Klubbmesterskapet 2025 runde 2

      Kommentarer er skrudd av for Klubbmesterskapet 2025 runde 2

Ny runde, nye muligheter. Denne gangen var det faktisk Jon selv som sto ansvarlig for servering på kjøkkenet. For en uke siden hadde han satt jobben ut på anbud og vi ga ham urettmessig skryt. Det skal ikke skje igjen, vi lover! Som kompensasjon for dette unnasluntereriert mistenker vi at han hadde anstrengt seg ekstra: Det var flere sorter smørbrød, hvetebakst og konfekt. Så kom et lass med vafler og saft i små karafler og bær på glass og ananas og skje og kniv og gafler… Nei, det der var André Bjerke og han var ikke til stede, selv om han var glad i sjakk han òg.

Denne spillekvelden ga av oss 7 avviklede partier og 4 utsatte i Åpen gruppe, og 5 av 10 i B-gruppa. Ingen remiser i kveld!

Med kun to spillekvelder unnagjort, og en god del hengepartier, er det fortsatt litt tidlig å lese for mye ut av tabellen, men i åpen gruppe er det tydelig at brikkene flytter som de skal for Dmitry. Han er eneste med 2 poeng så langt. Flere spillere kan havne likt med ham, hvis utsatte partier går rett vei for dem. I B-gruppa er det hele fem spillere med full pott, her er det også flere spillere som kan få dette.

Håvard Aure hadde gjort klar live-brettene, som har vært på turné til finalen i Champions Chess Tour i Nydalen, og NM i lyn og hurtig på Sundvollen. Nå var de endelig på nett i Malmveien 15 igjen!

Åpen Gruppe

Svein Erik Lurdalen (1839) mot Dmitry N Ivanov (2175) 0-1

Svein Erik begynner partiet med åpningen Bird. 1.f4 Bird kan være litt tricky å møte, men det virker som Dmitry har sett dette før. Han svarer med 1…d5 og videre fiancheterer begge spillere på kongefløyen. Det blir en stilling hvor sort har litt mer plass, men ikke må undervurdere spillet til hvit. Stillingen er lik en god stund, frem til Dmitry straffer noen unøyaktigheter (13.Sa3 14.Sc4) og får veldig aktivt spill. Videre gjør Dmitry ingen feil som roter bort fordelen, og drar seieren i land.

Christian Heen Carlsen (2076) mot André Tsolis Hellenes (1725) 1-0

Partiet begynner med 1.e4 og en Najdorf-variant i siciliansk. Spillerne følger teori i ni trekk før Christian spiller 10.Kb1, som ikke er dårlig, men 10. Sxc6 hadde vært mer nøyaktig. Etter 16…O-O finner Christian to sterke trekk på rad og får en bedre stilling. Når Christian får byttet av dronninger står han mye bedre, selv om det er likt materiell, fordi bondestrukturen til sort er svak og brikkene bruker tid på å komme i gang. André bytter av et tårn og får en stilling som er mulig å redde.

Så spiller hvit 25. c4. Det er et trekk som gjør det enklere for sort, da a6-bonden ikke lenger er et problem som må forsvares, og det blir vanskeligere for hvit å lage en fribonde på dronningfløyen. Det vipper litt frem og tilbake mellom bedre for hvit, og remis, frem til hvit spiller 36.Th4 som mister hele fordelen. Det er remis hvis sort finner 36…Te6, da vil tårnet bli veldig sterkt og få aktivt spill når det kommer ned til 2.raden. Prøver kongen å dekke opp for tårnet, kan man bare sjakke helt til man truer å komme inn i stillingen igjen. André fant ikke dette trekket under tidspress, men isteden fant han et annet godt trekk, 36…Kg5 Her må hvit spille veldig presist for å få en liten fordel. Det er likt frem til sort dessverre spiller 40…Ke5 som roter bort den like stillingen etter 41.Te3 og partiet er oppgitt ett trekk senere.

André kjempet veldig bra, og hadde kanskje fortjent et halvt poeng for godt spill. Han har hatt to gode partier, og er en å se opp for videre i turneringen!

Gunnstein Berg (1762) mot Aidas Juodziukynas (1986) 0-1

Gunnstein stiller seg opp med en solid London og allerede etter 12 trekk har spillerne byttet av dronninger og fire offiserer. Bare noen få trekk etterpå blir det byttet av til et løpersluttspill hvor bondestrukturen er symmetrisk, og partiet ser ut til å bli remis ganske raskt. Spillerne fortsetter partiet, men det skjer ikke noe særlig frem til sort spiller 37…Kd5 som gir Gunnstein muligheten til å spille 38.h6! Her har hvit fått en fordel. For å holde videre på fordelen må han finne noen presise trekk. Hvit finner ikke de rette trekkene og stillingen blir lik. Noen trekk senere spiller hvit 44.Kg3 som er en feil. Dette gir Aidas muligheten til å spille 44…g5! som er et veldig sterkt trekk. Hvis bonden blir tatt så vinner sort e5- og c3-bonden, dette ble spilt i partiet. Aidas finner noen gode trekk, og hvit gir seg få trekk etterpå. Dette partiet kunne endt på alle tre måter, og begge spillerne hadde sine muligheter.

Ismael Labzioui Bouchrak (1722) mot Vidar Taksrud (1904) 0-1

Partiet begynner med 1.d4 og Vidar svarer med å spille Pirc, en solid åpning som kan være litt vanskelig å spille mot hvis man ikke kan ideene til sort. Det er en lik stilling frem til hvit gjør to unøyaktige trekk på rad med 10.Lf4 og 11.Le5. Dette gir svart muligheten til å slå på e5 og spille Sd7, som vinner en bonde. Etter dette spiller Vidar helt riktig og gjør ingen svake trekk. Hvit velger å gi seg etter 24 trekk, det er en tapt stilling, men burde kanskje prøvd å spille videre, da det fortsatt er rom for at Vidar kan trå feil.

 

Anders Nilsson Aure (1919) mot Kristian Rhoden-Tyrdal (1690) 1-0

Denne onsdagen valgte Anders å spille Catalansk. Kristian setter seg opp fint og får en lik stilling. 7…a6 er en liten unøyaktighet, Anders utnytter dette og finner to gode trekk som gir han en liten fordel. Kristian kjemper seg bra tilbake og hvit mister fordelen sin etter 13.Te1. Det mer nøyaktige 13. Sxd4 fulgt av 14.e4 ville vært en bedre fortsettelse.

Sort gjør en feil etter 13…b5, selv om Stockfish sier det er et svakt trekk, er det fortsatt veldig vanskelig for hvit å finne de riktige trekkene som beholder fordelen. Anders klarer å finne de rette trekkene frem til han gjør to feil på rad, etter 23. Lf1, og 24. Dxe6 har Kristian kjempet seg tilbake igjen, og kan få en bedre stilling hvis han finner 24…Sf3+! Han ser ikke dette, men spiller istedenfor et annet godt trekk 24…fxe6.

Sort har en kvalitet under og må finne noen veldig presise trekk for å ikke få en dårligere stilling. Dessverre for sort gjør han to unøyaktigheter og hvit finner de rette svarene. Kort tid etterpå kommer det til en stilling der Anders har en komfortabel kvalitet over og vinner partiet. I dette partiet var det hvit som hadde mulighet flere ganger til å vinne partiet raskere, men Kristian kjempet godt, satte opp vanskelige stillinger, og klarte å gi motstanderen trøbbel.

 

Jørgen Andreas Berg (1684) mot Anders Sørjordet (1811) 1-0

Så langt i turneringen har Jørgen Andreas imponert. Først spiller han remis mot Vidar, og i denne runden spiller han et parti så si uten noen dårlige trekk. Det blir spilt en klassisk siciliansk som transponerer over til en Drage. De spiller teori frem til sort spiller 10…Da5 fulgt av 11…a6 som ikke er spilt på høyere nivå før. Sort gjør noen unøyaktige trekk, og Jørgen Andreas får en litt bedre stilling. Med motsatt rokade er det hvit som får mest fart på angrepet. Etter en liten feil fra sort 19…De5 får hvit tempo på dronningen med 20.f4 og et veldig farlig angrep. Jørgen Andreas gjør ingen feil, og får en vunnet stilling etter 27.Dh2 som setter spikeren i kista for Anders. Et velspilt parti fra Jørgen Andreas, hvor han viser at han også er en å passe seg for videre i turneringen!

 

Marcus Alessandro Stokke (1652) mot Thorgrim Juhani Selmer (1730) 1-0

Det starter med en siciliansk som transponerer over til symmetrisk engelsk etter 3.c4 Partiet er likt frem til sort spiller det litt unøyaktige 8…Lb4+, da finner Marcus det veldig gode trekket 9.Ke2! Selv om han fant det riktige trekket, går stillingen tilbake til likt etter 11.Dc2, som Thorgrim utnytter med et godt trekk i 11…b5. I trekk 14 går hvit feil med 14. Kf3, da sort får muligheten til å spille 14…f5 og få en veldig god stilling. Istedenfor ble 14… Se7 spilt, som ikke er like kritisk. 

Det vipper litt mellom remis og bedre for hvit, men etter at sort spiller 20…Sxf4 fulgt av 21…fxe4 står plutselig hvit litt bedre. Med det neste trekket så skjønner man hvorfor sort har tenkt at disse to trekkene er gode. Sort spiller 22…Dxc4 som gir bort partiet, fordi hvit spiller Ld5 etter dronningbytte og vinner tårn, noe sort ikke så. Hadde ikke hvit hatt denne ressursen i slutten av varianten, ville det vært helt vunnet for sort. Marcus gjør ingen feil i resten av partiet og sort blir nødt til å gi seg etter 33 trekk. Begge spillere hadde store muligheter, og det kunne gått begge veier.

Gruppe B under 1700

Bjørn Jahnsen (1571) mot Geir Fagervik (1680) 0-1

Det starter med Indisk tematikk, men Bjørn går ut av teoretiske baner med 4.a3. Dette er kanskje unødvendig passivt og gir bort initiativet. Geir tar over og bygger gradvis en fordel. Hvit har tematisk plassert springeren på e5, dette skal vise seg å bli kostbart når han får dårlig koordinasjon på brikkene og svart finner 23…f6, springeren på e5 har nå ingen gode steder å gå da Sg4 kan bli møtt med h5. Hvit ser seg nødt til å gi springer for bonde med 24. Sxc4. Geir har nå fått realisert fordelen i materiell, og har ingen problemer med å føre partiet i land.

 

Øivind Andersson (1653) mot Geir Kvalsvik (1570) 1-0

Øivind fortsetter å imponere med solid spill. Hvit slipper aldri initiativet i partiet, selv om det ikke er feilfritt, er hvit i førersetet fra start til mål. Det ble en forsinket Alapin, som etter 4… d5 og 5.e5 transponerer over til Fransk. Øivind får raskt opp en stilling med press og initiativ etter at sort gjør utviklingen av brikker vanskelig for seg selv med 6…Le7. Nå blir det tregt å få ut hesten på kongefløyen. Bedre ville vært å utvikle hesten til e7, med håp om å spille den videre derfra. Det blir dronningbytte og en cirka lik stilling før sort lar hvit ta på c4 og vinne en bonde. Fremover spiller begge spillerne gode trekk, men i et sluttspill med to hvite fribønder blir stillingen raskt håpløs for Geir som gir seg etter 41 trekk.

Geir Transeth (1573) mot Erik Rybakken (1565) 0-1

Erik kommer best ut av åpningen etter at Geir spiller litt passivt med 1.e4 e5 2.b3. Hvit får flere muligheter til å ta tilbake initiativet, men det blir litt upresist fra begge parter. 12… Lb7 er en avgjørende feil, som først går begge spillere hus forbi, før hvit ser muligheten med 14.Sxb5! og spidderen i h1-a8 diagonalen. Hvit står klart best i det påfølgende midtspillet, men trår feil med 29.Tc3. Svart lukter de taktiske mulighetene når tårnene til hvit plasserer seg diagonalt på sorte felt: 29…b4! Etter den påfølgende slagvekslingen, befinner hvit seg offiser under og får det tøft i sluttspillet.

Ole Petter Holmgreen Nielsen (1451) mot Sverre Milan Buarøy Aasen (1607) 0-1

Partiet ble en ganske kort affære hvor Sverre tok de mulighetene som bød seg. Ole Petter er uoppmerksom og setter løperen i slag med 9.Ld3, og når dronningen ryker i slagvekslingen i trekk 14 og 15, er partiet over.

Helmer Nilsen (1565) mot Tor Jan Husebø (1577) 0-1

Slavisk forsvar mot Helmers dronninggambit. Tor Jan viser at han forstår åpningen godt når han straffer en serie med unøyaktige trekk fra hvit; fra 5.Le2 til 9.Se4. Analysen sier at svart nå står til vinst, og det er nok merkbart for hvit som har fått en ukomfortabel trang stilling på dronningfløyen. I det påfølgende midtspillet holder svart trykket fint oppe og gir lite reelle sjanser til motspill. Når hvit søker løperbytte med La5, men glemmer at han da forlater beskyttelsen av e3-feltet, er partiet over etter 22…Se3, med gaffel på tårn og dronning.