommene får opplæring av Jonassen 1 time før de begynner å spille og Han uttrykker en drøm om at de en gang skal få gleden av å være med i et Norgesmesterskap for skolelag. Og allerede i april samme år sender klubben et brev til NSF hvor de meddeler at Konnerud skole er tatt ut til å representere Buskerud i NM for skolesjakk. Laget som blir tatt ut består av følgende spillere; Jon Inge Bernås, Egil Holst, Hans Petter Hansen, Finn Løvås og Øivind Moen. I tillegg tas Odd Erik Magnussen og John Solheim ut som reserver. Lagleder var Arild Moen. I et senere brev til forbundet ber Tollefsen om å få låne filmer fra dette arrangementet, noe forbundet senere lover å gjøre.
I lokalavisen Fremtiden 6. mai 1967 finner vi vi følgende bilde og artikkel fra aktivitetene blant ungdommene i Konnerud Sjakk-klubb.
At klubben også får flere spillere og erfaring fra å delta i andre turneringer gjør at vi den 30. mars 1968 får æren av å arrangere Buskerudmesterskapet for lag. Er dette første gang?
Litt etter mottar klubben et brev fra Anders Hauge skrevet på St. Hallvard skoles papir om at han har hørt at Konnerud skole ligger i hardtrening foran NM. Han skriver at de har drevet med sjakkundervisning på skolen og at han ønsker at hans elever også blir innbydt når vår klubb arrangerer kretskamp mot Drammens Schackklubb. Ble det noe av dette?
I 1968 kjøper klubben inn nye flotte russiske sjakklokker av merket Alfa. Vi har fortsatt et eksemplar av dette i klubben som virker godt. Ser man nærmere på bildet ser man teksten "Made in USSR" på hver side av 6-tallet.
Allerede i 1969 ser vi for første gang at klubben går med planer om å skaffe seg et eget spillelokale. De har da gått i forhandlinger med fru Anne Lise Nyborg om å få innrede hennes låve til spillelokale. Men forhandlingene ser ut til å bli vanskelige da hun synes at det bør holde med en muntlig avtale mellom henne og klubben. Hun ønsker ikke å bli bundet av noen skriftlig avtale. Heller ikke er fru Nyborg veldig interessert i at ungdommene skal gå ut og inn på hennes eiendom og etter hvert bestemmer styret seg for å skrinlegge disse planene. I byggekomiteén satt forøvrig Knut Martinsen, Dag Jonassen og Finn Løvaas.
På denne tiden ble det langt oftere enn i dag arrangert helgeturer med en kombinasjon av sosialt samvær og sjakk. Ble Fjellstue ble regelmessig benyttet med stor suksess og som regel ble det også spilt en del sjakk også. I 1969 arrangerte Konnerud Sjakk-klubb klubbmesterskap i lynsjakk i forbindelse med denne helgen. Klubbmester ble Arild Moen tett fulgt av Rolf Nyborg. Det ryktes i ettertid at nok ikke alle tok den siste del av turneringen på søndag like alvorlig, men at det var sosialt og hyggelig å ha en helg sammen med sjakkvenner, koner eller kjærester og god mat og drikke. Her kan det hentes historier fra Olav og Ragnar.
Småglimt fra 60-tallet:
Sjakk-Norge reagerer også på Sovjets invasjon av Tsjekkoslovakia og sender den 22. september 1968 ut et skriv hvor den pålegger alle sine medlemmer å inntil videre bryte enhver direkte kontakt med de fem okkupasjonsmaktene - og presiserer at dette gjelder "forbud mot å delta i enhver turnering som arrangeres i disse landene, at ingen matcher med spillere fra de fem land tillates avholdt, og at NSF's klubber og kretser ikke tillates å innby noen spillere fra de fem stater til noe sjakklig arrangement. Unntagelser kan gjøres for turneringer arrangert av F.I.D.E." Boikotten ble forøvrig avsluttet på forbundsstyremøtet 18. april 1970 da styret mente den hadde tjent sin hensikt, "nemlig å vise vår avsky for den voldshandling som var blitt begått."
Medlemstallet 1. januar 1968 er 27 medlemmer - 8 seniorer og 19 juniorspillere.
Dag Jonassen repesenterer Konnerud Sjakk-klubb på Norges Sjakkforbunds Kongress på Iniversitetet i Oslos Velferdsbygg 6. juli 1968.
Etter anmodning fra Buskerud Sjakkrets bevilges det15. august 1969 200 kroner til kretsens arbeide og vi oppfordrer de andre klubbene til å gi samme beløp.
Det ble i 1969 besluttet å trykke opp postkort med egne sjakkmotiver.
Samme år ble det besluttet egne regler for remis, da det ble for flittig brukt i årets klubbmesterskap "uten at remisstilling er blitt påvist"
Helmer Nilsen fikk premie som årets beste loddselger i 1969. Han solgte 45 av totalt 100 loddbøker. Totalt gav dette loddsalget 1800,- kroner netto til klubben.
Ledere på 60-tallet:
Klubbens første styre
Buskerudmesterskap for lag/Seriesjakken på 60-tallet:
Ut fra det vi har funnet i arkivet, så deltok Konnerud Sjakk-klubb for første gang i Buskerudmesterskapet for lag første gang i 1965/66 og stilte etter dette lag hvert år på 60-tallet bortsett fra 1967/68. Den første sesongen ble det bare tap mot de andre klubbene i kretsen, men enkeltspillere klarte å sikre seg seiere mot mere etablerte klubber. Historisk i denne sammenheng ble det at Olav Kollerud klarte å sikre Konneruds første seier i den første kampen mot Vestfossen - selv om laget tapte 4-1. Senere i sesongen sikret Kollerud ytterligere 2 seiere, og Per Tollefsen fikk også 2 seiere og Jonny Benjaminsen og Birger Johansen fikk en seier hver.
Allered året etter, i sesongen 1966/67 stilte Konnerud Sjakk-klubb med 2 lag og fikk også sine første seiere. Konnerud 1 vant riktig nok sin seier mot Konnerud 2, med Konnerud 2 vant 3-2 mot Vestfossen og et Drammens SK 2. lag som ikke stilte til kamp. Det var fortsatt et stykke igjen til Tempos og Drammens SKs nivå, men bydelsklubben Konnerud Sjakk-klubb var godt igang, med mange talentfulle spillere og en fullverdig organisasjon.
Også resten av 60-tallet stiller Konnerud med 2. lag i seriesammenheng og i sesongen 1969/70 ender 1. laget på 3 plass - bak Tempo og Kongsberg, men foran Drammen SK. Toppspilleren dette året er Jan Andersen, som sikrer 5 poeng av 5 mulige for Konnerud 1. Verdt å merke seg er også at Kristian Langerød sørger for 3,5 poeng av 5 mulige for Konnerud 2.
Profiler på 60-tallet:
Buskerudmesterskap på 60-tallet:
Også individuelt finner vi resultater fra det første Buskerudmestersapet i 1966 i våre arkiver, noe som kan tyde på at dette var første året dette ble arrangert. Konnerud Sjakk-klubb var iallefall godt representert dette året og stilte med 3 deltakere i klasse 1 og 4 deltakere i juniorklassen. I klasse 1 kom Kristian Langerød, Per Tollefsen og Dag Jonassen på henholdvis 6., 9. og 10. plass. I juniorklassen dominerte våre talentfulle spillere fullstendig, da de 4 første plassene ble erobret av Konnerudspiller - Arild Moen, Helmer Nilsen, Birger Johansen og Jan Oddvar Aune.
I 1969 finner vi en total dominas av Konnerudspillere. Da vant Kristian Langerød klasse 1 med Rolf Nyborg og Arild Moen på de neste klassene, mens Finn Løvås ble Buskerudmester i juniorklassen.
Også de andre årene på 60-tallet var Konnerud Sjakk-klubb godt representert i Buskerudmesterskapet, men uten å vinne noen klasseseiere - ut fra det vi kan finne i våre arkiver.
NM-deltakere
Ungdomssjakken:
Klubben hadde i denne perioden et så godt rykte at kretsen rettet en forespørsel om vi kunne trimme et skolelag med som eventuelt kunne bli gode nok til å stille opp i et Norgesmesterskap.
Sommeren 1967 sendte Konnerud Sjakk-klubb 5 ungdommer i alderen 13 – 16 år til NM for skolelag i Oslo. Resultatet ble som ventet ingen seier lagmessig, men det var nok litt av en opplevelse for ungdommene å spille blant de beste ungdommene i landet og høste erfaring på dette nivået. Gratis opphold en uke i Oslo med mye moro gjorde nok hele at hele NM-uka ble en flott opplevelse for de 5.
Laget besto av følgende spillere: 1. bord: John I. Bernås 0 poeng, 2. bord: Egil I. Holst 0,5 poeng, 3. bord: Hans-Petter Hansen 0 poeng, 4. bord: Finn Løvaas 1, 5 poeng, 5. bord: Øivind Moen 1 poeng.
Noen tabeller fra 60-tallet:
Høstturneringen 1961:
Plass |
Navn |
Poeng |
1 |
T. Lindseth |
15 |
2 |
Kristian Langerød |
14 |
3 |
R. Thomassen |
13 1/2 |
4 |
E. Jørgensen |
13 1/2 |
5 |
Harald Hagen |
13 |
6 |
A. Bjølgerud |
10 1/2 |
7 |
Dag Jonassen |
8 |
8 |
Rolf Nyborg |
7 1/2 |
9 |
Valdek Kubar |
7 |
10 |
Olav Kollerud |
7 |
11 |
Jonny Benjaminsen |
6 |
12 |
E. D. Hansen |
5 1/2 |
13 |
Helmer Nilsen |
4 1/2 |
14 |
R. Jensen |
4 1/2 |
15 |
Solfrid hagen |
3 |
16 |
Arild Nyborg |
2 1/2 |
17 |
T. Olsen |
1 |
Første gang vi har funnet at Konnerud Sjakk-klubb stilte lag i seriesammenhengen er i fra 1966/67 i det som het Buskerudmesterskap for lag. Her stilte vi med to lag og 2. laget kom faktisk foran 1. laget på tabellen.
På 1. laget spilte; Birger Johansen, Dag Jonassen, Per Tollefsen, Kristian Langerød, J.Y. Bernås, E. Jørgensen, J. Benjaminsen, O. R. Brundsvik, E. J. Holst, Finn Løvaas og Hans Petter Hansen.
På 2.-laget spilte; Rolf Nyborg, Helmer Nilsen, Arild Moen, Jan Aune, R. Kollerud, J.Y. Bernås, Harald Hagen og Finn Løvaas
Buskerudmesterskapet for lag 1966/67:
Nr. |
Lag |
Poeng |
1 |
Tempo 1 |
7 1/2 |
2 |
Drammens SK |
6 |
3 |
Tempo 2 |
6 |
4 |
Kongsberg SK |
5 |
5 |
Våpenfabrikkens SK |
4 1/2 |
6 |
Vestfossen SK |
3 |
7 |
Konnerud SK 2 |
2 |
8 |
Konnerud SK 1 |
1 1/2 |
9 |
Drammens SK 2 |
1/2 |
På styremøte i Norges Sjakkforbund 18. januar 1968 ble Konnerud Sjakk-klubb opptatt som medlem - drøyt 7 år etter at klubben ble stiftet.
I 1968 blir det arrangert mesterskap for høyere skoler i Drammen. Det er delt inn i to klasser - realskole/gymnas og ungdomsskoler - og Konnerud sjakk-klubb har ikke bare deltakere men også vinnerne av begge klasser. Arild Moen blir vinner av klasse realskole/gymnas med 5 poeng av 5 mulige og Finn Løvås tar også 5 poeng i klassen for ungdomsskoler. Sluttabellene viser at klubben vår er godt representert i begge klasser, men vi vet ikke om tabellene er helt komplette.
Klasse realskole, gymnas:
|
Navn og trinn |
Klubb |
Poeng |
1 |
Arild Moen, real |
Konnerud |
5,0 |
2 |
T. Gundersen, gym |
|
4,0 |
3 |
T. Bjørge, gym |
|
3,0 |
4 |
B. Gustavsen, gym |
Konnerud |
2,0 |
5 |
Jon-Ivar Bernås, real |
Konnerud |
0,5 |
5 |
E. Holst, real |
Konnerud |
0,5 |
Klasse ungdomsskoler:
|
Navn og trinn |
Klubb |
Poeng |
1 |
Finn Løvås, 9. klasse |
Konnerud |
5,0 |
2 |
O. Pettersen. 8. klasse |
|
4,0 |
3 |
J. Pettersen, 8. klasse |
|
4,0 |
4 |
Ø. Moen, 8. klasse |
Konnerud |
4,0 |
5 |
A. Eskerud, 9. klasse |
Konnerud |
2,0 |
Fra årberetningen i 1968 kan vi sakse følgende informasjon. Klubben mottok en syltepresse som gave fra Olaf Tollefsen og brukte denne som gevinst i en utlodning som innbrakte 1800 kroner netto. I årets kalkunlotteri mottok Helmer Nilsen en premie som klubbens suverent ivrigste loddselger da han stod for salget av 45 av totalt 100 loddbøker. Det ble også gjort et vedtak om å leie låven til fru Nyborg for ombygging til sjakklokale - noe som dessverre viste seg å ikke bli noe av på et senere tidspunkt. I byggekomiteen for denne saken satt Knut Martinsen, Dag Jonassen og Finn Løvaas. Senere skulle dette vise seg å ikke gå i orden da utleier foretrakk en muntlig avtale fremfor en skriftlig og at hun ikke ønsket å ha all ungdommen gående på sin eiendom. Dette og enkelte andre forhold gjorde at klubben fant det best å fortsette å spille på Konnerud skole. Ved inngangen til 1969 har klubben i alt 16 medlemmer - 8 seniorspillere og 8 juniorspillere.
På nasjonalt nivå er man på denne tiden opptatt av Sovjets invasjon i Tsjekkoslovkia, og Norges sjakkforbunds representantskap besluttet i et brev av 22. september 1968 å pålegge alle sine medlemmer å "inntil videre å bryte enhver direkte kontakt med de fem okkupasjonsmakter. Det innebærer at N.S.F.s medlemmer nektes å delta i enhver turnering som arrangeres av i et av de fem land, at ingen matcher med spillere fra de fem land tillates avholdt, og at N.S.F.s klubber og kretser ikke tillates å innby spillere fra de fem stater til noe sjakklig arrangement." Hvor lenge dette forbudet varte vet vi ikke noe om, men de storpolitiske realiteter innhentet nok etterhvert også Norges Sjakkforbund.
At sjakk er et fredelig spill uten harde taklinger betyr ikke at det ikke kan oppstå konflikter av forskjellig slag også i vårt miljø. To eksempler på dette finner vi på slutten av 60-tallet.
I det ene tilfellet er det et etterspill etter en hyggelig tur til Ble Fjellstue 22. og 23. november 1969 hvor det i ettertid oppstår en brevveksling mellom styret i klubben og festkomiteen. Styret påpeker at den ikke er informert om turens opplegg og innhold i forkant og reagerer også på at klubbens kasse ble disponert for fritt av festkomiteen. At det ble overrakt blomster til verten på vegne av Konnerud Sjakk-klubb er en av sakene som nevnes spesielt. Uten at festkomiteen får muligheten til å forklare seg fatter styret et vedtak som tydeligvis inneholder kritikk. Festkomiteen reagerer tydeligvis på denne fremgangsmåten og kaller den "barnslig" og skriver at ved neste anledning kan styret velge andre enn Arild Moen og Per Tollefsen som festkomité.
Ved et annet tilfelle denne høsten blir Knut E. Martinsen ekskludert for en kretskamp i forbindelse med at han har nektet å imøtekomme lagleder Arild Moens anmodning om å tilby motstanderen remis. Martinsen reagerer i kraftige ordelag og nekter å godta denne eksklusjonen. Det blir rettet påstander fra begge sider om hvem som har best kunnskap om regelverket for lagspill, men styret velger i sitt korte svarbrev å opprettholde sitt vedtak - dog uten å henvise til regler eller andre av Martinsens påstander.
Det er selvsagt umulig å vurdere hvem som har rett eller ei i disse tilfellene over 40 år etterpå - de er kun ment som eksempler på at temperaturen kunne bli høy i sjakkmiljøet også den gang.
Ungdomssjakk
Del 2 – 1970 – 1979:
Av den humørfylte invitasjonen ser vi at det er lagt opp til mest sosialt og morro med en innlagt sjakkturnering i tillegg. Rapporter fra de som var med hevder med stort alvor at ikke alle var like opplagte til å spille sjakk på søndag - enten det nå var av mangel på nattesøvn eller av andre årsaker. Det som er sikkert er at Jan Andersen vant turneringen med 13 av 14 mulige poeng, og hadde full pott på søndag. Per Tollefsen med 10 poeng og Dag Jonassen med 9,5 poeng på de neste plassene gjorde det også bra på Ble Fjellstue denne helgen. Men det er kanskje sånn at de som besatt de beste plassen i feil ende av tabellen også var de som hadde det mest gøy - og isåfall må John Christensen, Valdek Kubar og Helmer Nilsen si seg særdeles godt fornøyd med helgen J. Også til denne helgen var det laget en selvkomponert sang av Arild Moen som vi tillater oss å gjengi nedenfor.
Jubileumsturnering og jubileumsfest.
Høsten 1971 ble en travel tid for Konnerud Sjakk-klubbs medlemmer. I tillegg til å avholde den vanlige høstturneringen, seriekamper og andre mere dagligdagse gjøremål, så skulle klubben ha en jubileumsfest på Solheim Fjellstue på Ustadoset OG arrangere en jubileumsturnering på Sanitetshuset. Alt dette ble tatt vel hånd om av en arrangementskomité med formann Olav Kollerud i spissen. At det her er lagt opp til en skikkelig jubileumsfest blir på alle måter understreket allerede i invitasjonsbrevet. Her nevnes det at det vil bli servert en coctail før middagen, 3 retters middag før festen så starter med dans til levende musikk og en liten drink. Damene blir allerede her beroliget med at "Det vil ikke bli noen sjakkspilling."
Med 50 deltakere ble jubileumsfesten en flott opplevelse for alle medlemmene og like vellykket som alle hadde forventet på forhånd. Med en flott festmiddag og dans på lørdag ble stemningen stadig høyere utover i de små timer. For sin flotte innsats gjennom 10 år fikk Per Tollefsen og Helmer Nilsen overrakt en velfortjent innsatspremie på lørdag kveld.
Verdt å nevne spesielt er det at klubbens mange gode krefter fikk laget et eget sanghefte i denne forbindelse. Her viste klubbens medlemmer at sjakk kun er et av mange talenter de har. Og historier fra denne kvelden sier nok litt om at det var en ganske ungdommelig og festglad medlemsmasse som medbrakte både sine kjære, god musikk og nok av drikkevarer. Forsiden på sangheftet er nok lånt fra en som ikke var medlem av Konnerud Sjakk-klubb, men er så kreativt utført at vi velger å ta den med.
I samme periode fikk klubben laget sitt eget postkort for å sende ut som innbydelse til vår jubileumsturnering. Postkortet er svært kreativt og viser sinnstemninger som kan oppstå når den ene er i ferd med å vinne og den andre i ferd med å tape. Den sier også en hel del om en røykekultur som få år etterpå var en saga blott. 1969
Jubileumsturneringen på Sanitetshuset ble ledet av Per Tollefsen, godt assistert av Karl H. Lund fra Kongsberg, Arne Sortland og Magnus Edvardsen fra Våpenfabrikkens Sjakk-klubb.
Til jubileet fikk klubben en flott kobberstikk i gave av Knut Martinsen.
I forbindelse med 10 årsjubileet fikk klubben følgende gaver:
- 50 kr. fra Buskerud Sjakk-krets
- 1 sjakkbok fra avisen Fremtiden
- Kulepenner til samtlige deltakere i jubileumsturneringen fra Dag Jonassen
- 1 krakk til utlodning fra Olaf Tollefsen
- 100 kr. fra Thoralf Pettersen, Tempo
Med jevne mellomrom dukker det opp i referater at klubben og dens medlemmer ikke bare har vært opptatt av selve sjakkspillet, men også av andre små og store begivenheter i medlemmenes liv. Det kunne være blomster når noen feiret runde tall, en gave når noen giftet seg eller en krans når noen av klubbens medlemmer gikk bort. I 1977/78 kjøpte klubben et andelsbevis for kr. 500 i Eikholtsenteret for døvblinde på Konnerud. Det er naturlig å anta at dette skyldtes at et av klubbens tidligere medlemmer, Terje Løvaas, hadde flyttet inn på dette senteret. Løvaas spilte sjakk i klubben i ungdomstiden, og er senere landskjent for sitt pågangsmot både som skiløper og friidrettsmann. Dette til tross for sitt store handikap. Som en liten digresjon er det litt morsomt å ta med at et av klubbens medlemmer gjennom 50 år, Helmer Nilsen, i mange år har vært ledsager for Løvaas. De to har også løpt New York Marraton sammen Hvor mange ganger?
Ledere på 70-tallet:
Olav Kollerud har vært en av støttepilarene gjennom hele klubbens historie, med hyppige oppgaver i styret gjennom mange år. På 70-tallet var han formann i klubben i klubben i to perioder , i 1971/72 og 1974/75. I 1983 overtok han som formann i klubben igjen og satt denne gang som formann helt frem til han fikk velfortjent avløsning i 2009 – etter 26 sammenhengende år som formann. Antall klubbmesterskap og høstturneringer han har vunnet er ikke helt avklart, men det har blitt mange gjennom årene, i tillegg til svært mange andre sterke plassseringer.
Arild Moen var en av klubbens fremste spillere på 60-tallet og 70-tallet og har i alt vunnet fire klubbmesterskap, i 1967, 1969, 1976 og siste gang i 1980. I tilegg har han vunnet klubbens høstturnering 3 ganger, i 1968, 1973 og 1980 – hvor han altså vant både klubbmesterskapet og høstturneringen. Han hadde også en lang rekke andre styreverv i både klubb og krets. Han ble forøvrig juniorkretsmester i 1966.
Ragnar Edvardsen var formann fra 1978 til 1983 og var i den perioden en av klubbens aller fremste spillere. Han har også vært styremedlem i Buskerud Sjakk-krets og Norges Sjakkforbund. Dessuten redigerte han en fast sjakkspalte i Drammens Tidende og Buskerud Blad hver lørdag, foruten å ha stått for vår klubbavis ”Konnerudsjakk” gjennom flere år. Han leverte flere sterke resultater i turneringer utenfor klubben og er fortsatt den eneste spilleren i klubbens historie som har spilt i Mesterklassen i Norgesmesterskapet. I 1981 kjempet han seg til en 2. plass i Klasse 1 og rykket dermed opp til Mesterklassen i 1982.
Etter at han meldte seg inn i Drammens Schakklub har han fortsatt med verv både i klubben og kretsen og har fortsatt sin faste spalte i lokalavisen.
Skolesjakk:
Konnerud Sjakk-klubb startet med skolesjakkundervisning i 1970 etter initiativ fra Helmer Nilsen. Foruten ham var Jan Andersen og Per Tollefsen de første instruktørene. I vårt arkiv finner vi et brev datert 16. oktober 1970 som er sendt ut "Til alle elever i de øverste klasser." Her inviteres alle elever på disse trinne til nybegynnerkurs som starter torsdag 22/10 i tilfluktsrommet på skolen fra 17.00 til 19.00. Kurset er gratis for elevene og instruktørene drev på frivillig basis og uten noen form for støtte den første tiden. Per Tollefsen ble valgt til skolesjakkleder. At tilbudet viste seg å være svært populært er neppe noen overdrivelse. Hele 51 av skolens elever er med på en liste som ble sendt inn til Norges Sjakkforbund bare en ukes etter oppstart.
På juleavslutningen dette året stilte ca. 50 barn pluss foreldre. Det ble servert boller og brus til barna og kaffe til de voksne, 3 filmer - med ukjente titler ble vist og 2 piker fra 4 klasse fremførte sketsjer. Instruktørene Helmer Nilsen og Jan Andersen spilte simultansjakk mot ca. 20 skolesjakkungdommer hver.
At det kunne være mye humor og morsomt på skolesjakken som Konnerud Sjakk-klubb stod for vises godt i et brev som daværende formann Dag Jonassen skriver til sine elever på Ungdomssenteret som avslutning på kurset våren 1971. Her beskriver han sine sjakkelever både ut fra sjakkfaglig dyktighet og personlighet. At de lagene han har delt dem inn i blir kaldt for "LAT", "FOKS", "GØY" og "JESP" understreker både humoren og tonen mellom han og elevene. Kanskje er det heller ikke helt tilfeldig at han 1. juli dette året flytter til Arendal for han avslutter brevet med følgende salve; "Ja da skule alle ha fått sitt pass stemplet, av undervisningslederen så det gjenstår bare for meg å takke for den gode innsats og hyggelige atmosfære som har blitt vist. Oppførselskarakteren vil jeg sette til. : SKUMMELT BRA. Takk for denne gangen og forhåpentligvis (ikke) på gjensyn. Hilsen Dag Jonassen"
Allerede i 1971 deltok Konnerud skole i NM for skolelag. I april deltok 6 ungdommer fra 7. klasse i NM for ungdomsskoler i Langesund sammen med lagleder Helmer Nilsen. De fikk WO i første runde og møtte så puljevinnerne St. Svithun hvor det ble et klart 0-5 tap. I 3. runde ble det også tap med 0-5 - denne gang mot Langeveien. I 4. runde derimot, fikk guttene fra Konnerud en gledelig oppmuntring da Svenn Utengen på 2. bordet vant sin kamp. De andre kjempet lenge, men tapte til slutt - og kampen mot Langesund ble dremed tapt med 1-4. 0-5 ble det også mot Linnerud i den siste kampen i gruppespillet. I søndagens finalekamp gikk det ikke stort bedre; 0-5 mot Moflata og Skogmo. Heller ikke i søndagens lynsjakk for ungdomsskoler klarte noen av våre spillere å hevde seg helt i toppen - konkludere Helmer Nilsen i sitt referat. Men laget suverent yngst av alle deltakende lag og fikk fin spilleerfaring i læpet av helgen. De 6 som deltok var Terje Ruud, Svenn Utengen, Håvard Skramstad, Harald Kronstad, Jon Olav Søndenå og Kjetil Åsheim. Formannskapet i Drammen støttet forøvrig opp om NM-deltakelsen for ungdomsskolelaget med kr. 1000 - noe som den gang var en betydelig sum penger. Noe støtte til laget som deltok i NM for barneskoler har vi imidlertid ikke funnet i vårt arkiv.
Som vi ser gikk turen fra Drammen til Porsgrunn via Kongsberg.
I mai var det klart for NM for barneskoler i Moss - også denne helgen med Helmer Nilsen som lagleder. Første runde mot Oppsal ga et klart 0-5 tap, men det bemerkes spesielt at Konnerudgutta spilte seg helt fram til finalen i håndballturneringen som ble spilt i Mossehallen. Desverre ble det her tap mot Veitvet fra Oslo. Søndag ble det 0-5 tap mot de senere vinnerne fra Randaberg. I den siste kampen ble det imidlertid svært spennende mot Hambo-Moss. Her vant Lars Knudsen og Per Egil Andersen sine kamper slik at Sam Lindkjølens kamp på 1. bordet skulle bli avgjørende. Ifølge referatet spilte han en av sine beste kamper her, men tapte til slutt - og Konnerudgutta tapte dermed kampen 2-3. De 6 som var med under NM var; Sam Lindkjølen, Lars Knudsen, Steinar Claussen, Per Egil Andersen, Trond Julin og Tom Arvid Mortensen,
Det er verdt å merke seg at turene på 70-tallet ble foretatt med tog, båt og buss. Den gang reiste man fra Drammen og byttet transportmiddel flere ganger underveis og overnattet på gulv med en enkel sovepose.
Etter dette har det blitt flere deltakelser i NM, med en femteplass i 1972 som den hittil beste plasseringen. Den store og tradisjonelle skolesjakkmønstringen i Drammen på 70-tallet, ”Kjøsterudturneringen” ble vunnet av Konnerud skole flere ganger. (Finnes det premier på Konnerud skole?) Konnerud skole har ikke bare drevet med skolesjakk på Konnerud skole, men også på Oddevald skole i Lier, Åskollen skole, St. Hallvard skole, Bragernes skole, Fjell skole, Hallermoen skole og Vestbygda skole. Av instruktørene vil vi spesielt fremheve Helmer Nilsen som har holdt på som skolesjakkleder helt fra starten og frem til vår tid. Skolesjakkleder har han vært siden 1973, og et år var han faktisk instruktør ved hele fem forskjellige skoler!! Ellers har følgende vært skolesjakkinstruktører; Per Tollefsen, Jan Andersen, Rolf Nyborg, Finn Løvås, Arild Moen, Olav Kollerud, Trond Julin, Lars Viktor Larsen, Carl Gustav Schmidt-Hanssen, Kristian Larsen, Pål Thjømøe og Truls Klausen.
Det er tydelig at også Norges Sjakkforbund legger merke til ungdomsarbeidet som utføres i Konnerud Sjakk-klubb. I et brev av 2. januar 1972,signert formann Trygve Waage, takker de "for den storslagne gaven på kr. 100 fra klubben". I samme brev skriver Waage følgende "Hva med Norgesmesterskap på Konnerud 1972. Det skal arrangeres N.M. for såvel barneskole som for ungdomsskoler. Om det skulle ha interesse så vennligst kontakt oss snarest mulig."
Rapporten fra sjakkåret 1971 tyder å svært høy aktivitet både på Konnerud skole og de andre skolene i Drammen. Konnerud skole vant i 1971 Kjøsterudturneringen for barneskoler med 10 spillere på hvert lag suverent. PÅ Konneruds lag spilte Trond Julin, Lars Knudsen, Steinar Claussen, Lars V. Larsen, Tom A. Mortensen, Ole L. Karlsen, Morten Langeland, Geir Kværnes, Tor A. Tollefsen og Ådne Søndenå.
I klassen for ungdomsskoler vant Kjøsterud foran St. Hallvard som hadde med 6 spillere fra Konnerud.
For å gjøre ungdomsarbeidet og skolesjakkarbeidet lettere ble Konnerud Sjakk-klubbs Ungdom opprettet i 1979, og første formann i ungdomsgruppa var selvsagt Helmer Nilsen. Høsten 1980 ble det valgt nytt styre med Truls Klausen som formann, Pål Thjømøe som som kasserer og Håkon Haveråen som sekretær. Under 20 –årsjubileet i 1981 het formannen Truls Klausen.
Interkretskamper:
6. desember 1970 spilte Buskerud interkretskamp mot Vestfold og Konnerud Sjakk-klubb stilte med 2 seniorer - Asbjørn Tolpinrud og Dag Jonassen - og 4 juniorer - Hans Petter Hansen, G. Jansen, J. Fredriksen og A. Solberg. Av disse vant Jonassen og Hansen sine kamper mens de andre tapte sine.
17. oktober 1971 tapte Buskerud mot Hedmark på Eidsvoll med 10-17. Fra Konnerud spilte Asbjørn Tolpinrud (0 poeng), Rolf Bjerkhaug (0), Asbjørn Langsrud (0), Helmer Nilsen (0) og junior Hans Petter Hanssen (0).
28. november 1971 arrangere vi interkretskamp mot Vestfold på Konnerud skole og der vant Buskerud 18,5 - 5,5 i senior klassen og 5,5 - 4,5 i juniorklassen. Per Tollefsen (1 poeng), Rolf Nyborg (0,5), Knut Martinsen (0,5), Arild Moen (0), Rolf Bjerkhaug (1), John Christensen (1), samt juniorene Hans Petter Hansen (0,5), Ragnar Edvardsen (1), Tor Martin Kvikstad (1), Bjørn Jahnsen (0), G. Lie (1) og Jan-Olav Søndenå (1)
Senere samme sesong var det bykamp mellom Kongsberg og Drammen som Drammen vant 9,5 - 5,5 og 6-0 i reserveklassen. Her stilte vi med Jan Andersen (1 poeng), Per Tollefsen (0), Rolf Nyborg (0,5), samt Arild Moen, Asbjørn Langsrud og Ragnar Edvardsen som alle vant sine kamper i reserveklassen.
Når jeg har tatt med alle disse tre kampene så er det for å illustrere det høye aktivitetsnivået i sjakk på den tiden. Dette kom i tillegg til den vanlige aktiviteten i klubben, Buskerudmesterskapet for lag og individuelt, Norgescup og Sjakkens dag.
Blemesterskapet i sjakk:
Denne turneringen ble første gang spilt i 1969 og helt fra begynnelsen av har Konnerudspillere vært med og preget turneringen. I 1969 fikk Per Tollefsen en sterk andreplass med 5 poeng av 6 mulige, mens Arild Moen ble nummer 7 med 4,5 poeng av totalt 23 deltakere. i 1970 ble Per Tollefsen vår beste spiller med en 10. plass og 4 poeng, mens Asbjørn Langsrud fikk 3 poeng (22. plass), Rolf Nyborg fikk 3 poeng (24. plass) og Helmer Nilsen ble nr. 29 med 2,5 poeng.
Postsjakk mot Hovebanegården sjakk-klubb fra Danmark.
På 70-tallet spilte Konnerud Sjakk-klubb 4 ganger postsjakk-kamper mot den danske klubben Hovedbanegården SK. Den første av disse turneringene foregikk i 1973/74 og det var den gang 14 spillere fra hver klubb. Disse spilte to kamper mot hverandre – en gang med hvitt og en gang med svart – og kampem ble meget jevn og spennende. Begge klubbene var flere ganger i ledelsen, men til slutt vant Hovedbanegården kampen med minst mulig margin – 15- 13 til danskene.
Året etterpå møttes de to klubbene til nye kamper, men resultatet herfra er dessverre ikke gjenfunnet i arkivet foreløpig.
Et av kortene som Helmer Nilsen mottok fra sin motspiller Bent L. Andersen.
Etter et års pause var det så klart for nye kamper i 1977/78 og denne gangen var Konnerud Sjakk-klubb helt overlegne og knuste danskene 17-3 med 10 spillere på hvert lag.
I 1979/80 ble det siste oppgjøret mellom klubbene spilt, og også denne gangen ble det en Knusende seier til Konnerud. Denne gangen 18-2, og etter dette ble det ikke spilt noen fler postsjakk-kamper i Konnerud Sjakk-klubbs historie.
|
Navn |
Skole |
Poeng |
Kvalitet |
1 |
Ole Hallvar Grøndahl |
Aronsløkka |
6 |
|
2 |
Trond A. Sørby |
Åskollen |
5 |
|
3 |
Svein Erik Aspebakken |
Brandengen |
4 |
|
4 |
Arve Vannebo |
Åskollen |
3 |
19,5 |
5 |
Are Østmo |
Øren |
3 |
18,5 |
6 |
Terje Kilen |
Åskollen |
3 |
17,0 |
7 |
Geir Sætra |
Åskollen |
2,5 |
|
8 |
Trond Bentzen |
Åskollen |
2 |
|
9 |
Øyvind Fjeld |
Åskollen |
1,5 |
|
I 1977 ble det aller første Buskerudmesterskapet for skoler avholdt på Strømsø skole med Konnerud Sjakk-klubb som arrangør. Det var kun deltakere fra skoler i Drammen og det var totalt 54 deltakere i 5 klasser. Det ble spilt 6 runder Monrad og den som gjorde det best var Ole Hallvor Grøndahl, Aronsløkka skole som vant alle sine partier i den yngste klassen.
Klasse opp til 10 år:
Klasse 11 og 12 år:
|
Navn |
Skole |
Poeng |
Kvalitet |
1 |
Knut Gundersen |
Aronsløkka |
5,5 |
|
2 |
Lars Breivik |
Brandengen |
5 |
19,0 |
3 |
Terje Formodalen |
Åskollen |
5 |
17,0 |
4 |
Svein Atle Haraldsen |
Brandengen |
5 |
15,0 |
5 |
Frode Ludvigsen |
Fjell |
4 |
21,0 |
6 |
Arnfinn Nygaard |
Strømsø |
4 |
20,5 |
7 |
Ronny Sørli |
Kjøsterud |
4 |
19,0 |
8 |
Hans Petter Trondsen |
Øren |
4 |
18,0 |
9 |
Kristian Lindaas |
Aronsløkka |
4 |
14,5 |
10 |
Jan Steinar Christiansen |
Brandengen |
3,5 |
|
11 |
Tor A. Sund |
Åskollen |
3 |
20,5 |
12 |
Edvin Anfinsen |
Øren |
3 |
20,0 |
13 |
Jørn Aspli |
Åskollen |
3 |
19,5 |
14 |
Morten Larsen |
Aronsløkka |
3 |
18,5 |
15 |
Petter Grøndahl |
Aronsløkka |
3 |
17,5 |
16 |
Rune Tollefsen |
Brandengen |
3 |
16,0 |
17 |
Egil Børsum |
Åskollen |
3 |
15,5 |
17 |
Bjørn Ove Sund |
Åskollen |
3 |
15,5 |
19 |
Magnar Dahl |
Aronsløkka |
3 |
14,0 |
20 |
Tor H. Sjærvik |
Åskollen |
2,5 |
13,5 |
21 |
Kjetil Børsum |
Åskollen |
2,5 |
12,5 |
22 |
Terje Kristoffersen |
Brandengen |
2 |
20,0 |
23 |
Richard Shepard |
Fjell |
2 |
17,0 |
24 |
Roy Haug |
Fjell |
2 |
15,0 |
25 |
Bjørn Egil Johne |
Fjell |
2 |
12,0 |
26 |
Rolf E. Hetty |
Åskollen |
2 |
12,0 |
27 |
Lasse Ellingsen |
Åskollen |
2 |
11,5 |
28 |
Reidar Martinsen |
Åskollen |
1 |
14,5 |
29 |
Erik Hamberg |
Aronsløkka |
1 |
13,0 |
Klasse 13 og 14 år:
|
Navn |
Skole |
Poeng |
Kvalitet |
1 |
Tevje Ulsbøl |
Strømsø |
4,5 |
19,5/17,75 |
2 |
Geir Henriksen |
Fjellheim |
4,5 |
19,5/15,25 |
3 |
Erik Pedersen |
Konnerud |
4,5 |
19,0 |
4 |
Ole Lindaas |
Kjøsterud |
4 |
|
5 |
Erik Hille Dahl |
Strømsø |
3,5 |
|
6 |
Roar Skålin |
Fjellheim |
3 |
18,0 |
7 |
Tom Johansen |
St. Hallvard |
3 |
15,0 |
8 |
Marit Lindaas |
Kjøsterud |
2 |
15,0 |
9 |
Rolf Erik Lie |
Konnerud |
1 |
|
Klasse 15 og 16 år:
|
Navn |
Skole |
Poeng |
Kvalitet |
1 |
Jon Rørvik |
Fjellheim |
4,5 |
|
2 |
Trond Torgersen |
Strømsø |
3 |
|
3 |
Aage Skaiå |
Drammen Yrkesskole |
2 |
|
4 |
Arild Mo |
Drammen Gymnas |
1 |
|
5 |
Frank Yggeseth |
Strømsø |
0 |
|
Klasse 17 - 20 år:
|
Navn |
Skole |
Poeng |
Kvalitet |
1 |
Runar Elmgaard |
St. Hallvard Gymnas |
4,5 |
|
Buskerudmesterskap for lag/Seriesjakken:
Buskerudmesterskap på 70-tallet
Seriesjakken på 70-tallet
Profiler på 70-tallet:
Bilder av formenn på 70-tallet
NM-deltakere
OL-cup 1976
Interkretskamper:
Damegruppa:
Etter graving i våre arkiver har vi gjenfunnet referater fra stiftelsesmøtet og påfølgende styremøter fra 1978-1985 og vil etter hvert komme med mere informasjon om Damegruppa og dens virke.
Konnerud Sjakk-klubbs Damegruppe ble stiftet hos Elsa Tollefsen 2/10-1978. Følgende medlemmer var til stede og ble valgt inn i styret:
Formann: Elsa Tollefsen
Nestformann: Karin Kollerud
Sekretær: Solfrid Martinsen
Styremedlem: Eli Hanne Christensen
Varamann: Sidsel Johansen
Konnerud Sjakk-klubbs Damegruppe ble stiftet hos Elsa Tollefsen 2/10-1978. Følgende medlemmer var til stede og ble valgt inn i styret:
Formann: Elsa Tollefsen
Nestformann: Karin Kollerud
Sekretær: Solfrid Martinsen
Styremedlem: Eli Hanne Christensen
Varamann: Sidsel Johansen
I konnerudsjakk nr. 3, desember 1983 står det følgende om damegruppa:
Damegruppa har også i høst vært i aktivitet, og blant annet arrangert en vellykket fest på "sletta". Desverre var oppslutningen her ikke så stor som ønskelig. Vi har en følelse av at damegruppa jobber litt i motvind, men håper dette bare er forbigående og oppfordrer samtlige "damer" å bli med i gruppa! Trengs det nytenkning?
Allerede høsten 1971 takker formann Olav Kollerud klubbens damer for den innsatsen de gjør og lurer på om de kan tenke seg "å danne en egen damegruppe innen klubben med formål å fremme klubbens interesser"
Småglimt fra 70-tallet:
I interkretskampen mot Vestfold 6/12-1970 hadde klubben med 2 seniorspillere og 4 juniorspillere. Dette var seniorene Asbjørn Tolpinrud (0 poeng), Dag Jonassen (1), samt juniorene Hans Petter Hansen (1), G. Jansen (0). J. Fredriksen (0) og A. Solberg (0).
Til det åpne NM i sjakk vedtar klubben å sende to lovende juniorspillere - Arild Moen og Finn Løvås.
I 1970 dro 3 av klubbens spillere til Danmark for å delta i Skagenmesterskapet. Kjell-Ole Kristensen fikk 2. plass med 5,5 poeng, Per Tollefsen nr. 9 med 4 poeng og Finn Løvaas nr. 13 med 3,5 poeng.
Del 3 1980 – 1989:
Profiler på 80-tallet:
Bilder av formenn på 80-tallet
NM-deltakere
Ungdomssjakken
Buskerudmesterskap for lag/Seriesjakken:
I Konnerudsjakk nr. 3 fra Desember 1981 kan vi lese at det ble fattet et historisk vedtak i klubben. På generalforsamlingen 24. september ble det enstemmig vedtatt at det skulle være røykeforbud i spillelokalet, etter at flere av de ikke-røykende har ytret ønske om dette. I Konnerudsjakk står følgende kommentar; "Dette ser ut til å fungere bra, og det bidrar til bedre luft i spillelokalet, som desverre ikke har den beste luftsirkulasjonen." For en klubb som hadde designet et eget askebeger noen år tidligere var dette et stort skritt nærmere det som i dag er en selvfølge i både sjakkmiljøet og andre miljøer - men røykernes oppfatning om at ikke-røykerne måtte finne seg i dette var selvsagt helt anderledes enn det den er i dag.
(Bilde av askebeger)
Et morsomt bilde fra 80-tallet. Drammens nåværende ordfører Tore Opdal Hansen hadde stor glede av det han hadde lært under skolesjakkinstruktørene Olav Kollerud og Helmer Nilsen i Konnerud Sjakk-klubb. Her spiller ham sjakk på sin Commodore.
Drammens ordfører - Tore Opdal Hansen - har spilt en del sjakk også etter at han ble voksen. Her sitter han og spiller sjakk mot sin Commodore en gang på 80-tallet. Han er en av mange som i dag ikke er aktiv i sjakk lenger, men som fortsatt har stor glede av sjakkundervisningen han fikk i Konnerud Sjakk-klubb i ungdomsårene.
Jubileumsturnering 1981:
Høsten 1981 ble Konnerud Sjakk-klubb 20 år og 23. – 25. Oktober arrangerte klubben en jubileumsturnering i Velferdssalen på Sundland Jernbaneverksted. Turneringen ble en stor suksess med i alt 103 deltakere fordelt på 2 klasser. Vi stilte med i alt 8 spiller, Arild Moen og Ragnar Edvardsen i klasse A og Per Tollefsen, Jan Stokke, Truls Klausen, Knut Martinsen, Olav Kollerud, Sverre Nøsterud, Roar Bing Temte og Asbjørn Langsrud i klasse B. Klasse A ble vunnet av den unge Askerspilleren Simen Agdestein i skarp konkurranse med Leif Bekkeli fra Drammen. Begge fikk 5 poeng av 6 mulige men Agdestein vant hårfint på kvalitet. (5 av Agdesteins kamper kan forøvrig spilles gjennom på www.konnerudsjakk.no). Våre spillere i klasse A gjorde en respektabel innsats og best konnerudspiller ble Arild Moen med 3,5 poeng mens Ragnar Edvardsen endte på 16. Plass med 3 poeng.
Klasse B ble vunnet av Tevje Ulsbøl fra Tempo på kvalietet foran Frode Christiansen fra Strømmen – begge med 5,5 poeng. Ekstra hyggelig var det for Konnerud Sjakk-klubb at vår egen Per Tollefsen klarte å sikre seg en 3. Plass med 5 poeng. På 20. Plass fulgte Jan Stokke med 3,5 poeng mens Truls Klausen ble nr. 24 med samme poengsum. De øvrige fikke følgende plasseringer; Knut Martinsen 29/ 3 poeng, Olav Kollerud 34/ 3 poeng, Sverre Nøsterud 41/ 3 poeng, Roar Bing Temte 44 /3 poeng og Asbjørn Langsrud 59 / 2 poeng.
Turneringsleder Ragnar Edvardsen står og ser på begynnelsen av partiet mellom Vidar Taksrud fra Tempo og Sverre Haugjord fra Drammens SK i 2. runde. Taksrud vant forøvrig partiet til slutt.
Gustav Gudbrandsen fra Eiker mot Simen Agdestein fra Asker på 1. bordet i 3. runde. Agdestein vant forøvrig hele turneringen mens Gudbrandsen til slutt ble nr. 22.
Frode Christiansen, Strømmen og Tevje Ulsbøl fra Tempo.
Ukjente
Helmers snøhuleturnering.
En av de mest spesielle turneringer som noen gang har vært arrangert i Norge, må være snøhuleturneringen som ble arrangert hjemme i hagen hos Helmer Nilsen våren 1985?? Helmer har vært sentral i sjakkmiljøet på Konnerud i alle år og har spesielt brent for barne- og ungdomssjakken her på Konnerud. At han alltid har vært et overskuddsmenneske på mange andre områder er velkjent for de fleste, men det er tvilsomt om mange andre noen gang har laget en snøhule med plass til nærmere 20 ungdommer som spiller sjakk og med en takhøyde innvendig på nærmere 3 meter. Ungdommen var på sedvanlig vis plassert med bord og stoler og hulen var pent pyntet innvendig med norske flagg.
I konnerudsjakk nr. 3, desember 1983 står det følgende om damegruppa:
Damegruppa har også i høst vært i aktivitet, og blant annet arrangert en vellykket fest på "sletta". Dessverre var oppslutningen her ikke så stor som ønskelig. Vi har en følelse av at damegruppa jobber litt i motvind, men håper dette bare er forbigående og oppfordrer samtlige "damer" å bli med i gruppa! Trengs det nytenkning?
Noen tabeller fra 80-tallet:
Konnerudspillere som deltok i Kjøsterudturneringen 1982. Navn fra Helmer
Småglimt fra 80-tallet:
Del 4 1990-1999:
Buskerudmesterskap for lag/Seriesjakken:
19. januar 1991 finner vi følgende artikkel i lokalavisen DTBB om 12-årige Christian Carlsen som har blitt nummer 2 i klubbens høstturnering - kun et halvt poeng bak vinneren Asbjørn Tolpinrud.
90-tallet blir forøvrig en vanskelig periode for klubben. Det gode arbeidet med skolesjakken ser desverre ikke ut til å generere mange nye medlemmer i Konnerud Sjakk-klubb og under klubbmesterskapet i 1991 er det kun 6 medlemmer som deltar. Det er imidlertid grunn for en viss optimisme når man ser at ungdomsgruppa har 22 medlemmer. Desverre viser det seg senere at nesten ingen av disse blir medlemmer av voksengruppa.
Litt om krisen og utdeling av informasjonspapir på 90-tallet. Kun 3? Deltakere møtte – Olav, Helmer og Terje?
Når Konnerud Sjakk-klubb ble 30 år i 1991 var det ikke mange seniorspillere igjen i klubben. Styret ble derfor enige om å markere jubileet på en enkel og verdig måte med en festmiddag på Park/Bergmann kafe for klubbens aktive medlemmer med koner/samboere.
I høsturneringen 1990 blir 12 år gamle Christian Heen Carlssen nr. 2 i høstturneringen og i første halvdel av 90-tallet år vinner han både klubbmesterskapet og høstturneringen suverent hvert år. Carlsen var i denne perioden rangert som landets 10. beste kadettspiller og deltok også i mesterklassen i kretsmesterskapet med "overbevisende resultat" - desverre sier ikke referatet mere konkret om hvilken plassering dette innebar.
Per Tollefsen ga seg som kasserer på grunn av sviktende helse og klubben takker ham i den forbindelse med å utnevne han til Konnerud Sjakk-klubbs første æresmedlem på generalforsamlingen i februar 1992. Som begrunnelse ble blant annet nevnt:
- Han var med på å starte klubben for 30 år siden.
- Han har innehatt samtlige verv i klubben
- Han har representert Konnerud Sjakk-klubb i kretsstyret og deltatt i mange krets- og norgesmesterskap med gode resultater.
- Han har vært drivkraften gjennom mange år m.h.t. skolesjakk/rekruttering.
Som et synlig bevis på utnevnelsen fikk han et gravert fat av klubben.
Sommeren 1992 gikk desverre Per Tollefsen bort og i årberetningen står følgende ord skrevet om denne sjakkens hedersmann; "Årsmøtet minnes vårt æresmedlem og klubbens grunnlegger Per Tollefsen som desverre gikk bort sommeren 92. Med ham har klubben mistet sitt store samlingspunkt og vi vil minnes ham i takknemlighet for alt han har betydd og gjort for klubben."
Bilde av fatet:
Profiler på 90-tallet:
Bilder av formenn på 90-tallet
NM-deltakere
Vervekampanje
Ungdomssjakken:
På slutten av 80-tallet og begynnelsen av 90-tallet ser ut til å ha vært en god periode for ungdomssjakken på Konnerud. Under Trond Julins kyndige ledelse blir Svensedammen Ungdomsskole kretsmestere for Buskerud. Og i 1990 er det registrert 52 medlemmer i Konnerud Sjakk-klubbs ungdom. i 1992 driver Trond Julin skolesjakk med ca. 20 lilleputtspillere på Hallermoen skole i tillegg til at Helmer Nilsen har kurs for 8-10 yngre sjakkentusiaster på juniornivå. Disse ungdommene har allerede spilt flere turneringer og slått Drammens SK 14-2 i en lagkamp.
I 1993 stiller kvalifiserer 4 ungdommer seg til NM i sjakk, og selv om de ikke når helt opp i toppen så får de god trening.
Noen tabeller fra 90-tallet:
Fra 7. april 1999 kan vi finne følgende artikkel i DT som viser at sjakkspillere også kan kombinere interessen for sjakk og andre interesser;
"- Det er gøy å bygge i snø, sier Helmer Nilsen (51) på Konnerud. I løpet av fjorten dager og over hundre timers innsats brukte han tiden rett før og i hele påskeferien til å bygge en gigantisk snøhytte hjemme i hagen.
2. påskedag ble en historisk snøhytteturnering i sjakk arrangert til inntekt for hjelpearbeidet i Kosovo.
Med vel 30 kvadratmeter og to meter under taket inneholdt den flotte snøhytten en storsal, kjøkkenkrok og salong.
- Det er enkelt med fremskaffing av materiell til en snøhytte, og dessuten fin avkobling med trim, sier Helmer Nilsen. For fem år siden ble det stor oppmerksomhet rundt et tilsvarende prosjekt.
- Den gang var det mest lange tunneler, forteller Nilsen.
2. påskedag inviterte sjakk-entusiasten blant annet sine sjakkelever i Konnerud Sjakk-klubb til en sjakkturnering med 13 spillere i snøhytten, hvor rundt 900 kroner fra deltakeravgift og kiosksalg skal gis til Røde Kors og hjelpearbeidet i Kosovo."
Småglimt fra 90-tallet:
I 1990 har klubben 8 betalende medlemmer i 1991 har dette tallet sunket til 5 seniorer, 1 junior og 1 lilleputt.
Innestående på bankkonto har klubben drøyt 63 000 kroner samme år.
Hallermoen stiller eget lag i mesterskap og mottar et bidrag på 1000 kroner fra hovedgruppa til dette.
Trond Julin blir valgt til kretsformann for skolesjakken i Buskerud.
31/12-1992 er klubben nede i 6 seniormedlemmer i henhold til rpportskjemaet til NSF. Totalt er det 10 deltakere i klubbens turneringer i 1993.
Del 5 2000-2011:
Buskerudmesterskap for lag/Seriesjakken:
Noen bilder fra seriesjakken –NM – NM for ungdom
Profiler etter årtusenskiftet
Bilder av formenn på 2000-tallet Olav Kollerud og Roger Løvaas
NM-deltakere (Tabell)
Ungdomssjakken (Litt om deltakere i forskjellige turneringer og noen bilder. NM for ungdom)
Seriesjakken:
Fra 2003/04 var Konnerud Sjakk-klubb igjen representert i seriesjakken og endte på 4 plass med to lagseiere og 8,5 individuelle poeng. Tabellen for 4. divisjon endte til slutt slik dette året:
Ø-DIV4A |
||||||
Hønefoss 2 |
5 |
5 |
0 |
0 |
16 |
10 |
Nordstrand 5 |
5 |
4 |
0 |
1 |
14 |
8 |
Modum 3 |
5 |
2 |
1 |
2 |
10 |
5 |
Konnerud |
5 |
2 |
0 |
3 |
8,5 |
4 |
Stovner |
5 |
1 |
1 |
3 |
9 |
3 |
Modum 2 |
5 |
0 |
0 |
5 |
2,5 |
0 |
I 2004/05 gikk det imidlertid langt bedre og vi vant 4 divisjon ett poeng foran Kampen, Asker 3 og Bærum.
Ø-DIV4A |
||||||
Konnerud |
6 |
4 |
1 |
1 |
13,5 |
9 |
Kampen |
6 |
3 |
2 |
1 |
16 |
8 |
Asker 3 |
6 |
2 |
4 |
0 |
14,5 |
8 |
Bærum |
6 |
3 |
2 |
1 |
13,5 |
8 |
Modum 2 |
6 |
3 |
0 |
3 |
14,5 |
6 |
SK 1911 4 |
6 |
1 |
1 |
4 |
8 |
3 |
NTG 3 |
6 |
0 |
0 |
6 |
4 |
0 |
Modum 3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Året etter ble vi satt opp i 3. divisjon og dette ble nok litt for høyt nivå for oss. Vi endte helt sist med 0 lagpoeng og 0 individuelle poeng.
Ø-DIV3C |
||||||
Tempo |
5 |
3 |
2 |
0 |
14,5 |
8 |
Kongsberg |
5 |
3 |
1 |
1 |
13 |
7 |
Hønefoss 2 |
5 |
2 |
3 |
0 |
12,5 |
7 |
Asker 2 |
5 |
2 |
1 |
2 |
12 |
5 |
Caissa 2 |
5 |
0 |
2 |
3 |
6 |
2 |
Konnerud |
5 |
0 |
1 |
4 |
2 |
1 |
Bortsett fra 2-2 på hjemmebane mot Caissa 2, så ble det vare tap denne sesongen og vi innså at dette nivået ble et hakk for godt for oss.
En hilsen fra Drammen bys ordfører Tore Opdal Hansen.
Konnerud Sjakk-klubbs 50 årsjubileum – hilsen fra ordføreren
Det er en stor glede for meg å kunne gratulere Konnerud Sjakk-klubb med 50-års jubileum. Ekstra hyggelig er det at dette skjer samtidig som Drammen feirer byens 200-års jubileum. Det gjennomføres en rekke markeringer i byen gjennom hele jubileumsåret. Idretten har markert seg stort gjennom jubileumsåret med sine 200 idrettsarrangementer. Konnerud Sjakk-klubbs jubileumsturnering i Folkets hus 12. og 13. november er slik sett også et viktig jubileumsarrangement for Drammen by!
Konnerud Sjakk-klubb er en av 3 tradisjonsrike og aktive sjakklubber i Drammen. Sjakkspillet er unikt bl.a. ved at alle aldersgrupper konkurrerer mot hverandre, og at du kan være en aktiv spiller fra barnehage-alder helt til livets ende. For barn og unge gir sjakkspillet læring som ofte virker positivt på barns mestring i skole og hverdag. For eldre bidrar sjakkspillet til hjernetrim og sosial aktivitet som bidrar til god livskvalitet.
Selv husker jeg med stor glede den tiden jeg var med og spilte sjakk i bomberommet på Konnerud skole under kyndig veiledning av våre trenere Helmer Nilsen og Olav Kollerud. De kunnskapene jeg fikk da har jeg hatt gleden av å praktisere sammen med både familie og venner i sosiale lag.
Sjakkspillet er en av de største kultur- og sportsaktivitetene på verdensbasis. For de fleste er sjakken en kjærkommen hobby, mens enkelte utøvere spiller som profesjonelle heltidsutøvere. Det er imponerende at Norge har markert seg sterkt i dette bildet de senere årene. Spesielt må det fremheves at Norge for tiden har verdens beste sjakkspiller - Magnus Carlsen. Videre skal Norge (Tromsø) være vertskap for Sjakk-OL i 2014.
Drammen kommune gratulerer Konnerud Sjakk-klubb så mye med jubilèet, og ønsker lykke til med jubileumsarrangementet i Folkets hus! Jeg håper også de neste 50 årene blir fremgangsrike for Konnerud Sjakk-klubb og sjakkmiljøet lokalt, samtidig som Norge fortsatt markerer seg internasjonalt i denne spennende kultur- og sportsaktiviteten.
Torsdag 3. november hadde Formann Roger Løvaas og sekretær Morthen Auke en hyggelig audiens hos ordfører Tore Opdal Hansen hvor vi fikk presentert Konnerud Sjakk-klubb og overrakt ham våre 3 jubileumsartikler; et krus, en kulepenn og jubileumskonvolutt med eget frimerke.
Vår jubileumsturnering:
12. og 13. november 2011 gjennomførte klubben en meget vellykket jubileumsturnering i Folkets hus i Drammen. Det var 63 sjakkspillere i alle aldre fordelt på 3 grupper. Konnerud Sjakk-klubb deltok med 8 spillere – 7 av dem i gruppe C – som alle gjorde en respektabel innsats. Alle hjalp dessuten til med arbeide både før og etter turneringen.
Gruppe A:
FM Lars Hjelmås, Drammens SK
Johan-Sebatian Christiansen, Caissa 4
Carl Peter Kirkebø
Gruppe B:
1. Tore Garberg, 1911
2. Francisco Gonzales, Strømmem
3. Neil Benn, Asker
16. Thorgrim Juhani Selmer, Konnerud 1 poeng
Gruppe C:
1. Andreas Garberg Tryggestad, 1911 4,5 poeng
2. Shaun Ondo, OSS 4 poeng
3. Didrik Braathen, Nordstrand 4 poeng
6. Egil Flemsæter, Konnerud 3,5 poeng
8. Torfinn Bjørklund , Konnerud 3 poeng
9. Helmer Nilsen, Konnerud 3 poeng
13. Tore Høisveen, Konnerud 2,5 poeng
18. Svein Kleven, Konnerud 2 poeng
19. Arvid Jensen, Konnerud 2 poeng
25. Vemund Thorbjørnsen, Konnerud 1 poeng
Bilder fra turneringen og et parti fra gruppe A.
(Mere informasjon finnes i den fyldige statistikkdelen og på vår hjemmeside www.konnerudsjakk.no)
Ærespriser:
På avslutningen før jul i 2011 fikk Olav Kollerud og Helmer Nilsen tildelt Konnerud Sjakk-klubbs æresmedlemsskap for sin lange og trofaste innsats. Begge har vært medlemmer siden klubben ble stiftet og fikk henholdsvis 10. og 13. plass i klubbens første turnering – høstturneringen 1961. Med noen få unntak har begge deltatt i alle klubbmesterskapene og høstturneringene i klubbens 50 år lange historie. Begge har vært aktive som instruktører og ledere innen skolesjakken og har også bekledd de fleste verv i Konnerud Sjakk-klubb. Olav Kollerud satt som leder av klubben sammenhengende fra 1983 til 2009.
Bilder av Olav og Helmer .
Konnerud sjakk-klubb tok i slutten av perioden noen grep for å bringe klubben inn dataalderen. Først tok vi i bruk Turneringsservice for å gjøre påmelding, resultater og trekning av neste runde tilgjengelig på deres hjemmeside. Etter at den historieinteresserte sekretæren oppdaget at det fantes mange permer med gamle papirer og bilder, tok han med dette hjem for å gå igjennom det. Det neste skritt var å gjøre dette tilgjengelig på Internett og vi regsitrerte etter hvert vått eget domene – www.konnerudsjakk.no. Her legges det ut stadig mere informasjon om klubbens historie, og etter klubbkveldene legges partiene ut på nettet slik at medlemmene kan studere sine egne partier i løpet av får dager. Det planlegges også å gjøre eldre partier tilgjengelig på lengre sikt.
På slutten av jubieumsåret har vi fått pusset opp nye lokaler som vi skal ta i bruk januar 2012. Disse lokalene disponeres kun av Konnerud Sjakk-klubb og har både eget spillerom og en et rom med kjøkkenkrok og mulighet for å analysere partier.
Noen tabeller fra 2000-tallet
Småglimt fra det nye årtusenet:
Turer: 1971, 1981
Damegruppa
Postsjakk mot Hovebanegården
Sentrale personer – kort beskrivelse av gamle ledere med bilder
Skolesjakk
NM-deltakere
Seriespill/ Buskerudmesterskap for lag
Buskerud mesterskap individuelt
Konnerudsjakk (bladet)
Fester og turer i klubbens regi.
Tysklandstur
Spesielle temaer jeg må huske når jeg intervjuer Helmer, Olav, Kristian:
En stor takk til alle de som har tatt på seg lederverv i klubben. Våre formenn har vært:
År |
Formann |
1961/62 |
Harald Hagen |
1962/63 |
Odd Norman Thomassen |
1963/64 |
Rolf Nyborg |
1964/65 |
Dag Jonassen |
1965/66 |
Dag Jonassen |
1966/67 |
Per Tollefsen |
1967/68 |
Per Tollefsen |
1968/69 |
Per Tollefsen |
1969/70 |
Rolf Nyborg |
1970/71 |
Dag Jonassen |
1971/72 |
Olav Kollerud |
1972/73 |
Arild Moen |
1973/74 |
Per Tollefsen |
1974/75 |
Olav Kollerud |
1975/76 |
Arild Moen |
1976/77 |
Arild Moen |
1977/78 |
Per Tollefsen |
1978/79 |
Ragnar Edvardsen |
1979/80 |
Ragnar Edvardsen |
1980/81 |
Ragnar Edvardsen |
1981/82 |
Ragnar Edvardsen |
1982/83 |
Ragnar Edvardsen |
1983/84 |
Olav Kollerud |
1984/85 |
Olav Kollerud |
1985/86 |
Olav Kollerud |
1986/87 |
Olav Kollerud |
1987/88 |
Olav Kollerud |
1988/89 |
Olav Kollerud |
1989/90 |
Olav Kollerud |
1990/91 |
Olav Kollerud |
1991/92 |
Olav Kollerud |
1992/93 |
Olav Kollerud |
1993/94 |
Olav Kollerud |
1994/95 |
Olav Kollerud |
1995/96 |
Olav Kollerud |
1996/97 |
Olav Kollerud |
1997/98 |
Olav Kollerud |
1998/99 |
Olav Kollerud |
1999/00 |
Olav Kollerud |
2000/01 |
Olav Kollerud |
2001/02 |
Olav Kollerud |
2002/03 |
Olav Kollerud |
2003/04 |
Olav Kollerud |
2004/05 |
Olav Kollerud |
2005/06 |
Olav Kollerud |
2006/07 |
Olav Kollerud |
2007/08 |
Olav Kollerud |
2008/09 |
Olav Kollerud |
2009/10 |
Roger Løvås |
2010/11 |
Roger Løvås |
En oversikt over alle vinnere av klubbmesterskapet og høstturneringen i Konnerud Sjakk-klubb:
År |
Klubbmestere |
Vinnere av høstturneringen |
1961 |
|
Tore Lindseth |
1962 |
Kristian Langerød |
Kristian Langerød |
1963 |
Kristian Langerød |
Kristian Langerød |
1964 |
Harald Hagen |
Dag Jonassen |
1965 |
Dag Jonassen |
Jonny Benjaminsen |
1966 |
Olav Kollerud |
Birger Johansen |
1967 |
Arild Moen/ Dag Jonassen |
Olav Kollerud |
1968 |
Dag Jonassen |
Arild Moen |
1969 |
Arild Moen |
Jan Andersen |
1970 |
Kjell Ole Kristensen |
Jan Andersen |
1971 |
Jan Andersen |
Knut Martinsen |
1972 |
Jan Andersen |
|
1973 |
Per Tollefsen |
Arild Moen |
1974 |
Ragnar Edvardsen |
Ragnar Edvardsen |
1975 |
Knut Martinsen |
Ragnar Edvardsen |
1976 |
Arild Moen |
Ragnar Edvardsen |
1977 |
Ragnar Edvardsen |
Kristian Langerød |
1978 |
Ragnar Edvardsen |
Ragnar Edvardsen |
1979 |
Ragnar Edvardsen |
Ragnar Edvardsen |
1980 |
Arild Moen |
Arild Moen |
1981 |
Kristian Larsen |
|
1982 |
Geir Ivar Henriksen |
Geir Ivar Henriksen |
1983 |
Geir Ivar Henriksen |
Geir Ivar Henriksen |
1984 |
Geir Ivar Henriksen |
Ragnar Edvardsen |
1985 |
Per Tollefsen |
Reidar Kristiansen |
1986 |
Reidar Kristiansen |
Reidar Kristiansen |
1987 |
Asbjørn Tolpinrud |
Reidar Kristiansen |
1988 |
Olav Kollerud |
Per Tollefsen |
1989 |
Reidar Kristiansen |
Olav Kollerud |
1990 |
Olav Kollerud |
Asbjørn Tolpinrud |
1991 |
Christian Carlsen |
Christian Carlsen |
1992 |
Christian Carlsen |
Christian Carlsen |
1993 |
Christian Carlsen |
Christian Carlsen |
1994 |
Christian Carlsen |
|
1995 |
|
|
1996 |
|
|
1997 |
|
|
1998 |
|
|
1999 |
|
|
2000 |
Olav Kollerud |
|
2001 |
Torfinn Eriksen |
|
2002 |
Torfinn Eriksen |
|
2003 |
Helmer Nilsen |
|
2004 |
Olav Kollerud |
|
2005 |
Olav Kollerud |
|
2006 |
Olav Kollerud |
|
2007 |
Olav Kollerud |
|
2008 |
Olav Kollerud |
|
2009 |
Roger Løvås |
Olav Kollerud |
2010 |
Kristian Langerød |
|
2011 |
|
|
Billedarkiv:
Her har vi valgt å legge inn en del bilder som ikke fant naturlig plass sammen med teksten.
Glimt fra klubbkveld 25. april 2007:
Bilder fra klubbkveld 7. mai 2008
Seriekamp mot Aurskog/Høland i et av de fineste spillelokalene vi noengang har vært i. I 2. etasje i en garasje.
Gjøvik Internasjonale Sjakkfestival. Og oppgjør mot Tormod Thingstad fra Modum er alltid en hyggelig opplevelse.
Noen bilder fra Konnerud Sjakk-klubb 50-års jubileumsNVGP: