Runde 2

      Kommentarer er skrudd av for Runde 2

Denne onsdagen ble det til slutt en del forfall, og det endte med bare 7 spilte partier. Allikevel fikk vi flere overraskelser og mange jevne partier.
På 4. bord spilte undertegnede med hvit mot Håvard i det som ble ett vinglende familieoppgjør. Hvit kom godt ut av den noe ukonvensjonelle åpningen, med løperpar og bedre brikkeplassering. Når hvit så gikk for en tårndobling,kunne svart fått en nesten vinnende fordel, men flytta feil tårn og få trekk senere kunne svart gi opp materiell under.
Knut Marius skulle med hvit opp mot Benjamin. Benjamin trakk denne gang skandinavisk opp av hatten. Hvit svart med den noe unormale manøveren Sc3 og videre Sd5. Dette viste seg å bli svært problematisk da denne springeren gikk tapt få trekk senere. Etter dette ble det kamp i motbakke for hvit som til slutt måtte gi tapt. 
Rundens første overraskelse var partiet mellom Julian og Helmer. Julian med hvit fikk fra start ett overtak i en spesiell sicilianer. Svart sitt 2… b6 gir hvit mye å spille på. Når hvit så tok kontroll på partiet fikk han flere muligheter til å vinne materiell. Istedenfor 7. Le3 hadde hadde 7.Sg5 gitt minst en bonde over og stor posisjonell fordel. Når hvit ikke tok denne muligheten ga svart han muligheten til å vinne en hel offiser istedenfor. I det 12. trekket innleder hvit en variant med Lg5 som kan vinne han offiser. Når hvit så i det 14. trekket kunne avsluttet varianten med Dxf6 og itillegg tvinge dronning bytte, gikk det plutselig galt. Hvit slo feil løper og partiet jevnet seg ut. Med ett videre jevnt parti gjorde ingen av spillerne store feil før hvit ga en bonde. Dette ga svart fordel i ett tårn og ulike farga løpersluttspill. Helmer kunne spilt 31… f5 og spilt med fordel uten risiko resten av partiet, men valgte istedenfor 31.g5 og remis. Slike sluttspill kan en med fordel spille ut da det eneste svart risikerte var en treg remis og å lære noe. Dette var uansett ett veldig interessant parti og det er tydelig at Julian er blitt en spiller man må se opp for denne høsten.

Geir K viste mot Øyvind at han ikke bare kan spille jevne gode partier, men også ta kontrollen. I dette partiet som endte med å bli ett av 2 lange partier startet det med 1.b3 og ble en litt merkelig Larsen. Dette funket dog akkurat slik det skulle da hvit allerede i trekk 9 har en behagelig fordel. Svarts bonde på e4 viste seg umulig å redde og hvit spilte tidlig med bonde over. Hvit hadde så en ren bonde og vel så det i fordel fram til trekk 28. Hvit slapp så svart inn i partiet igjen med 28. gxf5. Hvis svart hadde spilt 29… Dxh5 hadde partiet vært jevnt, men istedenfor kom den store bukken txh5. Dette ga hvit mulighet til å vinne offiser i få trekk. Etter dette var det bare formalitetene igjen før hvit kunne går seirende ut.

Geir F spilte mot Per Arne. Her tok hvit styringa tidlig og fikk en aktiv og god stilling. Partiet begynte så å svinge før svart fikk et vinnende overtak. Dette var derimot ikke nok da det igjen gikk ned mot remis grensa, før hvit til slutt tok over sluttspillet og viste klasse i dette ulikefargaløpersluttspillet med bonde over. Partiet var som mange av kveldens partier svingende. 
Markus fikk oppgaven av hvit mot Torfinn. Her gjorde han en veldig fin figur. Brikkene til hvit kom raskt ut i en lærebok italiensk. Han spilte seg så til flere nesten avgjørende muligheter, som han var 1 trekk unna å finne. Når han ikke fant offisers vinsten så Torfinn sitt snitt til å kontre inn en seier. Det er viktig å huske at man for å vinne ikke bare trenger å spille seg opp en vunnet stilling, men også vinne den. Dette lover allikevel godt for Markus som i de 2 første partiene har vist prov på godt åpnings spill.

I det andre av kveldens virkelig lange partier spilte Villum hvit mot Viktor. Villum spilte opp Mieses varianten i skotsk, som er en variant hvor det er stor fordel å kjenne stillingen godt da dette er teoretisk tung sjakk. Hvit kunne åpningen best og jagde svart sin springer rundt uten at svart fikk noe igjen for dette. Denne kom senere inn i spill igjen og partiet fortsatte i en jevn stilling omtrent til sluttspillet. I rundt trekk 38 begynner det å gå galt for hvit. Svart har den mer aktive kongen og ett mer plagsomt tårn i ett tårnsluttspill. Her endte svart med å spille til seg en bonde. Denne viste seg å være avgjørende, da svart visste akkurat hvordan denne typen sluttspill skulle vinnes. Dette sluttspillet anbefales herved å se på, da tårnsluttspill er ett av de mer kompliserte sluttspillene.

 

Så ser vi at rating ikke bestemmer alt. Alle kan bukke, både liten og stor. Med en slik kveld kan man bare glede seg til fortsettelsen.
Foreløpig resultatliste og resten av partiene ligger i turneringsservice