Oppdatering før runde 5

      Kommentarer er skrudd av for Oppdatering før runde 5

Da er det spilt 4 runder i høstturneringen. Lista er fortsatt ikke helt korrekt da det er ganske mange som har minst ett utsatt, men noe vet vi. AV de med 100% på x antall spilte partier er Jon R og Andrè med 3/3, Svein Erik og Vidar med 2/2 og Emma med 1/1. Disse er de eneste som kan oppnå 4/4, men noen av disse har innbyrdes og med maksimal uttelling kan 4 stykker oppnå 4/4. Det er en rekke spillere som kan oppnå 3,5 av/4.
Av de med alle sine partier spilt har undertegnede flakset seg til 3,5/4 og Geir K har 3/4.

Runde 3
I runde 3 møttes Thorgrim og Anders på førstebord i hva som bare kan kalles ett kaotisk parti. Etter en noe upresis åpning fra begge parter hadde undertegnede etter 15. f3 oppnådd en brukbar fordel. Når svart så går feil i forrhold til hvordan håndtere sentrum, tok hvit ganske fort over partiet. 15…f5 ga hvit kontroll. Hvit spiller seg så opp en vunnet stilling, grunnet svarts urokkerte konge, men trår feil i det 22. trekket. Med 22. Th5 ville svart vunnet en bonde og senere partiet. Istedet er 22.Txf8 trekket som gjør at svart får litt fordel, men grunnet dårlig tid overser svart den beste fortsettelsen og vandrer inn i en trekkgjentakelse.

Roger mot Andre var en ganske normal London hvor svart fikk mye press på dronning fløyen og vant en bonde. Dette gjorde at Hvit måtte spille i motbakke og tapte partiet
Tias – Tore var ett parti hvor hvit tok kontroll ut fra start. Hvit spilte klassisk italiensk, men brøt med en noe ukonvensjonell a3 og b4 manøver i trekk 7 og 8. Dette ga mer rom å spille på og senere fikk hvit en overlegen bondestruktur. Med 2 mot 3 bondeøyer og svart hadde 1 isolert dobbeltbonde. Men når svart fikk aktivisert offiserene sine ble stillingen jevn, før svart tok over og vant på mesterlig vis.

Håvard mot Geir K vingla lenge fram og tilbake før hvit tok full styring inn mot sluttspillet og fikk opp en komplett vunnet stilling. Når hvit så sleit med å finne de avgjørende mulighetene gikk det mot remis, før hvit helt ut av det blå bare ga bort hele partiet i ett trekk.
Abdulrahman mot Geir F var ett parti hvor svart hadde god kontroll igjennom partiet.
Per Arne mot Christoffer starta med Engelsk. Hvit fikke tidlig overtak, men etter 10 trekk var det ganske jevnt og slikt holdt det seg fram til trekk 20 hvor svart tok over og vant komfortabelt.
 Markus mot Villum viste at man ikke nødvendigvis må kjenne åpningen godt for å komme greit ut de første 10 trekkene. Hvit hadde ikke stor kjennskap til siciliansk og spilte derfor en noe ukonvensjonell lukka sicilianer, men fikk ut brikkene på normal måte. Men når svart fikke plassert en offiser i sentrum ble det vanskelig og før man visste ord av det var det ett taktisk motiv som førte til materiell vinst.

Runde 4
I denne runden møttes Anders og Benjamin på førstebord. Dette må sies å være ett oppgjør der undertegnede har presse på seg da jeg møter en av mine sjakkelever. Svart spilte også meget god sjakk og fra trekk 15 hadde svart full kontroll på partiet. Datamaskinen viser på ett tidspunkt så mye som 15+ på ett tidspunkt, men ikke mer enn en bonde materielt. Fordelen var knytta til ett fantastisk angrep hvor hvit sin konge er i kjempetrøbbel. Når svart før å ha gjort sitt 22 trekk tilbyr remis, ante undertegnede ugler i mosen og krever at svart gjør trekket sitt. Hadde svart flytta løperen sin hadde dette remistilbudet vært tatt imot med en gang, da denne stillingen er vunnet for svart. Problemet var bare at svart flytta 22… Dh4 som ga hvit muligheten til å følge opp med 23.dxe5. Svart ga her opp, men kunne fint kjempa videre da stillingen med offiser for 2 bønder ikke er klar her. Her slapp hvit med skrekken og Benjamin viste at han er en spiller å regne med i årets høstmesterskap.
Tore- Jon F ble en sicilianer hvor svart fra trekk 10 tok over partiet og presset i land en seier.
Torfinn- Svein Erik starta som en budapestgambitt. Dette partiet veksla fram og tilbake uten at det var noen stor fordel fram til trekk 36. Når hvit så bukker under for presset i ett dobbelt tårnsluttspill må han i trekk 42 gi en bonde. Hvit forsvarte seg heroisk, men til slutt klart svart å vinne dette sluttspillet på en instruktiv måte. All kreditt til Torfinn som lenge så ut til å stå imot overmakta.

I Morthen mot Jon Holtan bukka hvit tidlig en offiser og etter dette var det ingen vei tilbake.
Villum mot Håvard er partiet som kunne blitt ett fantastisk morsomt offer parti. Da hvit spilte 12.Lxh7 kunns svart spilt 12… Kxh7. Hvis svart så begynner på en kongevandring ut på brettet er partiet ifølge analysen etter partiet og datamaskinen ganske likt. Dette tørte forstålig nok ikke svart, men gikk istedenfor ganske fort ned. 

Per Arne mot Øyvind var ett jevnt parti med 2 klare bukker. I trekk 19 kunne hvit ha avgjort ved å finne 19. Db3 som fører til offiser vinst. Etter dette var det helt likt fram til trekk 28 hvor hvit bukka offiser istedenfor.

Som vi ser er det mange spennende og jevne partier i denne høstturneringa. I TS finner dere nesten alle partiene og oppdatert resultatliste. Minner om at runde 5-8 skal spilles de neste 4 onsdagene, så de med flere utsatte oppfordres til å finne tid til å spille disse.